aprilie 2004
Concert Tarja Turunen la Bucureşti

Tarja Turunen este la ora actuală una dintre cele mai cunoscute soprane, atât datorită activităţii ei din sfera muzicii clasice, cât mai ales datorită succesului mondial înregistrat alături de formaţia de gotic simfonic Nightwish.

Având-o ca front-leader, Nightwish a reuşit să întrunească aprecierile criticii de specialitate, stârnind în acelaşi timp entuziasmul unui public larg şi variat: de la iubitorii muzicii clasice, la adepţii goticului simfonic şi admiratorii rock-ului progresiv. Toate albumele şi single-urile editate au adus trupei discuri de aur şi platină, iar la festivalurile internaţionale sunt cap de afiş, concertând în faţa unui public de până la 60.000 oameni.

Notă: ascultaţi în Atelier LiterNet două piese de rock gotic-simfonic cu grupul Nightwish, grup a cărei solistă este soprana Tarja Turunen.

În România, formaţia a câştigat în 2001 primul loc la trei secţiuni: albumul anului, videoclipul anului şi cel mai bun grup străin, iar în 2002 ultimul lor album a fost desemnat cel mai bun album al anului în clasamentele de specialitate.

În avanpremiera primului concert Nightwish din România din toamna lui 2004, Tarja Turunen va susţine un concert de lieduri la Bucureşti, în cadrul turneului Nopţi scandinave. Acest turneu va cuprinde spectacole în capitalele Americii Latine şi se va încheia cu un concert la Bucureşti. Evenimentul are un caracter exclusiv, constituind singura posibilitate de a o audia anul acesta pe charismatica soprană într-un concert de muzică clasică, nu doar pentru publicul românesc, ci şi pentru cel european.

Concertul va avea loc la Sala Auditorium (Muzeul Naţional de Artă al României) în data de 6 mai 2004, orele 19.00. Alături de Tarja vor concerta Marjut Paavilainen (soprană), Juha Koskela (bariton) şi Izumi Kawakatzu (pian).

Pe scurt despre ...

... Tarja Turunen

Începe studiile de muzică clasică în anul 1996, la Academia de Muzică Sibelius din Finlanda, unde aprofundează studiul muzicii religioase.

Începând din 1997 până în present, Tarja Turunen concertează ca solistă în oratorii şi concerte de lied în Finlanda şi Germania, cu un repertoriu din Mozart, Schubert, Bach, Sibelius, Gruber, Halonen.

În anul 2000 apare ca solistă pe scena Operei Naţionale din Helsinki, în baletul modern Evangelicum, o punere în scenă a romanului Numele trandafirului de Umberto Eco. Spectacolul a marcat debutul artistei ca solistă de operă, jucându-se cu casa închisă la toate reprezentaţiile.

... "în Evangelicum putem auzi vocea divină, de cristal a Tarjei Turunen, secondată de corul şi orchestra simfonică Sibelius. Evangelicum este o povestire captivantă despre Bine şi Rău, ce include toate metaforele posibile despre acest subiect. Deşi acţiunea are loc în Evul Mediu, ea ne vorbeşte despre timpurile noastre." (Pekka Rahkonen, producător)

Din 2001 Tarja Turunen îşi continuă studiile la Universitatea de Muzică din Karlsruhe, la clasa de lied a profesorilor Mitsuko Shirai şi Hartmut Holl.

În 2002 soprana susţine turneul de muzică clasică "Nopţi scandinave" în capitalele Americii de Sud, având ca repertoriu piese din Sibelius, Grieg, Rangström, Brahms, Strauss, Wolf, Mendelssohn. În aprilie-mai 2004, Turunen va susţine o nouă serie de concerte de muzică clasică, în cadrul "Nopţilor Scandinave II" în America de Sud, alături de Juha Koskela, Marjut Paavilainen, Izumi Kawakatzu.

... Juha Koskela

A studiat la secţia canto a Academiei Sibelius din Finlanda, unde a obţinut diploma de excelenţă în anul 2001. Începând din 1999 a studiat şi sub îndrumarea Prof. Mitsuko Shirai şi Prof. Hartmut Höll la Universitatea de Muzica din Karlsruhe, Germania.

În anul 2001 a obţinut locul 2 în concursul de lied din Karlsruhe. Koskela a concertat cu renumiţi pianişti din Finlanda, Germania şi Italia şi a cântat însoţit de Joensuu City Orchestra şi Orchestra Academiei Sibelius.

Cele mai importante roluri de operă pe care le-a susţinut în Helsinki sunt Jevgeni Onegin în opera cu acelaşi nume de Ceaikovski şi pădurarul (Revirnik) în opera lui Janacek Prihody lisky bystrousky.

... Marjut Paavilainen

A studiat între 1996 şi 2000 la secţia de canto a Conservatorului din Turku, Finlanda. Începând din anul 2000 studiază la Universitatea de Muzică din Karlsruhe, Germania, în clasa de lied a Prof. Christiane Hampe.

Marjut Paavilainen a participat la câteva cursuri de canto în Finlanda şi de Operă Baroc la Handel International Academy. A susţinut concerte de Lied în Finlanda şi Germania.

În cadrul Nopţilor Scandinave a participat la turneul din Santiago de Chile şi Buenos Aires în anul 2002.

... Izumi Kawakatzu

Absolventă a Nogoya University of Music and Arts la clasa de pian. Actualmente studiază la clasa de lied a Prof. Mitsuko Shirai şi Hartmut Höll la Universitatea de Muzică din Karlsruhe, Germania.

Izumi Kawakatzu a urmat cursurile de master sub îndrumarea lui Roger Vignols şi Helmut Deutsch. Până în present, a fost solistă în numeroase concerte de lied şi de muzică de cameră în Europa şi Japonia.




"Cel mai important lucru pentru mine a fost şi este să cânt. Am început să cânt de la trei ani, de fapt am început să cânt chiar înainte de a vorbi! Nu mă văd în nici o altă carieră decât în cea a muzicii clasice şi vreau să continui în acest domeniu. Faptul că am cântat cu Nightwish mi-a deschis noi perspective de înţelegere, iar în momentul de faţă nu am nimic de regretat." (Tarja Turunen)

Tarja Turunen - vocea Nightwish

"Nightwish se bucură de o atenţie internaţională şi de aprecierile criticii în special datorită contribuţiei pe care Tarja Turunen (soprana căreia revista finlandeza de critica muzicala Soundi i-a decernat titlul de "vocalista anului" în 2001) o aduce ca leader vocal. Stilul său vocal de operă, de o forţă incredibilă, prezenţa scenică electrizantă, tonalităţile vocale variate au contribuit la crearea unui nume unic al trupei în domeniul muzicii gotic-simfonic." (Musical discoveries, 2002)

 


 
"Cu toate că trupa este un tot unitar, star-ul este Tarja Turunen. Cântăreaţa de formaţie clasică, a cărei voce aduce bucurie şi încântare în sufletele ascultătorilor îşi asumă sarcina, deloc uşoară, de a aduce publicul mai aproape de inflexiunile muzicii clasice. Tarja Turunen impresionează publicul nu numai prin perfecţiunea vocii ci şi printr-un joc scenic demn de o mare reprezentantă a scenei muzicii clasice. Îmbrăcămintea, ce ne trimite cu gândul la legendarele fiinţe din miturile străvechi, nu vine decât să scoată şi mai bine în evidenţă frumuseţea acestei fiinţe charismatice la picioarele căreia publicul nu poate decât să se extazieze." (Flacăra magazin, 2003)

Colaborarea Tarjei Turunen cu trupa Nightwish a propulsat grupul finlandez în topuri, toate albumele sau single-urile câştigând, unul după altul, discuri de aur sau platină. (Anul 2000 a fost un an excepţional pentru trupă, deoarece atât noul single "Deep, Silent, Complete" cât şi albumul "Wishmaster" au intrat în topuri direct pe locul întâi. Single-ul a câştigat discul de aur, iar albumul "Wishmaster" platină.)

Nightwish au dovedit că pot suna impecabil nu numai în studio ci şi într-un spectacol live. Turneul susţinut în 2000 cu albumul Wishmaster în Europa, America de Sud, Asia şi SUA s-a desfăşurat cu sălile arhipline. Formaţia devine capul de afiş al tuturor festivalurilor de prestigiu, concertând la fiecare reprezentaţie în faţa a peste 20 000 de oameni.

Ultimul album "Century Child" apărut în vara anului 2002 reprezintă probabil cea mai complexă realizare a trupei până în prezent. La sugestia sopranei, sunt introduse noi elemente de clasică, prin colaborarea cu orchestra din Kuopio şi corul "Thomas" din Joensuu - Finlanda. În doar două ore de la lansare albumul a primit discul de aur, iar în două săptămâni a câştigat discul de platină. Folosirea vocei Tarja-ei atât în registrele ei înalte, cât şi în cele joase, a adus numai beneficii noului album, acesta câştigând în diversitatea emoţională pe care o transmite. Ediţia limitată a albumului, care conţine şi un DVD cu videoclipul piesei "Over The Hills And Far Away" s-a vândut în mai puţin de câteva zile.

Idea de a combina muzica clasică şi cea gotic-simfonică se continuă şi pe noul album Nightwish, intitulat "Once" (urmând a fi editat în iunie 2004), album în care sunt introduse noi elemente prin colaborarea cu nume de prestigiu ca dl. Pip Williams (care a lucrat cu trupe ca Uriah Heep şi Status Quo), dirijorul James Shearman şi Orchestra Saint Martin in the Fields. Înregistrările s-au făcut la Studioul Phoenix, din Londra. N.B.: Acelaşi studio şi orchestră au fost utilizate de Howard Shore la înregistrarea muzicii pentru trilogia Lord of the Rings!...

 


Ruperea falselor bariere dintre muzica clasică şi rock-gotic-simfonic nu este un lucru uşor; să reuşeşti acest lucru şi să te bucuri de success la fiecare album editat, este remarcabil! Fie că este vorba de un concert clasic sau de un show Nightwish, vocea Tarjei Turunen stârneşte emoţii profunde în ascultător, atingându-l cu o forţă nebănuită. Deschizătoare de drumuri, supranumită adesea "primadona goticului simfonic", cântăreaţa cu inimă de leu dovedeşte că limbajul universal al muzicii este fără graniţe. Pentru publicul român, posibilitatea de a o asculta într-un concert de lied reprezintă cu adevărat o şansă şi o onoare unică! Cu care se poate întâlni pe 6 mai la Sala Auditorium (Muzeul Naţional de Artă al României), ora 19.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus