octombrie 2008
Festivalul Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo 2008
Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo se va desfăşura sub înaltul patronaj al Preşedintelui României, între 1-14 noiembrie 2008 la Bucureşti, Ploieşti, Cluj-Napoca şi Timişoara.

SoNoRo este un festival modern şi inovator, care, prin programe şi locaţii diverse, printr-un adevărat melanj între diferite genuri muzicale şi prin interpretări de excepţie, demonstrează unui public cât mai larg că, în societatea contemporană, muzica de cameră reprezintă o formă de comunicare pasionantă, accesibilă, şi mai ales necesară.

"Elita muzicii de cameră mondiale vine în România cu un discurs muzical care stimulează fantezia şi deschide sufletele. Este vorba despre o călătorie muzicală aparte, care va călăuzi publicul de la muzica divină a lui Johann Sebastian Bach la vivacitatea fandango-ului spaniol, de la universul cristalin al lui Wolfgang Amadeus Mozart la sensibilitatea extremă a lui Franz Schubert, de la impresionismul lui Claude Debussy la explozia romantică a lui Johannes Brahms", apreciază Răzvan Popovici, directorul artistic al Festivalului SoNoRo.

(Răzvan Popovici)
SoNoRo 2008 va cuprinde o serie de 7 concerte la Bucureşti şi câte unul la Ploieşti, Cluj-Napoca şi Timişoara. Concertele se vor desfăşura la Bucureşti atât în săli consacrate - Ateneul Român, Muzeul Naţional "George Enescu", Palatul Cotroceni şi Muzeul Naţional de Artă al României - cât şi în locaţii inedite precum Palatul Bragadiru sau Catedrala Sfântul Iosif.

Debutul festivalului va avea loc în data 1 noiembrie 2008 la Palatul Cotroceni. O premieră a acestei ediţii o reprezintă concertul de la Catedrala Sfântul Iosif, unde, în seara zilei de 4 noiembrie 2008, vor răsuna celebrele Variaţiuni Goldberg de Johann Sebastian Bach.

(Marcelo Nisinman)
FanTango va continua experimentele urbane ale ediţiilor precedente la Palatul Bragadiru. Astfel, în data de 7 noiembrie 2008 publicul va avea parte de un show audio-vizual de excepţie, cu participarea bandoneonistului argentinian Marcelo Nisinman - discipol al celebrului Ástor Piazzolla - şi a binecunoscutului scenograf Andu Dumitrescu.

Finale îl readuce pe scena Ateneului Român pe Konstantin Lifschitz, celebrul pianist ucrainean nominalizat la premiul Grammy, alături de pianista britanică Diana Ketler, interpretând concertul pentru două piane de Johann Sebastian Bach.

Festivalul SoNoRo îi reunenşte pe cei mai apreciaţi interpreţi de muzică de cameră ai momentului din Londra, Berlin, Tokio, München, Bucureşti, Buenos Aires, Paris, Zürich şi Viena: Diana Ketler (pian), Konstantin Lifschitz (pian), Daishin Kashimoto (vioară), Corinne Chapelle (vioară), Priya Mitchell (vioară), Alexander Sitkovetsky (vioară), Răzvan Popovici (violă), Alexander Chaushian (violoncel), Bernhard Naoki Hedenborg (violoncel), Reto Bieri (clarinet), Arthur Balogh (contrabas), Andu Dumitrescu (VJ) şi Marcelo Nisinman (bandoneon).

(Ansamblul Raro)
Şi în acest an SoNoRo continuă seria concertelor de excepţie, fiind o platformă de comunicare muzicală de prestigiu, menită să integreze România în circuitele artistice internaţionale.

(Răzvan Popovici)
Sponsori principali: Raiffeisen Bank, Unilever, Enel, BRD - Groupe Société Générale
Sponsori: UPC, Novotel, AEG by Electrolux, Cosmote, Loteria Naţională, Avantgarde Printing, BoConcept, ArchitechGroup, Volvo, HiTech Offices
Parteneri: Ministerul Culturii şi Cultelor, Primăria Bucureşti şi ArCub
Parteneri principali: Administraţia Prezidenţială, Filarmonica "George Enescu", Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Naţional "George Enescu", Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Filarmonica Banatul Timişoara, Cărtureşti, Millenium Communications
Co-producător: TVR Cultural
Parteneri media: Igloo, Republik, Observator Cultural, TheInvestor, Business Review, FrontNews, Radio România Muzical, Radio România Cultural, Omagiu, Caesar, Temporis, liternet, rfi, Cotidianul.

Sageata Descărcaţi caietul Festivalului SoNoRo, 2008, aici.