Hotnews.ro / aprilie 2009
Lansarea pe DVD, în data de 5 mai 2009, a filmului de animaţie Madagascar: Escape 2 Africa e o bună ocazie pentru un interviu cu Jada Pinkett Smith. Aceasta a intrat pentru a doua oară sub pielea hipopotămiţei Gloria, pe care călătoria în Africa o pune în faţa unor noi opţiuni. În interviul de mai jos, obţinut prin amabilitatea DreamWorks Animation şi prezentat în exclusivitate în România, actriţa vorbeşte şi despre cum e să joci în filme pentru copii când copiii tăi joacă în filme serioase, despre ce înseamnă Africa pentru ea sau despre cum a pus pe picioare, împreună cu soţul ei, Will Smith, o şcoală în suburbiile Los Angelesului.

DreamWorks Animation: Deşi mărunţică, interpretezi în filmele "Madagascar" rolul unui hipopotam. Cum înghesui un hipopotam într-un mulaj atât de firav?
Jada Pinkett Smith: Ştii, acest ambalaj a venit la pachet cu multă energie. (râde.). Totul ţine de personalitate. Îmi place fudulia Gloriei. Gloria e atât de multă, dar se poartă de parcă ar spune: "Iubeşte-mă pentru cine sunt". Exact aşa sunt şi eu.

DW.A.: Deci nu te-ai simţit jignită când ai fost chemată să joci un hipopotam?
J.P.S.: Nu. (râde.). Deloc. O iubesc pe Gloria. Este un personaj dulce şi adorabil.

DW.A.: În Madagascar 2 există un triunghi foarte simpatic între Gloria, girafa Melman (interpretată de David Schwimmer) şi hipopotamul Moto Moto (Will.i.am).
J.P.S.: Da. Melman o iubeşte din toată inima pe Gloria. Chiar dacă Moto Moto e hipopotam ca şi ea, Gloria trebuie să-şi asculte inima. Acolo unde inima îi spune că îi e dragostea, acolo trebuie s-o caute. Cred că aceasta e o lecţie foarte interesantă pentru noi toţi - adulţi şi copii. Că nu contează ambalajul atunci când e vorba de dragoste.

DW.A.: La suprafaţă, Madagascar 2 e un foarte distractiv film de familie, dar eşti de acord că e mai mult de atât?
J.P.S.: Şi eu cred la fel. E foarte stratificat şi vorbeşte despre o grămadă de lucruri. Despre descoperirea rădăcinilor. Despre prieteniile fără sfârşit. Nu-mi place să vorbesc despre el înaintea unor oameni care nu l-au văzut pentru că asta e una dintre bucuriile celor care văd un film la cinema sau pe DVD.

DW.A.: De regulă, actorii din filme de animaţie îşi înregistrează vocea separat de ceilalţi actori. Acest lucru ţi-a uşurat sau ţi-a îngreunat munca?
J.P.S.: Categoric, pentru mine a fost o provocare. Îmi place să fiu în stare să continui ce au început ceilalţi decât să stau singură în cabină căznindu-mă să lucrez o scenă şi întrebându-mă ce fac David, Chris (Rock) sau Ben (Stiller).

DW.A.: Cum ai reacţionat când ai văzut pentru prima oară Madagascar 2?
J.P.S.:
E fascinant momentul când vezi totul la un loc. Te gândeşti: "Cum or fi făcut toate chestiile astea?" Noi nici măcar nu ne vedem cu toţii în cursul întregului proces. S-ar părea că noi, actorii, aveam această curgere naturală. Când filmul e montat, pur şi simplu curge. E fascinant.

DW.A.: În afară de Madagascar, care e filmul tău de animaţie preferat?
J.P.S.: Albă ca Zăpada. Iubesc filmul ăsta.

DW.A.: În ultimii ani te-am văzut în filme destul de dramatice. Cum te-ai simţit jucând rolul hipopotămiţei Gloria într-o producţie pentru copii?
J.P.S.: Aceste două filme sunt, de fapt, primele mele filme pe care copiii pot să le privească. E foarte mişto să ai fani din generaţia tânără de azi şi să rămâi cu ei, pentru că Madagascar e unul dintre filmele la care ei se tot uită. Când am fost invitată să joc în Madagascar 2 , am spus: "Sigur că da. Mi-a plăcut prima oară aşa că hai să ne mai dăm o dată".

DW.A.: S-au cam inversat rolurile în familia Smith. E ironic. Tu joci în Madagascar 2, un blockbuster de familie, în timp ce copiii tăi joacă în filme pentru oameni mari.
J.P.S.: Ştiu. Ce trist. (râde.). De fapt, tocmai am terminat un film foarte, foarte serios. L-am scris şi l-am regizat chiar eu. Se numeşte The Human Contract şi este o dramă erotică. Dar da, este într-adevăr ironic faptul că Jaden a jucat în The Day the Earth Stood Still, iar fiica mea tocmai a interpretat un copil al străzii în Kit Kittredge: An American Girl. Da, s-ar părea că eu sunt cea care se alege cu toată distracţia.

DW.A.: E adevărat că împreună cu Will aţi construit o şcoală într-o suburbie a Los Angelesului, Calabasas?
J.P.S.: Da. Este un proiect la care lucrăm de mai multă vreme. Când eu şi Will ne-am cunoscut, educaţia era o problemă pentru amândoi. Am tot încercat să găsim un proces educaţional care să i se potrivească fiului meu vitreg, Trey, care e născut din prima căsătorie a lui Will. Vroiam un proces care să se conformeze modului de a învăţa al lui Trey, şi nu ca Trey să se conformeze stilului de predare al şcolii. Aşa că ne-am hotărât să punem bazele unei şcoli unde copiii să poată fi ei înşişi, unde să poată merge după propria lor viteză. Fiul meu (Jaden) este foarte bun la matematică, dar e mai puţin bun la citire. OK. Merge după ritmul lui, la fel ca fiica mea, Willow, şi ca alţi 60 de copii pe care îi avem în şcoală. Un copil trebuie să se auto-educe. Nu poţi obliga pe cineva să înveţe, aşa că am creat un program care a ajutat în acest sens.

DW.A.: Jada, eşti cunoscută ca una dintre cele mai elegante femei de la Hollywood. Poţi să ne vorbeşti puţin despre stilul tău?
J.P.S.: Mulţumesc. (râde.). N-am nicio problemă cu hainele. Îmi place să port chestii confortabile. Îmi dau seama că pe covorul roşu nu pot să mă simt tot timpul confortabil, aşa că acolo trebuie să sufăr puţin. Sunt scundă, aşa că nu pot face prea multe. Optez pentru tăieturi clasice şi confort când pot să am parte de el. De aceea port azi ceea ce port - jeanşi confortabili şi un sweater portocaliu. Madagascar 2 e un film pentru copii şi pentru familiile lor, aşa că am dorit să port ceva strălucitor, o culoare fericită. Acest colier îmi aminteşte de Africa. Am ceva din Africa în mine.

DW.A.: Africa e aproape un personaj în film. Ai fost acolo?
J.P.S.: Am fost în Tanzania, Africa de Sud şi Mozambic. Iubesc Africa. Are zone care îţi frâng inima, dar oamenii ei sunt cei pe care îi iubesc.

DW.A.: Spune-ne mai multe. Ce înseamnă acest continent pentru tine?
J.P.S.: Iubesc spiritul africanilor, care e de nezdruncinat. Întotdeauna îmi spun: "Dumnezeu face vizite peste tot, dar locuieşte în Africa." E amuzant. Am un prieten care locuieşte în Mozambic şi care îşi aminteşte cum mama lui îi povestea când era mic despre poporul african şi despre faptul că e un popor uitat. Dar, din experienţa mea africană şi după oamenii pe care am fost binecuvântată să-i cunosc pot spune că n-am mai întâlnit oameni ca africanii. Sunt cei mai spirituali şi mai minunaţi oameni de pe pământ.

DW.A.: În ce relaţie eşti cu animalele? Aveţi animale de companie acasă?
J.P.S.: Iubesc animalele. Am un şarpe. Am pisici, câini, hamsteri. Bietul meu soţ spune ceva de genul: "Ce-i asta, Arca lui Noe? Am 40 de ani. E timpul să mă asculte şi pe mine cineva aici. Trebuie să scăpăm de câteva dintre creaturile care aleargă prin casa mea." Dar eu iubesc, iubesc, iubesc animalele.

DW.A.: Eşti implicată în ajutorarea animalelor?
J.P.S.: Salvez animale tot timpul şi le dau bani oamenilor de la fermele care se ocupă de aceste animale.

DW.A.: Dacă ai fi animal, ce ai prefera să fii?
J.P.S.: Panteră neagră. (râde.). Îmi plac panterele negre.

Primul film de animaţie Madagascar a ieşit din 2005. Ben Stiller era leul Alex, Chris Rock zebra Marty, David Schwimmer girafa Melman, iar Jada Pinkett Smith domnişoara hipopotam Gloria. După ce în prima parte animalele scăpate de la Grădina Zoologică din New York se trezesc în Madagascar, în cel de-al doilea film al seriei, Madagascar: Escape 2 Africa (ieşit pe ecrane în 2008), ele ajung nu înapoi în SUA, ci în Africa. Al treilea film al seriei este anunţat pentru anul 2012. Primul film a fost semnat de Eric Darnell, căruia i s-a alăturat pentru al doilea şi Tom McGrath.

(Traducere şi adaptare de Iulia Blaga)

Regia: Eric Darnell, Tom McGrath Cu: voci: Ben Stiller, Chris Rock, David Schwimmer, Jada Pinkett Smith, Sacha Baron Cohen, Cedric the Entertainer

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus