Esquire / decembrie 2007
Eşti cea mai mare trupă de rock. Ai un album nou. N-ai casă de discuri. Ce faci?

Pe 10 octombrie 2007, Radiohead au depăşit statutul de artişti. Nu e vorba doar că şi-au lansat al şaptelea album de studio - la patru ani de la precedentul - sau că unii au stat până la trei noaptea ca să-l descarce. Fără casă de discuri, una dintre cele mai mari trupe din lume a reuşit să simplifice procesul de achiziţie al unui produs artistic şi, în acelaşi timp, să-ţi propună o problemă morală. Au făcut un site dedicat noului album, intitulat In Rainbows, de pe care puteai să-l downloadezi în format mp3 la o calitate medie de 160 kbps. Punctul unde se modifica mecanismul normal al unui "download digital" era căsuţa unde treceai suma pe care vrei să o plăteşti. Te uitai la taste, îţi cautai în gând răspunsul şi treceai un număr. Orice număr. Putea fi şi zero. Puteai să nu dai nimic pe cei doi ani de muncă ai trupei, şi totuşi să descarci în mod legal albumul.

În 1969 era nevoie de un fenomen precum Woodstock; acum, artistul poate avea un blog unde să se expună şi să-şi croiască relaţia cu publicul, de la superficial la intim. Radiohead nu au considerat vreodată că au ceva de pierdut dacă lumea îşi dă seama că sunt nişte ciudaţi pe care, poate, în liceu i-ar fi ocolit. Pe blogul lor se postează cam orice - imagini originale realizate de Thom Yorke, fotografii, campanii susţinute de trupă, legături spre alte site-uri la fel de active social. Aceasta e baza Radiohead de unde încearcă ei să critice, să observe şi să ajungă la public altfel decât prin muzică.

Din 1997 - anul LP-ului deja clasic OK Computer - Radiohead sunt omniprezenţi în viaţa omului alienat de modernitate. Trecând de la rock depresiv la un spaţiu ambiguu, populat cu instrumente exotice, muzica lor a devenit sufocantă. S-a transformat într-un microcosmos electronic unde doar fiinţe superioare păreau să aibă acces. Chiar dacă şi-au pierdut o parte din fani, important este că au atras atenţia.

Până şi ascultătorul obişnuit cu Radiohead va fi surprins de In Rainbows. Într-un mod plăcut, pentru că albumul demonstrează curajul de a explora din nou, dar renunţând la un stil criptic, supraîncărcat de semnificaţie. Într-un anumit sens, se poate spune că In Rainbows este un album pop.

Dacă uiţi de toată nebunia iscată în jurul unui nou disc şi în jurul controversatei metode de lansare, rămâne o poveste care te îmbie s-o asculţi de la început la sfârşit. Fără întreruperi, fără sărit peste piese. Aşa că s-o luăm de la capăt.
Blogul oficial: radiohead.com/deadairspace/

Vezi videoclipul piesei 15 Steps al trupei Radiohead:


Vezi videoclipul piesei Nude al trupei Radiohead:


Vezi videoclipul piesei Jigsaw Falling Into Place al trupei Radiohead:


Vezi videoclipul piesei Videotape al trupei Radiohead:

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus