noiembrie 2008
Albă ca Zăpada
Albă ca Zăpada, ultima creaţie a companiei Ballet Preljocaj, este un grandios spectacol de dans contemporan, narativ şi romantic, inspirat de bine cunoscuta poveste a Fraţilor Grimm. Renumitul coregraf francez Angelin Preljocaj îi reuneşte pentru acest proiect pe toţi cei 26 de dansatori ai companiei sale într-un spectacol puternic vizual, dar mai ales accesibil tuturor, pe muzica celor mai frumoase pagini simfonice ale lui Gustav Mahler şi în costumele create de Jean Paul Gaultier.

Apreciat de presa franceză ca o "... fabuloasa poveste în imagini [ce] scoate la iveală secvenţe de o frumuseţe sclipitoare" (Le Monde), "Albă ca Zăpada este o încântare!" (Libération) spectacolul va putea fi văzut la Bucureşti în trei reprezentaţii la sfârşitul lunii noiembrie 2008, imediat după imensul succes public şi mediatic pe care l-a cunoscut cu ocazia Bienalei Dansului de la Lyon şi apoi la Paris, în octombrie 2008. Acest spectacol va constitui unul din momentele deosebite ale toamnei culturale bucureştene şi al sezonului cultural din perioada Preşedinţiei franceze la Uniunea Europeană.

"Îmi doream foarte mult să spun o poveste, să deschid o paranteză feerică şi fermecată. Asta ca să nu cad în rutină, fără îndoială. Dar şi pentru că ador basmele, ador poveştile, ca noi toţi de altfel. Am rămas fidel versiunii Fraţilor Grimm, cu excepţia câtorva variaţiuni personale, bazate pe propria-mi analiză a simbolurilor din poveste. Bettelheim interpretează acest basm ca pe un Oedipe inversat. Personajul principal al povestii este fără doar şi poate mama vitregă. În spectacol am pus accentul pe voinţa ei narcisistă de a nu renunţa la puterea de seducţie şi la rolul de femeie, chiar cu preţul sacrificiului fiicei sale vitrege. Simbolurile vorbesc deopotrivă adulţilor şi copiilor, se adresează tuturor, tocmai de aceea îmi plac poveştile." (Angelin Preljocaj)

Biletele sunt la puse în vînzare la Teatrul Naţional Bucureşti - preţ: 40 / 60 / 100 RON.

Albă ca Zăpada
Ballet Preljocaj
28-29 noiembrie 2008,19h30
30 noiembrie 2008, 17h00

Creaţie 2008 la Bienala de dans de la Lyon
Spectacol de dans contemporan pentru 26 dansatori
Durata: 1h50

Coregrafia: Angelin Preljocaj
Muzică: Gustav Mahler şi 79 D
Costume Jean-Paul Gaultier

Coproducţie:
Bienala dansului de la Lyon / Conseil General du Rhone, Théatre Naţional de Chaillot (Paris), Grand Theatre de Provence (Aix-en-Provence), Staatsballet Berlin (Germania)

De: Gustav Mahler Regia: Angelin Preljocaj Cu: Ballet Preljocaj

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus