martie 2009
Festivalul Internaţional de film NexT, 2009
Pregătirile pentru cea de-a treia ediţie a Festivalului Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT (1 - 4 aprilie 2009) au intrat pe ultima sută de metri. Atât fanilor NexT, cât şi celor care vor testa atmosfera şi filmele festivalului pentru prima oară li s-au pregătit mai multe titluri, mai mulţi invitaţi şi, nu în ultimul rând, o nouă locaţie. Pe lângă Cinemateca Eforie, spectatorii bucureşteni sunt aşteptaţi din acest an şi la Cinema Scala.

Directorul artistic al festivalului, criticul de film Andrei Gorzo, promite o Competiţie specială: "N-am ales niciun film care să nu-mi fi plăcut la nebunie. Aş fi în stare să pledez până la moarte pentru strălucirea lor", declară acesta.

25 de filme de scurt şi mediu metraj, din 13 ţări, se vor întrece pentru câştigarea Trofeului NexT. De la filme imediat accesibile, ludice şi pline de o plăcere copilăroasă şi contagioasă de a face cinema (The Blindness of the Woods - parodie de film porno şaptezecist, în care personajele sunt păpuşi croşetate, Martians Go Home - o parodie de horror optzecist cu zombie extratereştrii şi heavy metal), până la filme extraordinar de austere şi epurate stilistic (The Dead Hear Not the Bells - unul dintre cele mai sobre filme despre Evul Mediu văzute vreodată) selecţia din acest an este una cât se poate de variată. "Sunt absolut convins că în privinţa unora dintre filme publicul îmi va da dreptate în mod spontan şi sper ca altele să-l lase mut şi chiar să-l zgândăre, dar într-un mod fertil.", spune Andrei Gorzo.

Fie că vorbim despre un film nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film (2 Birds), despre câştigătorul Premiului întâi al secţiunii Cinéfondation la Cannes 2008 (Anthem), despre Cel mai bun scurt metraj belgian desemnat la Namur anul trecut (Legend of John the Inverted) sau despre titluri care au făcut turul marilor festivaluri, precum Clermont Ferrand, Karlovy Vary, San Sebastian sau Berlin (Cherries, The Watch sau Vestido) în opinia Selecţionerului NexT "toate sunt cât se poate de diferite între ele. Ceea ce au în comun este faptul că fiecare are la bază o concepţie foarte coerentă şi temeinic gândită despre ce e cinema-ul, concepţie pe care regizorul o urmăreşte riguros", adaugă Andrei. La capitolul "filme preferate" nu se sfieşte să admită şi să recomande tuturor spectatorilor NexT, La neige au village, un mediu metraj franţuzesc de 49 de minute, un film de suspans, în care atmosfera şi mişcările personajelor sunt foarte enigmatice şi sugestive. Unul dintre filmele cu mari şanse la premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.

Din Competiţia NexT 2009 nu lipsesc nici reprezentanţii României: Radu Potcoavă cu Dănuţ pleacă pe vapor, Tudor Jurgiu cu Nunta lui Oli, Raluca Mirescu cu Picnic - toate trei proiectate în premieră pe ecranele din ţară - şi Paul Negoescu & Vlad Trandafir cu Fabulosul destin al lui Toma Cuzin.

Pe lângă Trofeul NexT în valoare de 4.000 de euro, premiile puse în joc de Festivalul Internaţional de Scurt şi Mediu Metraj NexT pentru filmele prezentate în Competiţie sunt: Premiul "Cristian Nemescu" pentru cea mai bună regie (2.000 euro), Premiul "Andrei Toncu" pentru cea mai bună coloană sonoră (2.000 euro) şi Premiul pentru cel mai bun film românesc (3.500 euro în servicii de DI, oferit de Abis Studio).

Competiţie

Smáfuglar / 2 Birds (regia: Runar Runarsson, Islanda, 15')
7109 Km (regia: Marcin Filipowicz, Polonia, 20')
A. Effect (regia: Mike Ott, USA, 15')
All My Dreams On VHS (regia: Timothy X Atack, UK, 14')
Himnon / Anthem (regia: Elad Keidan, Israel, 36')
Tras los Visillos / Behind The Curtains (regia: Gregorio Muro, Spania, 16')
Cherries (regia: Tom Harper, UK, 15')
Dănuţ pleacă pe vapor (regia: Radu Potcoavă, România, 27')
Hundefutter / Dogmeat (regia: Till Kleinert, Germania, 15')
Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (regia: Paul Negoescu şi Vlad Trandafir, România, 11')
Yalda Gdola / Grown up (regia: Dana Neuberg, Israel, 21')
Hinterland (regia: Geoffrey Boulange, Franţa, 28')
Légende de Jean l'Inversé / Legend Of John The Inverted (regia: Philippe Lamensch, Belgia, 18')
El tiempo prestado / Lent Time (regia: David Gonzales, Spania, 16')
Martians Go Home (regia: Dani Moreno, Spania, 20')
Nunta lui Oli (regia: Tudor Jurgiu, România, 20')
Picnic (regia: Raluca Mirescu, România, 14')
Taxi Wala (regia: Lola Frederich, Franţa, 16')
Das Baby / The Baby (regia: Falco Jagau, Germania, 30')
The Ballad of Betty & Joe (regia: Martha Ansara, Australia, 12')
The Blindness of the Woods (regia: Martin Jalfen & Javier Lourenco, Argentina, 11')
Le Mort n'entend pas sonner les cloches / The Dead Hear Not the Bells (regia: Benjamin Mirguet, Franţa, 29')
El Reloj / The Watch (regia: Marco Berger, Argentina, 15')
Vestido / Dressed (regia: Jairo Boisier, Chile, 23')
La Neige au village / Village in the Snow (regia: Martin Rit, Franţa, 49').

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus