Hotnews.ro / august 2008
Intrat discret pe ecranele româneşti - şi la doi ani de la premiera sa canneză, şi fără vizionare de presă -, filmul lui Richard Linklater, Fast Food Nation, aduce aminte, datorită subiectului, de documentarele lui Michael Moore, dar e suficient de lipsit şi de vlagă, şi de soliditate a construcţiei pentru a constitui un film-eveniment. Linklater aduce pe ecran bestseller-ul omonim al lui Eric Schlosser, dar transformă "non-fiction"-ul (sic) în ficţiune. Fast Food Nation are însă un efect de necontestat: te face să te gândeşti de două ori înainte de a pune gura pe un hamburger.

Ei bine, da, nu e nevoie de două ore fără cinci minute, ci de o singură secvenţă nu doar ca să nu mai mâncaţi hamburgeri o perioadă, dar şi să vă puneţi problema dacă n-ar fi mai bine să renunţaţi de tot la carne. Însă cu o secvenţă nu se face un film, iar Fast Food Nation îşi îngroapă singur norocul într-o poveste care se vrea rezistentă şi amplă, dar care se adânceşte în conformism cu fiecare secvenţă.

Denunţând industria fast food americană, care nu doar că exploatează mâna de lucru mexicană, dar şi îşi otrăveşte clienţii, filmul lui Linklater nu poate fi atacat pentru că e film de ficţiune, dar de multe ori regreţi că regizorul n-a avut mai multă vână pentru a încerca un documentar.

Poate că Linklater spera să facă un film în genul lui Robert Altman, cu un grup de personaje de importanţă egală şi cu subintrigi care să se intersecteze eficient. Însă o subintrigă e lăsată în suspensie odată ce e enunţată, la fel şi personajele. E cazul expertului interpretat de Greg Kinnear, care soseşte în Cody, Colorado pentru a afla ce se ascunde în spatele reclamaţiilor că în unii hamburgeri sunt materii fecale. E şi cazul localnicului interpretat de Kris Kristofferson sau al unchiului pe cât de tânăr pe atât de înţelept interpretat de Ethan Hawke. Sau cel al mexicanilor sosiţi ilegal ca să muncească pe trei capace la fabrică, confruntaţi şi cu lipsa de perspectivă, şi cu accidentele de muncă.

De fapt, nu e o pierdere prea mare că eroii sunt lăsaţi de izbelişte, pentru că sunt oricum unidimensionali şi stereotipi. Dar marea frustrare e să vezi că filmul trece pe lângă subiect cu cea mai mare seninătate, preferând confortul călduţ al mainstream-ului.

Prezenţa câtorva actori de încredere - pe lângă cei numiţi mai sus, Bruce Willis şi Catalina Sandrina Moreno, premiată la Berlin pe când era o necunoscută neprofesionistă - nu face decât să adauge un plus de credit filmului, dar acest credit se risipeşte ca păpădia în vânt.

Momentele cele mai puternice, cele din abator, sunt şi ele astupate de lipsa de coerenţă dramaturgică, iar aceasta ar putea veni şi din lipsa de viziune a regizorului asupra subiectului pe care vrea să-l spună, şi din neaderarea sa lăuntrică la subiect.


Fast Food Nation
regia: Richard Linklater,
cu: Catalina Sandrina Moreno, Greg Kinnear, Kris Kristofferson, Ethan Hawke, Bruce Willis.
Regia: Richard Linklater Cu: Wilmer Valderrama, Catalina Sandino Moreno, Ana Claudia Talancón, Juan Carlos Serrán, Armando Hernández, Greg Kinnear

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus