decembrie 2008
Cartea pop-up Epoca de Aur pentru copii a artistului Ştefan Constantinescu se lansează în România

miercuri, 17 decembrie 2008, ora 19.00
librăria Cărtureşti - MŢR (Kiseleff 3)
Mai ţineţi minte acele cărţi din copilărie, cu pagini cartonate şi cerate dintre care se ridicau, în momentul în care le deschideai, castele, copăcei sau personaje? Cărţile pop-up care ascund pliate între pagini surprize care ţâşnesc la o simplă răsfoire... Artistul Ştefan Constantinescu a conceput o astfel de carte pentru a ilustra ultimii 20 de ani ai regimului comunist în România. Deşi utilizează un format agreat de cei mici şi se intitulează Epoca de Aur pentru copii, cartea este un produs care se adresează mai ales adulţilor.

Realizată în condiţii tipografice deosebite, această carte interactivă este un produs unic pe piaţa culturală contemporană, cu un concept şi o grafică originale. Construită pe momente inspirate din biografia artistului şi din poveştile care circulă despre Epoca de Aur, cartea recreează o istorie neconvenţională ce începe în 1968, anul naşterii artistului, şi se încheie cu revoluţia din 1989.

Cartea este bilingvă româno-engleză, conţine ilustraţii, fotografii, o cronologie şi scrisori cu mărturii şi cugetări despre epoca de aur semnate de personalităţi precum Adina Brădeanu, Agnes Ers, Ion Grigorescu, Alexandru Polgár, Toader Popescu, Miruna Stroe, Alina Şerban şi Ana Maria Zahariade.

Epopeea regimului dictatorial instaurat de Nicolae Ceauşescu este prezentată în secţiuni tematice de tipul "Bucureşti", "Şcoala", "În vacanţă", "Armata", "Cutremurul", "De valoare" sau "Lipsuri", precum şi în rubrica "Ştiaţi că...", de unde aflăm care era salariul oficial al lui Ceauşescu, cum a apărut Moş Gerilă, care era raţia alimentară zilnică pentru o persoană sau care era serialul american preferat al dictatorului.

Epoca de aur pentru copii este editată de Institutul Cultural Român de la Stockholm, Pionier Press şi Labyrint Press. Este difuzată în Suedia şi la New York, iar acum este prezentă şi în librăriile din România.

Lansarea în România a cărţii reprezintă ultima etapă a proiectului Epoca de aur pentru copii, care a cuprins expoziţii găzduite de Botkyrka Konsthall din Suedia şi ICR Stockholm, editarea unui catalog, proiecţii de filme şi conferinţe tematice.

Cartea interactivă a mai fost prezentată în cadrul Bienalei de Artă Periferic 8 de la Iaşi (3-18 octombrie 2008), precum şi la Târgul de Carte Bok & Bibliotek de la Göteborg (25-28 septembrie 2008), cel mai mare târg de carte din Scandinavia, cu o cifră anuală de peste 100.000 de vizitatori.

****
Un proiect organizat de Asociaţia Eroik şi finanţat de: Botkyrka Konsthall, Institutul Cultural Român de la Stockholm, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului în România, Labyrint Press, Pionier Press, Ministerul Culturii şi Cultelor: Promocult 2008, The Swedish Arts Grants Committee.

Parteneri: Librăria Cărtureşti, Idea artă+societate, Pavilion contemporary art & culture magazine, Vector artă şi cultură în context.

Parteneri media: Igloo, Bucharest Herald, LiterNet, Omagiu, Şapte Seri.


Fragmente din carte puteţi citi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus