Primul serial cu vampiri a fost o soap opera din anii '60 intitulată Dark Shadows. Povestea unei tinere ce locuieşte într-o casă bântuită nu avea audienţe foarte bune, aşa încât producătorii disperaţi au aruncat un vampir în combinaţie. Barnabas Collins era iniţial un consumător de hemoglobină malefic, dar reacţia fanilor i-a convins pe creatori să-l transforme într-un erou turmentat. Show-ul a ţinut câţiva ani, a devenit un veritabil fenomen pop cultural, a inspirat două filme şi a fost refăcut ca un soap de prime-time în 1991. Întrerupt după doar trei sezoane, Forever Knight a stabilit, în 1989, multe din regulile vampirilor TV şi a impus noi standarde pentru jucatul prost. Serialul l-a introdus pe Nick Knight, un mort-viu chinuit de remuşcări din cauza vieţilor pe care le-a luat atunci când era detectiv la omucideri. El se hrăneşte cu sânge de animale în timp ce speră că prietenul său, medic legist, îl va putea vindeca. Dracula: The Series, din 1990, i-a opus pe descendenţii lui Van Helsing împotriva celor din familia Dracula, care acum se folosesc de puterea unei corporaţii multinaţionale - a durat un singur sezon.
Buffy, The Vampire Slayer a avut-o drept protagonistă pe Sarah Michelle Gellar în rolul unei liceene dotate cu puteri considerabile şi o uluitoare viteză de reacţie, a cărei menire era să apere umanitatea împotriva vampirilor. Asta n-a oprit-o să se îndrăgostească de Angel, un vampir bântuit de crimele din trecut (şi care va avea, ceva mai târziu, propriul său serial). Fără îndoială, cel mai aclamat şi mai de succes serial TV despre vampiri, un uriaş fenomen cult după şapte sezoane, Buffy a combinat într-o manieră de neegalat umorul, drama, horror-ul şi clasica dezolare adolescentină.
Vampire High, din 2001, e amplasat într-o şcoală unde adolescenţii studiază ziua şi devin vampiri noaptea, de parcă teenagerii hormonali n-ar fi avut suficiente probleme şi aşa... Moonlight, din 2007, a semănat foarte mult ca Forever Knight, cu un erou nocturn care lucrează ca detectiv privat, se hrăneşte cu sânge animal şi are o poveste de dragoste complicată cu o muritoare.
True Blood, un serial originală HBO, are abia un sezon şi e deja venerat - aici vampirii ies la lumină pentru a-şi câştiga drepturile lor legale de cetăţeni americani, folosindu-se, pentru a-şi satisface nevoile, de un cocteil artificial în loc de sânge. Într-un orăşel din Louisiana, chelneriţa Sookie Stackhouse (Anna Paquin, superbă în rolul de ingenuă cu un libidou sănătos) se îndrăgosteşte de Bill, un vampir de 173 de ani, fost luptător în războiul civil (interpretat cu amestec de şarm întunecat şi de cavalerie demodată de actorul britanic Stephen Moyer), îndrăzneală ce o transformă în ţinta unui serial killer care vânează oamenii implicaţi în relaţii sexuale cu tenebroşii ieşiţi din sicrie. Serialul e inspirat din popularele romane ale lui Charlaine Harris. Creatorul şi producătrul executiv Alan Ball (scenaristul lui American Beauty şi creatorul lui Six Feet Under), declară: "Am fost atras întotdeauna de materialul care poate fi interpretat la multe nivele diferite. Pentru mine, câte puţin din toate sună mai ca din viaţă decât purismele de timpul 'Vai, e o comedie, aşa că nu e profundă'sau 'oh, e o dramă, aşa că nu poţi să râzi de ce se întâmplă'. Cărţile care m-au inspirat sunt violente şi asta e o parte a appeal-ului lor. Şi sunt şi neruşinat de romantice, aşa cum erau vechile romane de amor." Cu un asemenea pedigree (şi cu secvenţe hiper-pasionale de sex între perisabili şi nemuritori cum n-aţi mai văzut pe micul ecran), True Blood se anunţă ca un favorit al abonaţilor HBO.