aprilie 2009
Festivalul Internaţional de film NexT, 2009
După deschiderea încununată de succes de miercuri seară (1 aprilie 2009), când publicul a umplut din nou până la refuz Cinemateca Eforie, seminarile de Regie şi Sound design şi proiecţiile primelor două programe de scurt metraje din competiţie de joi (2 aprilie 2009), Festivalul Internaţional de Film de Scurt şi Mediu Metraj NexT pregăteşte noi surprize spectatorilor bucureşteni.

Vineri, 3 aprilie 2009, este o nouă zi plină de evenimente la NexT: trei seminarii şi o proiecţie specială la Orange Concept Store, ultimele două programe de filme de scurt şi mediu metraj selecţionate în competiţia oficială NexT la Cinema Scala, trei proiecţii din cadrul secţiunilor paralele la Cinemateca Eforie sunt doar highlight-urile zilei de festival, care se va încheia cu concertul E.M.I.L. din cadrul petrecerii NexT din Club Control (str. Academiei, nr. 19).

Începând cu ora 10:00, Orange Concept Store va fi gazda seminarului Discovering New Talents, la care sunt invitaţi Tom Luddy, Stefanie Röders, Nikolaj Nikitin, Lucie Kalmar, Michèle Driguez, Hervé Le Phuez, Alessandro Marcionni şi Christoffer Olofsson. Nikolaj Nikitin, membru în juriul NexT 2009, este delegatul Festivalului de Film de la Berlin pentru Europa Centrală şi de Est şi membru al juriului pentru Premiul de Co-producţie al Fundaţiei Robert Bosch. Lucie Kalmar este membru în echipa de achiziţii a celebrei companii de vânzări internaţionale de film Wild Bunch. Alessandro Marcionni este directorul secţiunii Leopards of Tomorrow din cadrul prestigiosului festival internaţional de film de la Locarno.

Tom Luddy, invitatul special NexT din acest an, colaborează, ca producător şi producător executiv, cu American Zoetrope. De asemenea, este co-fondatorul Festivalului de Film de la Telluride, împreună cu Bill Pence şi James Card; rămâne, alături de Bill Pence, directorul acestui festival. A făcut parte pentru mulţi ani din conducerea Festivalului de Film de la San Francisco, şi a fost, pentru trei ani, membru al comisiei de selecţie a Festivalului de Film de la New York. Din 2005 este curator de programe pentru Institutul de Film Documentar, San Francisco State University. Spectatorii de la Orange Concept Store vor avea din nou întâlnire cu Tom Luddy, de la ora 14:00, în cadrul seminarului Experienţa Telluride, urmat de proiecţia specială a lung metrajului produs de acesta, Mishima: A Life in Four Chapters (SUA, 1985, r. Paul Schrader), programată la ora 15:15. Între cele două seminarii se va desfăşura, la ora 12:00, seminarul de Co-producţie, la care participă profesionişti importanţi din regiune: Frank Albers, Renate Roginas, Riina Sildos, Daniel Mitulescu, Jean-Yves Roubin. Frank Albers, membru în juriul NexT, lucrează pentru Robert Bosch Stiftung în Stuttgart ca director de programe culturale şi artistice. Printre altele, a iniţiat "Premiul de co-producţie pentru tinerii cineaşti germani şi din Europa de Est". Renate Roginas, fost Secretar Executiv Eurimages şi lider al biroului PreMedia Support din România, conduce Villa KULT, o loc inovativ de întâlnire pentru profesioniştii din lumea filmului, televiziunii, media, muzicii, artei, etc, din întreaga lume. Riina Sildos este reprezentantul pentru Estonia al programului de training pentru producători EAVE şi fost membru al juriului secţiunii Scurt metraj al Berlinalei din 2007. Daniel Mitulescu, producător al filmelor Trafic (de Cătălin Mitulescu, Palme d'Or în 2004), Ryna (de Ruxandra Zenide, 2005) şi Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii (de Cătălin Mitulescu, 2006). Jean-Yves Roubin este producătorul filmului Visele unei femei de serviciu, regizat de Banu Aseki, care a cucerit Trofeul NexT în 2008.

Proiecţiile din competiţia NexT continuă vineri la Cinema Scala, ultimele două calupuri fiind programate la orele 17:00 şi 20:00. Fabulosul destin al lui Toma Cuzin (r. Paul Negoescu şi Vlad Trandafir) şi Picnic (r. Raluca Mirescu), sunt filmele româneşti care fac parte din calupurile III şi IV ale selecţiei oficiale.

Secţiunea Festival Cities îşi derulează vineri cele două programe: dacă la Scala, începând cu ora 15:00, publicul NexT se va putea delecta cu o selecţie a celor mai bune filme premiate la Festivalul de Scurt Metraj de la Tallinn, la Cinemateca Eforie, la ora 18:00, Festivalul de la Montpellier îşi prezintă câteva dintre filmele remarcabile ale selecţiei din 2008, inclusiv Arbitrul / L'Arbitro (r. Paolo Zucca, Italia, 2008) câştigător al unei Menţiuni Speciale la Festivalul de la Clermont Ferrand în februarie 2009.

Alte secţiuni paralele tradiţionale la NexT, Countries in Focus şi Semaine Internationale de la Critique, vor avea proiecţii vineri la Cinemateca Eforie: de la ora 15:30 vor putea fi urmărite cele mai bune scurt metraje produse în ultimii ani în Israel, iar de la 21:00, selecţia anuală din prestigioasa secţiune a criticilor de film de la Cannes va încheia ziua de la Cinematecă.

După proiecţii, publicul, invitaţii, jurnaliştii acreditaţi şi echipa festivalului îşi dau întâlnire, începând cu ora 22:30, în Club Control (str. Academiei, nr. 19), pentru o petrecere până în zori de zi, deschisă de concertul formaţiei ska punk E.M.I.L..

Festivalul NexT este organizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi este susţinut de Institutul Cultural Român, Orange Concept Store, Kodak Cinelabs România, Sony, Stage Expert, Abis Studio, UPS, RAO, Stella Artois, IRIS S.A - distribuitor autorizat Apple, Ambasada Franţei, Delegaţia Wallonie-Bruxelles, Institutul Cervantes, Ambasada Statului Israel, Institutul Polonez.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus