Hotnews.ro / august 2008
De obicei, lungmetrajele realizate după seriale de succes nu sunt la fel de reuşite ca serialele cu pricina. Sex and the City / Totul despre sex nu iese din normă, în ciuda unei perechi-vedetă de pantofi Manolo Blahnik albaştri, a unei (Â¥într-adevăr superbe) rochii de mireasă Vivienne Westwood sau a deconspirării numelui din buletin al lui Mr.Big.

Da, pe Mr.Big îl cheamă John James Preston, ca omagiu adus cineastului Preston Sturges, dar de fiecare dată când îi auzi numele, ai un moment de derută - "Care Preston?"

Filmul regizat de Michael Patrick King (regizor al mai multor episoade din serial) se vrea cireaşa de pe tort. El încheie toate conturile. După şase sezoane, se trage linie sub odiseea începută în 1988 şi se închid ochiurile. De fapt, ele erau gata închise în 2004. Carrie - lăsată fericită alături de Mr.Big la finalul serialului - se va mărita sau nu cu bărbatul vieţii ei? Samantha se va dedica definitiv monogamiei, rămânând alături de fotomodelul ei? Miranda va rămâne la fel de fericită în viaţa de familie? Charlotte va mai avea copii?

Ca povestea să aibă de ce să fie spusă, e introdus câte un firicel de nisip în fiecare din cele patru angrenaje. Samantha începe să se plictisească de stat în vila din LA cât timp blondul face filme la Hollywood. Miranda are de depăşit un obstacol când Steve o înşeală. Carrie se mută cu Mr.Big şi se pregăteşte de o nuntă în care Big nu prea crede. Numai încrezătoarea Charlotte e fericită zi de zi, de parcă ar lua vitamine.

Firicelele de nisip sunt pudrate cu aur. Sunt aduse în film toalete semnate de mari creatori de modă, bijuterii scumpe. Pe net puteţi găsi preţurile cu cel puţin trei zerouri ale bijuteriilor, pixurilor, port-cheilor, genţilor şi ale altor accesorii care au roluri episodice în film.

Marele hop al lungmetrajului era să aibă un scenariu cu suficientă substanţă pentru două ore şi care să aibă şi suficient umor - genul de glume "de gagici", cu care se obişnuiseră fanii. Dar filmului îi lipsesc amândouă. Prima dată râzi de-abia după o oră, când o vezi pe Charlotte sărind ca un pinguin în rochia ei strâmtă - şi râzi pentru că îţi aduci aminte de fapt de cum era Charlotte - şi nu doar ea - în serial. Senzaţia e ca atunci când înnădeşti un pulover deşi terminat - şi se vede cusătura. Şi aţa are o nuanţă parcă mai închisă.

Serialul avea un final frumos - melancolic şi blând: fetele terminau maratonul mai strânse una într-alta ca niciodată, descoperind că ce le lega ca maioneza nu erau bârfele despre Big sau ţoale sau sex, ci prietenia lor. Acum, e ca şi când trebuia găsită o sămânţă de nefericire în planurile luminoase unde îşi făceau ele veacul din 2004 încoace. Dar sămânţa pare prea mică pentru un ecran aşa de mare.

Ştiţi ceva? Motivul serios pentru care serialul nu treabuia adus acum pe marele ecran e acesta: se văd ridurile. Actriţele (eroinele) au îmbătrânit, iar problemuţele lor de pe micul ecran par superflue pe ecranul mare. Reţeta nu mai ţine. Devine aproape trist să descoperi că nu te mai interesează nici dacă Big vrea să se însoare sau nu, dacă fuge de la nuntă sau nu, dacă Samantha dă iama în turma de bărbaţi sau dacă Miranda îi arde o poşetă în cap tolerantului Steve - când, în lipsa unui scenariu închegat, tot ce-ţi sare în ochi sunt labe de gîscă, cute în jurul gurii şi gâturi îmbătrânite. Culmea, cel mai bine arată Mr.Big, pururi tânăr şi ferice, înfăşurat în zâmbetul lui de milionar care mai nu vrea, mai se lasă.

Îmi pare rău. Am acasă toate episoadele serialului şi le reiau regulat, de îndată ce le uit. Cred că o să aştept acum vreo câteva luni să mi se şteargă filmul şi o să mă dreg cu sezoanele doi şi trei. Până la urmă, la ceva tot e bun lungmetrajul Sex and the City: să-ţi facă şi mai simpatic serialul.


Totul despre sex / Sex and the City - The Movie, 2008,
regia Michael Patrick King,
cu: Sarah Jessica Parker, Kim Catrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth, Candice Bergen.
Regia: Michael Patrick King Cu: Sarah Jessica Parker, Kim Cattrall, Kristin Davis, Cynthia Nixon, Chris Noth

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus