Libertatea / decembrie 2008
"Vă rog, de dragul filmului francez, nu ne mai daţi asemenea rahaturi!" - zice un user pe site-ul IMDb (unde găseşti orice despre orice film).

User-ul se referea la Le heros de la famille / Eroul familiei, prezentat în cadrul recentului Festival de film francez şi intrat şi pe marile ecrane graţiei companiei de distribuţie Newfilms. Autoarea subtitrărilor este încercata Andreea Puticiu, care traduce bine, dar probabil că lucrează la kilogram, aşa că mai scapă şi chifle: aici, de la o scenă la alta, afli că a murit ba "naşul", ba "naşa" - ceea ce nici nu e departe de adevăr: personajul naşului (interpretat de Claude Brasseur) este (a fost) patronul unui club de music-hall, care a devenit celebru îmbrăcîndu-se în haine de damă; pe piatra funerară scrie "Gabrielle, născut Gabriel".

Regizor este un anume Thierry Klifa, care ştiam că a fost critic de film la revista Studio şi care, din prea mare iubire de cinema, s-a apucat să şi regizeze. Ce se poate spune despre dînsul este că e sensibil. Are o sensibilitate aparte, chiar, de bine ce se apleacă - fratern - atît asupra minorităţii istorice (evreii), cît şi asupra celei la modă în acest moment (gay-ii). În plus, a văzut mai tot ce se putea vedea în "domeniu" - şi La cage aux folles (pe pariu că în buclă), şi versiunea americană (Birdcage). A mai văzut - că de aia este (a fost) critic de film - şi piesele de bază ale cinema-ului mai mult sau mai puţin muzical (Cabaret şi alea-alea). De aia, cu siguranţă, îi oferă şi lui Catherine Deneuve un rol care face trimitere la celebrul ei (dublu)rol din Belle de jour...

Avem aşadar, în acest Le heros de la famille, cinefilie cît cuprinde - pentru că, spuneam, Thierry Klifa este un om sensibil şi un cinefil cultivat; avem, însă, şi cinema? Hahaha.

Avem de-a face cu o salată în care, la început, ţi-e greu să identifici pînă şi relaţiile pe care le întreţin diferitele "ingrediente". Intriga (familială) este complicată, dar paradoxul e că te prinzi de la o poştă cum o să evolueze. Totul se-nvîrte în jurul clubului (numit "Papagalul albastru"), care va fi - în final - salvat de la o moarte sigură.

Nu şi spectatorul, dacă va vedea acest film.
Regia: Thierry Klifa Cu: Gerard Lanvin, Catherine Deneuve, Emmanuelle Beart, Miou-Miou, Michael Cohen

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus