aprilie 2009
Editura Polirom vă invită vineri, 10 aprilie 2009, ora 18.00, la lansarea volumului de debut al unuia dintre cei mai apreciaţi critici de film ai momentului, Andrei Gorzo. Bunul, răul şi urîtul în cinema va fi lansat la Librăria Cărtureşti Verona, cu participarea, alături de autor, a lui Răzvan Penescu (LiterNet) şi a lui Mihai Iovănel.

Editura Polirom lansează o colecţie destinată cinefililor. Fără a fi adresată în special specialiştilor din domeniu, ea va oferi chei de "lectură" a filmelor care au rulat în cinematografe, se va concentra asupra punctelor cheie din istoria cinematografiei şi va oferi analize lucide dedicate cinematografului românesc din ultimele decenii. Primele două volume sînt semnate de doi dintre cei mai apreciaţi critici de film ai momentului - Andrei Gorzo şi Alex. Leo Şerban.

Andrei Gorzo debutează editorial cu acest volum şi oferă cititorilor comentarii pe marginea celor mai importante filme care au rulat în ultimii ani pe marile ecrane din România.

"Dacă Andrei Gorzo ar putea să-şi publice cronicile înainte ca filmele despre care scrie să intre în producţie, respectivele filme ar ieşi mai bune." (Nae Caranfil)

"Pentru el, cinematograful e o necesitate, o chestiune de viaţă şi de moarte, un mod de a înţelege lumea, de a-i găsi resorturi, şuruburi şi cheiţe pe care le credeam de mult uitate." (Matei Florian)

"Cum funcţionează filmele? Dacă le vezi aşa cum trebuie - adică la cinema, fără întreruperi - filmele ţi se întîmplă. Întîmplările din ele rămân întipărite în programul zilei tale, undeva între celelalte întîmplări pe care le-ai trăit şi cele pe care le vei visa la noapte. Nici cărţile (care necesită operaţia de transformare a cuvintelor în imagini şi întîmplări), nici teatrul (unde ţi-e mai greu să pierzi conştiinţa civilizatoare a faptului că urmăreşti un joc), nici muzica pop (extrem de puternică, dar fără bonusul acela al puterii conţinute în fapte, întîmplări şi personaje; şi apoi, filmele conţin şi muzică), nici măcar evenimentele sportive (din nou, elementul acela de joc, care nu dispare cu totul, oricît de mare ar fi investiţia ta emoţională) nu ţi se întîmplă în felul ăsta, la intensitatea asta. Poate că şi de-aici vine vorba că oricine e critic de film: cine să ştie mai bine ca tine ce ţi s-a întîmplat?" (Andrei Gorzo)

Andrei Gorzo este critic de film şi traducător. Are rubrici permanente în Dilema Veche şi 24 FUN. A publicat articole şi eseuri în Lettre Internationale, Academia Caţavencu, Observator cultural, Esquire etc. Este asistent universitar, doctorand la Facultatea de Film din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti, selecţioner al Festivalului Internaţional de scurt şi mediumetraj NexT. Moderează întîlnirile lunare ale cineclubului NexT.

Citiţi introducerea acestei cărţi aici.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus