octombrie 2008
Umbre de lumină
Răzvan Mazilu, cel mai apreciat dansator român, este protagonistul unui nou one-man show creat special pentru stilul şi personalitatea sa de o echipă de artişti francezi, coordonată de Philippe Tréhet, coregraf francez de reputaţie mondială. Spectacolul, numit Umbre de lumină şi produs de Fundaţia perfoRM şi Teatrul Odeon, care îl şi găzduieşte, este definitoriu pentru 2008 - "anul dialogului multicultural" la nivel european. Premiera va avea loc pe 10 octombrie 2008, în prezenţa coregrafului francez, iar următoarele reprezentaţii sunt programate pentru 18 şi 26 octombrie 2008.

Răzvan Mazilu, deţinător al Premiului UNITER, pregăteşte spectatorilor un one-man show de dans contemporan, la a cărui realizare lucrează o întreagă echipă franceză. Artiştilor francezi li se alătură Doina Levintza, autoarea costumelor.

"Un one-man show e o experienţă dificilă, o confruntare cu mine însumi, o nouă reflectare în oglindă şi sper că spectatorii vor accepta provocarea cu plăcere", spune Răzvan Mazilu, care adaugă: "Pe Philippe Tréhet l-am cunoscut cu ocazia unei competiţii internaţionale de dans în Japonia, în 1997 şi am sperat că vom ajunge să lucrăm împreună, iar acest lucru se concretizează acum".

Într-un maraton de virtuozitate, Răzvan Mazilu transportă spectatorii, cu îndrăzneală, în memoria afectivă a personajului unic, dându-le privilegiul de a asista la o întâlnire dramatică şi în acelaşi timp ludică a acestuia cu propriul trecut. "Este un show spectaculos şi sensibil în egală măsură", punctează Răzvan Mazilu.

Philippe Tréhet este unul dintre cei mai apreciaţi coregrafi francezi, cu spectacole montate pentru companii importante de dans, cum ar fi Nederlands Dans Theater (Olanda), San Francisco Ballet (SUA) sau Bat Dor Dance Company (Israel). Originar din Le Havre, Tréhet studiază la Paris şi New York, după care revine în oraşul natal unde fondează o companie de dans care-i poartă numele. De peste douăzeci de ani, Compania Philippe Tréhet creează şi prezintă spectacole de dans contemporan pe scenele lumii. Pentru coregraful francez, one-man show-ul de la Bucureşti reprezintă cea de-a 65-a creaţie a carierei sale. Aceasta este prima sa experienţă artistică în România şi doar a doua în estul Europei.

Philippe Tréhet: "Am creat o piesă în care Răzvan Mazilu să poată arăta, dacă mai este necesar, amploarea talentului său, a sensibilităţii şi a forţei sale. Personajul pe care îl întruchipează Răzvan este un om închis în trecutul său, obişnuit să trăiască alături de fantomele iubirilor sale pierdute. În lupta de a se elibera de trecut, umbrele îi vor deveni, mai presus de toate, cei mai buni aliaţi. Vor fi umbrele sale de lumină".


Umbre de lumină,
One-man show Răzvan Mazilu
Coregrafia şi scenografia: Philippe Tréhet
Muzica: Jean-Jacques Schmidely
Creaţia video: Ronan Legendre
Costume: Doina Levintza
O producţie Fundaţia perfoRM şi Teatrul Odeon.




Răzvan Mazilu este artistul complet - dansator, coregraf, regizor, autor al dramatizării - care a impus spectacolele de teatru-dans în România. A fost protagonistul primului one-man show realizat vreodată de un dansator din România, Jocul de-a Shakespeare (coregrafia Ioan Tugearu), prezentat la Bucureşti cu mare succes acum mai bine de zece ani, la scurtă vreme de la câştigarea Premiului de Interpretare al Operei Naţionale din Paris. În 2007, Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER) îi acordă Premiul Special pentru Coregrafie. Viziunea artistică originală, versatilitatea interpretativă şi extraordinara sa expresivitate l-au consacrat deja ca fiind unul dintre cei mai valoroşi artişti europeni de azi.
De: Philippe Tréhet Regia: Philippe Tréhet Cu: Răzvan Mazilu

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus