Hotnews.ro / august 2008
Un psihanalist descoperă că un pacient are o relaţie cu soţia sa. Depăşindu-şi atribuţiile, continuă terapia şi încearcă să-l convingă pe tânăr să renunţe la femeia iubită, străduindu-se în paralel să-şi recâştige nevasta. O peliculă care s-ar dori intimistă şi inteligentă, dar care devine strâmtă şi previzibilă destul de repede. Nu e de mirare că filmul lui Bernard Jeanjean n-a avut cronici prea fericite nici în Franţa natală.

J'veux pas que tu t'en ailles face parte dintr-o serie consacrată de cineast cuplului. Dintr-unul din filmele mai vechi l-a recuperat şi pe Julien Boisselier căruia i-a oferit partitura amantului. Richard Berry este psihanalistul calm şi aparent stăpân pe viaţa sa, iar mereu tânăra Judith Godrèche e soţia vag bovarică, pentru care aventura aduce scânteia lipsă din căsnicie.

Filmul nu are multe personaje. Soţia regizorului are un rol episodic, la fel alţi trei actori (dintre care unul e copil.). Se filmează mai ales în interioare, cu accent pus nu atât pe ce fac eroii cât pe ce spun.

Regizorul scenarist mărturisea într-unul din interviuri că el însuşi merge la terapeut. Din pasiunea pentru cuvânt vine poate atenţia prea puternică acordată textului şi nu acţiunii în sine (chiar dacă argumentele aduse de personaje sunt credibile). Personajele se definesc prin ce spun.

Din păcate, nu spun lucruri prea interesante şi nu sunt nici ele suficient de vii cât să-ţi trezească interesul. Jocul psihanalist-pacient, mecanica secretului revelat inconştient sau, dimpotrivă, ascuns cu bună ştiinţă, a fost mai bine exploatat în alte filme.

De pildă, dintre cele mai recente, în Confidences trop intimes de Patrice Leconte (2004), unde o femeie ia un financial adviser drept psihanalist, iar acesta se îndrăgosteşte de ea şi nu-i poate spune adevărul.

În filmul lui Bernard Jeanjean triunghiul conjugal devine destul de repede un spaţiu prea strâmt pentru spectator, personajele fiind suficient de ireale cât să reziste fără probleme în mediul anaerob creat de scenariu. Poate că din povestea inexpresivă a celor trei ar fi ieşit un spectacol mediu de teatru radiofonic.
Regia: Bernard Jeanjean Cu: Richard Berry, Judith Godrèche, Julien Boisselier

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus