decembrie 2008
Dacă era construit doar din scheciuri cu pinguinii şi din intervenţii ale regelui lemurian Julien, filmul acesta ar fi dislocat mandibule şi ar fi stors ochii de lacrimi (stîrnite de rîs). Cu aventurile lui Alex, Martin, Gloria şi Melman în prim-plan, pe care le sărează şi piperează intervenţiile trupei de sturlubatici condusă de Skipper şi ieşirile la rampă ale lui Julien (căruia Sacha Baron Cohen îi împrumută vocea), Madagascar: Escape 2 Africa îmbină drama de familie, cu un conflict moral răscopt în tigaia Binelui, Prieteniei sau Devotamentului (astfel că dă bine în ograda celor mici), şi umorul acid, inteligent, cu vedere spre zonele calamitate ale politicilor contemporane (ceea ce pică bine în ochii şi urechile celor mari).

Nu veţi hohoti non stop, însă, în acelaşi timp, nicio clipă filmul nu alungă buna dispoziţie pe care o cultivă încă de la apariţia siglei DreamWorks pe ecran - primul moment în care pinguinii îşi fac de cap. De altfel, unde vor interveni pinguinii lui Skipper se lasă ceaţa. Efervescenţi, puşi non-stop pe şotii, pinguinii îi induc pe toţi în eroare cu logica lor formidabil-întortocheată. Se completează de minune, se angajează în toate deciziile de importanţă majoră pentru destinul personajelor din poveste. Ajung să intre în afaceri aeriene şi sînt responsabili de parcursul african al istoriei de pe ecran.

Împreună cu Julien, pinguinii execută o canonadă de poante de calitate, alese pe sprînceană. Umorul realizatorilor acestui film ţinteşte problemele actuale ale politicii mondiale (războaiele purtate de Occident în Irak şi în Orientul Mijlociu în genere, persiflate de Julien), isteria teroristă (măsurile de siguranţă luate pe aeroporturi), criza resurselor, rezolvarea conflictelor sociale (lupta sindicală a maimuţelor pentru concediu de maternitate) sau fanatismului religios (Julien în episodul ofrandei). Madagascar 2 nu ocoleşte nici filmele sau prezenţele celebre din cinematografia şi televiziunea trecutului, sau din industria jucăriilor. Animaţia îi aminteşte pe Charles Bronson şi pe George Peppard, pomeneşte seria de jucării Alpha Team de la Lego şi trimite către Planet of the Apes (maimuţa sărutînd pinguinul) sau către West Side Story (muzica pe care dansează Alex cînd ar fi trebuit să lupte cu Teetsi).

Madagascar 2 face o recapitulare la început: porneşte de la evenimente anterioare celor ce se petrec în prima serie a filmului (apărută în 2005) - vedem cîteva imagini din copilăria leului Alex, cum ajunge el la grădina zoologică din New York. Apoi, pe repede înainte, avem un mic rezumat al întîmplărilor din episodul prim: animalele evadează de la zoo, dar sunt prinse de îngrijitori; sub presiunea militanţilor pentru drepturile animalelor, hotărăsc să lase animalele libere. Le trimit spre Kenya cu vaporul, însă pinguinii scapă din cutiile lor şi preiau comanda vaporului. Alex (leul - cu vocea lui Ben Stiller), Marty (masculul zebră - Chris Rock), Melman (masculul girafă - David Schwimmer) şi Gloria (femela hipopotam - Jada Pinkett Smith) ajung în Madagascar. Acolo cunosc o populaţie de lemurieni petrecăreţi, pe care îi vor ajuta să scape de ameninţarea unor feline. Pinguinii merg cu vaporul în Antarctica, însă găsesc locurile prea plictisitoare pentru stilul lor, aşa că vin şi ei în Madagascar. Pentru cei aflaţi aici, pinguinii devin speranţa întoarcerii în America. Povestea reporneşte din punctul în care eroii urmau să zboare spre America, cu pinguinii la pupitrul de comandă al avionului...

Madagascar 2 e o celebrare a spiritului viu şi a prieteniei. Dacă nu l-aţi văzut încă, merită să îl căutaţi prin vreun multiplex!

Regia: Eric Darnell, Tom McGrath Cu: voci: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus