Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Heros de la famille, Le

Nu lăsaţi criticii să facă filme - Le heros de la famille


Libertatea, decembrie 2008
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
"Vă rog, de dragul filmului francez, nu ne mai daţi asemenea rahaturi!" - zice un user pe site-ul IMDb (unde găseşti orice despre orice film).

User-ul se referea la Le heros de la famille / Eroul familiei, prezentat în cadrul recentului Festival de film francez şi intrat şi pe marile ecrane graţiei companiei de distribuţie Newfilms. Autoarea subtitrărilor este încercata Andreea Puticiu, care traduce bine, dar probabil că lucrează la kilogram, aşa că mai scapă şi chifle: aici, de la o scenă la alta, afli că a murit ba "naşul", ba "naşa" - ceea ce nici nu e departe de adevăr: personajul naşului (interpretat de Claude Brasseur) este (a fost) patronul unui club de music-hall, care a devenit celebru îmbrăcîndu-se în haine de damă; pe piatra funerară scrie "Gabrielle, născut Gabriel".

Regizor este un anume Thierry Klifa, care ştiam că a fost critic de film la revista Studio şi care, din prea mare iubire de cinema, s-a apucat să şi regizeze. Ce se poate spune despre dînsul este că e sensibil. Are o sensibilitate aparte, chiar, de bine ce se apleacă - fratern - atît asupra minorităţii istorice (evreii), cît şi asupra celei la modă în acest moment (gay-ii). În plus, a văzut mai tot ce se putea vedea în "domeniu" - şi La cage aux folles (pe pariu că în buclă), şi versiunea americană (Birdcage). A mai văzut - că de aia este (a fost) critic de film - şi piesele de bază ale cinema-ului mai mult sau mai puţin muzical (Cabaret şi alea-alea). De aia, cu siguranţă, îi oferă şi lui Catherine Deneuve un rol care face trimitere la celebrul ei (dublu)rol din Belle de jour...

Avem aşadar, în acest Le heros de la famille, cinefilie cît cuprinde - pentru că, spuneam, Thierry Klifa este un om sensibil şi un cinefil cultivat; avem, însă, şi cinema? Hahaha.

Avem de-a face cu o salată în care, la început, ţi-e greu să identifici pînă şi relaţiile pe care le întreţin diferitele "ingrediente". Intriga (familială) este complicată, dar paradoxul e că te prinzi de la o poştă cum o să evolueze. Totul se-nvîrte în jurul clubului (numit "Papagalul albastru"), care va fi - în final - salvat de la o moarte sigură.

Nu şi spectatorul, dacă va vedea acest film. Toate articolele despre Heros de la famille, Le

Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 Iluzionism de familie - Le héros de la famille, Andreea Chiriac Hentea


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer