Observator Cultural / ianuarie 2009
Convenţie reformată (II)

Ca şi în numărul precedent al Observatorului Cultural, în care am întreprins tradiţionala retrospectivă asupra filmului românesc din anul trecut, noi, Cei 12 care au speriat restul (Valerian Sava, Ileana Bîrsan, Iulia Blaga, Laurenţiu Bratan, Mihai Chirilov, Andrei Creţulescu, Alin Ludu Dumbravă, Mihai Fulger, Andrei Gorzo, Anca Grădinariu, Angelo Mitchievici, Alex. Leo Şerban), perseverăm în autoreformare şi decidem:

1. În acest prim număr din Anul Nou, nu ne mai limităm la întocmirea unui Top Ten retrospectiv al repertoriului anual al premierelor, ci îl dublăm prospectiv cu un Top Three 2009, răspunzînd la următoarea întrebare: "În al douăzecelea an de după 1989 şi după a patra alternanţă la guvernare, care ar fi primele trei obiective ale reformei restante din cinematografia română sau care ar fi primii trei paşi în domeniu ai noului ministru al Culturii?".
2. Adjudecăm cu toată consideraţia şi cu "voturile albe" ale celor convinşi că "sistemul filmic românesc nu poate fi reformat", drept care se angajează doar cu titlurile pentru Top Ten.
3. Titlurile vor fi citate fie în varianta românească, fie în original, fără alte date filmografice, care sînt furnizate, de altminteri, în Top Ten-ul de sinteză.

Ileana Bîrsan

1. There Will Be Blood
2. Persepolis
3. Paranoid Park
4. No Country for Old Men
5. Obsluhoval jsem anglického krále / I Served the King of England
6. Tuya's Marriage
7. El orfanato
8. Boogie
9. Juno
10. Auf der anderen Seite

O experienţă oripilantă: impertinenţele subculturale via Ministerul Culturii

Fără iluzia că noul ministru al Culturii este salvatorul cinematografiei autohtone, mă aventurez, totuşi, să propun ca, înainte de orice iniţiativă de a modifica vreo lege sau vreun regulament sau înainte de a demite vreun director al CNC, să vizioneze toate subproducţiile româneşti ale anului ce tocmai s-a încheiat. O experienţă oripilantă, care atacă grosolan orice fărîmă de bun-simţ şi de respect pentru spectatorul care încă îmbrăţişează gestul cultural de a merge la cinema. Astfel, lanţul slăbiciunilor de partid şi de interes, cel al orgoliilor elefantine exhibate pe peliculă sau cel al impertinenţelor subculturale ce s-au desfăşurat ani de-a rîndul via ministrul Culturii ar putea fi curmate sau, cel puţin, diminuate.

Cu sau fără reformă în cinematografie, spectatorii nu mai intră în cinematografe. Şi asta, nu doar din pricina piratării. Nu mai există reflexul, s-au atrofiat simţurile. Pentru că, din păcate, cultura cinematografică nu se predă în şcoală. O prioritate a Ministerului Culturii ar trebui să fie iniţierea unor programe şi proiecte în care să fie implicaţi cineaşti şi critici pentru resensibilizarea publicului spectator şi pentru recăpătarea simţului critic anihilat de ţaţele şi de grobienii din programele de televiziune.


Iulia Blaga

1. Entre les murs
2. Paranoid Park
3. No Country for Old Men
4. Burn After Reading
5. Irina Palm
6. Tuya's Marriage
7. Wall-E
8. Boogie
9. There Will Be Blood
10. Mio fratello e figlio unico

Ne răcim gura scriind despre filme pe care cei mai mulţi români nu au cum să le vadă

Cred că toate cele trei obiective principale solicitate în întrebare ţin de o singură mare problemă: sălile de cinema. Iar reforma legată de acestea şi promisă de mai mulţi ani întîrzie tot atît de mulţi ani. Cred că în această direcţie ar trebui să privească mai întîi noul ministru al Culturii. Pentru că, de bine, de rău, concursurile de finanţare merg înainte (numai scenarii bune şi comisii competente să fie). Munca noastră, a cronicarilor, e destinată, de fapt, exclusiv publicului din marile oraşe şi cu precădere celor din Bucureşti. În general, ne răcim gura scriind despre filme pe care cei mai mulţi români nu au cum să le vadă.


Laurenţiu Brătan

1. Persepolis
2. Entre les murs
3. Paranoid Park
4. Auf der anderen Seite
5. Le scaphandre et le papillon
6. No Country for Old Men
7. Cassandra's Dream
8.
Boss of it All
9. Boogie
10. Obsluhoval jsem anglického krále / I Served the King of England


Mihai Chirilov

1. Wall-E
2. There Will Be Blood
3. Tropic Thunder
4. Funny Games U.S.
5. Les chansons d'amour
6. Paranoid Park
7. Cloverfield
8. La fille coupée en deux
9. Irina Palm
10. Mon meilleur ennemi

Prioritatea nr. 1: privilegierea autorilor care au făcut carieră la festivaluri

În condiţiile în care, la sfîrşitul anului 2008, numărul de spectatori ai celui mai vizionat film românesc reprezintă un procent infim, raportat la populaţia ţării, cred că ar trebui să încetăm să mai vorbim de noţiunea de succes de box-office local. Cifrele sînt absolut ridicole şi irelevante, iar statisticile dezvoltate pe baza lor sînt false. Argumentul readucerii publicului în sala de cinema pur şi simplu nu se mai susţine, iar orice încercare de a capitaliza de pe urma lui la sesiunile de finanţare CNC ar trebui respinsă. Sîntem la ani-lumină de acea normalizare a peisajului cinematografic de la noi, despre care s-a tot scris cu elan optimist. Filmul românesc actual, în ciuda aprecierilor internaţionale, nu e marfă de box-office în ţară. Cred că prioritatea numărul 1 este privilegierea doar a acelor filme şi a acelor autori care au făcut carieră în festivaluri. Ei sînt cei care contează cu adevărat, restul nu e decît o masă de manevră de care, cel puţin în momentul de faţă, nu mai e nevoie.


Andrei Creţulescu

1. There Will Be Blood
2. Paranoid Park
3. Auf der anderen Seite
4. Obsluhoval jsem anglického krále / I Served the King of England
5. El orfanato
6. Wall-E
7. Le scaphandre et le papillon
8. No Country for Old Men
9. Entre les murs
10. Restul e tăcere

Dreptate şi frăţie!

Să zicem că mi-am impus - cam de multişor - să nu răspund niciodată unei întrebări care cuprinde cuvintele "alternanţă la guvernare" sau "reformă". Să zicem că, pînă la urmă, aş trece peste autoimpuneri... Mă văd, totuşi, în imposibilitatea de a oferi un enunţ viabil, fie şi măcar pentru că, refuzînd cu obstinaţie să votez vreun politician român (din motivul simplu şi hotărît că ei, politicienii, nu merită să fie atinşi nici măcar cu o biată ştampilă - nu de alta, dar ar însemna că i-aş accepta, ceea ce nu m-ar coafa), automat, nu pot comenta sau da sfaturi unor miniştri numiţi de cei pe care nu i-am votat. N-am deci dreptul să-i laud, aşa cum n-am dreptul să-i critic, dar ceva îmi spune că vom avea în continuare exact filmele pe care le merităm. Să nu vă întristaţi deci că veţi găsi gunoaie în cinema-uri (în fond, întrega ţară e plină, ele de ce-ar face excepţie?), iar eu unul chiar m-aş întrista să fiu privat de un Dincolo de America se întoarce sau, mai ales, de un Dincolo de America în Egipt. Dreptate şi frăţie!


Alin Ludu Dumbravă

1. The Dark Knight
2. There Will Be Blood
3. No Country for Old Men
4. Restul e tăcere
5. El orfanato
6. Quantum of Solance
7. Obsluhoval jsem anglického krále / I Served the King of England
8. Wall-E
9. Le scaphandre et le papillon
10. Body of Lies

Săli de cinema în ultimul hal

În situaţia jalnică a cinematografelor din ţară, să se facă ceva pentru cele cîte au mai rămas ale România-Film. La Bucureşti, în plin centru, sînt trei cinematografe care nu corespund normelor elementare, iar unul dintre ele (Studio) e al UCIN-ului. Despre cele "de pe Bulevard" nu discut, că sînt în ultimul hal. Cum poţi să vrei să vezi filme dacă n-ai unde?! Pînă şi echipamentul tehnic al primului multiplex e acum varză. Utilarea cu tehnologie digitală a devenit imperativă pentru oricare cinematograf.


Mihai Fulger

1. There Will Be Blood
2. No Country for Old Men
3. Entre les murs
4. Persepolis
5. Boogie
6. Paranoid Park
7. Tuya's Marriage
8. The Dark Knight
9. Wall-E
10. El orfanato

Desecretizarea proiectelor

În primul rînd, consider că noul ministru al Culturii ar trebui să impună mai multe modificări în regulamentul concursurilor de la CNC. Cea mai importantă este desecretizarea proiectelor: nu doar scenaristul, ci şi regizorul şi producătorul să fie cunoscuţi de către membrii comisiilor de selecţie pentru ca ei să poată lua, pe baza experienţei lor din domeniu, cele mai bune decizii, iar procentul eşecurilor previzibile să fie redus la minimum. În plus, notele acordate de fiecare membru al celor două jurii pentru toate proiectele evaluate ar trebui făcute publice, astfel încît eventualele jocuri de culise în favoarea unor producători să iasă imediat la iveală. Desigur, pentru a se evita astfel de situaţii, ar fi bine ca şi componenţa comisiilor să fie supusă, preventiv, unei dezbateri publice, iar directorul general al CNC să ia o decizie pe baza acestei dezbateri. În fine, pentru că noul ministru de resort a declarat, la preluarea mandatului, că va acorda o atenţie deosebită protejării patrimoniului naţional, este necesar ca dl. Paleologu să ia urgent măsuri pentru restaurarea, conservarea şi relansarea pe piaţă a operelor importante din Arhiva Naţională de Filme. O şcoală de film nu se poate construi de la zero, iar noile generaţii de cineaşti şi de cinefili trebuie să aibă acces, în cele mai bune condiţii, la clasicii filmului românesc.


Andrei Gorzo

1. Boogie
2. Entre les murs
3. Paranoid Park
4. Obsluhoval jsem anglického krále / I Served the King of England
5. L'avocat de la terreure
6.
Persepolis
7. Tropic Thunder
8. Charlie's Wilson War
9. Restul e tăcere
10. There Will Be Blood


Anca Grădinariu

1. Wall-E
2. Entre les murs
3. No Country for Old Men
4. Les chansons d'amour
5. There Will Be Blood
6. Charlie's Wilson War
7. Auf der anderen Seite
8. Atonement
9. Tropic Thunder
10. Tuya's Marriage şi Cloverfield

Portretul-robot al spectatorului român de cinema

1. Interzicerea participării la concurs a unor regizori fără nici un palmares, adică fără premii şi fără public, de tipul Barna sau Cărmăzan (există şi o petiţie on-line în acest sens).
2. Realizarea unui portret-robot al spectatorului român de cinema (în urma unei analize cultural-demografice), care ar putea folosi la o eventuală strategie de readucere a publicului în săli.
3. Încurajarea filmului de gen prin concursuri tematice (de exemplu, în sesiunea aceasta sprijinim comediile sau peliculele pentru teenager-i etc.)


Angelo Mitchievici

1. Paranoid Park
2. There Will Be Blood
3. Tuya's Marriage
4. Persepolis
5. Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street
6. Irina Palm
7. Entre les murs
8. Funny Games U.S.
9. Atonement
10. Boogie

Susţinerea unei reviste de cinema săptămînale

1. Alocarea unei sume de bani din Fondul Cinematografic pentru susţinerea unei reviste de cinema, cu o apariţie cel puţin bilunară, dacă nu săptămînală.
2. Înlocuirea funcţionarilor obosiţi de la CNC şi schimbarea status quo-ului al onor instituţiei: un nou program sau, în sfîrşit, un program, oameni aleşi prin concurs şi pe baza unor rezultate notabile, fapt care să permită eliminarea cîtorva nulităţi patente.
3. Repunerea în circuit şi modernizarea cîtorva dintre vechile săli de cinema scoase din uz după 1989.


Valerian Sava

1. Paranoid Park
2. Persepolis
3. Auf der anderen Seite
4. Entre les murs
5. Obsluhoval jsem anglického krále / I Served the King of England
6. No Country for Old Men
7. El orfanato
8. Tuya's Marriage
9. Podul de flori
10. Mio fratello e figlio unico

Ca primă urgenţă: contracararea urmărilor restauraţiei mediocrate din anii 2001-2004

1. Noul ministru al Culturii să solicite ca primă urgenţă elaborarea actelor normative pentru contracararea urmărilor legislaţiei prin care Răzvan Theodorescu a iniţiat, în decembrie 2000-ianuarie 2001, restauraţia mediocrată, prin a doua desfiinţare a Oficiului Naţional Cinematografic (ONC) şi instituirea "Colegiului Consultativ", supranumit "Colegiul Politic Monocolor". Trend prorogat în anii 2005-2008, cel mai vizibil în componenţa Consiliului de Administraţie de la CNC 2 şi, în mare parte, a comisiilor de selecţie pentru concursurile de proiecte.
2. Auditul critic imediat asupra rezultatelor concursurilor din ultimii ani, audit solicitat în "Scrisoarea deschisă a criticilor de film" din ianuarie 2007 şi refuzat de cuplul Adrian Iorgulescu - Eugen Şerbănescu. Rezultatele să fie discutate la un Simpozion Naţional (de tipul celui refuzat în ianuarie 2001), în perspectiva modificării / înlocuirii actualei Legi a Cinematografiei şi a regulamentelor în vigoare, inclusiv la Comisia de Clasificare a Filmelor.
3. În locul "buletinului de partid şi de stat" Cinema, editat de CNC 2 în anii 2002-2003 şi sucombat odată cu fraudulosul "Colegiu Politic Monocolor", să se aplice prevederile legale, prin cofinanţarea unei reviste săptămînale de informaţie şi critică cinematografică - în primul an, în acelaşi procentaj ca al filmelor de debut -, conducerea revistei revenind, în urma unui concurs de proiecte, unei echipe autonome de critici şi de publicişti de specialitate.


Alex. Leo Şerban

1. No Country for Old Men
2. Paranoid Park
3. Entre les murs
4. There Will Be Blood
5. Persepolis
6. The Dark Knight
7. El orfanato
8. Mio fratello e figlio unico
9. Irina Palm
10. Les chansons d'amour

Nu este decent să aloci bani unor proiecte moarte din faşă, numai pentru că banii există

1. Să nu mai primească bani de la CNC regizorii / scenariştii / producătorii care au produs două eşecuri consecutive (de public şi de critică). Atunci cînd proiectele depuse sînt sub un prag decent (definiţia "decenţei" fiind dată prin consensul membrilor juriului), banii să fie reportaţi pentru sesiunile ulterioare de proiecte: nu este rezonabil (şi nici decent, aşadar) să aloci bani unor proiecte moarte din faşă, numai pentru că "banii există"!
2. În judecarea proiectelor, să fie luate în calcul nu doar încasările la box-office, ci şi cronicile la filmul precedent (în cazul debuturilor în lungmetraj, la scurtmetrajele regizorului respectiv), care (pentru a valida proiectul) trebuie să fie pozitive în proporţie de peste 60%.
3. Să existe (pentru debuturi) un fond separat, destinat proiectelor filmate în sistem digital. Transpunerea pe peliculă să devină automat sarcina CNC-ului atunci cînd (a) filmul respectiv a fost bine primit de critică / solicitat în festivaluri internaţionale şi (b) atunci cînd debutul în digital este produs independent de CNC şi respectă condiţia amintită la (a).



Top Ten 2008 Observator cultural

1. Paranoid Park - Gus van Sant (81 de puncte)
2. There Will Be Blood - Paul Thomas Anderson (73 de puncte)
3. No Country for Old Men - Joel & Ethan Coen (63 de puncte)
4. Entre les murs - Laurent Cantet (56 de puncte)
5. Persepolis - Vincent Parannaud, Mariane Satrapi (53 de puncte)
6. Wall-E - Andrew Stanton (34 de puncte)
7. Obsluhoval jsem anglického krále / I Served the King of England - Jiri Menzel (31 de puncte)
8. Auf der anderen Seite - Fatih Akin (28 de puncte)
9. Tuya's Marriage - Quanan Wang (26 de puncte)
10. Ex aequo: Boogie de Radu Muntean şi El orfanato de Juan Antonio Bayona (cîte 25 de puncte).

Prin notarea cu 10 puncte a titlurilor din prima poziţie şi a celorlalte în ordine descrescătoare, s-au plasat pe locurile următoare, cu cel puţin un total de 10 puncte: 11. The Dark Knight - Christopher Nolan (18 puncte); 12. Irina Palm - Sam Garbarski (15 puncte); 13-14. Les chansons d'amour - Christophe Honoré şi Tropic Thunder - Ben Stiller (cu cîte 14 puncte); 15. Le scaphandre et le papillon - Julian Schnabel (12 puncte). 16-17. Funny Games U.S. de Michael Haneke şi Restul e tăcere de Nae Caranfil (cu cîte 10 puncte).

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus