iulie 2009
Piesa Teribil de trist răsună cuvântul progres în gura mamei, de Matei Vişniec, în regia lui Jean-Luc Paliès a fost distinsă cu Premiul presei la Festivalul de la Avignon (dintr-un total de peste 840 de spectacole).

În fiecare an presa din sudul Franţei răsplăteşte unul din spectacolele programate în secţiunea OFF a festivalului de la Avignon. Inutil de spus că există o competiţie acerbă pentru acest premiu întrucât în fiecare an sunt pot fi văzute în OFF cam între 900 şi 1000 de spectacole. Timp de două săptămâni ziariştii numeroaselor cotidiene şi săptămânale din sudul Franţei văd, deci, spectacole, după care decernează un premiu celui care "le-a rămas la inimă", celui care i-a impresionat cel mai mult. De unde şi numele acestui premiu "coup de coeur".

În 2008 spectacolul care a primit acest Premiu al presei la Avignon a fost Mansardă la Paris cu vedere spre moarte, piesă scrisă tot de Matei Vişniec, în regia lui Radu Afrim.

Anul acesta juriul presei din sudul Franţei a ales la unanimitate piesa Teribil de trist răsună cuvântul progres în gura mamei, piesa de Matei Vişniec în regia lui Jean Luc Paliès. O piesă despre doliul imposibil al multor familii din Balcanii răvăşiţi de război. Mai precis, este povestea unei familii, o mamă şi un tată, care caută, după război, corpul băiatului lor ucis în anii epurărilor etnice, pentru a-l înmormânta cum se cuvine...

Teatrul lui Matei Vişniec a mai fost recompensat în Franţa, în 2009, cu Premiul European al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici, dar şi în mediul şcolar prin atribuirea Premiului Godot. Acest premiu este atribuit în regiunea Caen din Normandia. 14 licee din regiune primesc din partea Inspectoratului şcolar un eşantion de zece piese ale unor autori francezi şi francofoni. Elevii citesc apoi votează şi desemnează un singur text pentru Premiul Godot. Anul acesta acest premiu i-a fost acordat lui Matei Vişniec pentru aceeaşi piesă, Teribil de trist răsună cuvântul progres în gura mamei. Premiul a fost decernat în cadrul unui simpozion în care elevii s-au întâlnit cu autorul, i-au pus întrebări, au discutat despre piesă şi au jucat scene din respectivul text.

Revenind la Premiul Presei acordat la Avignon, este greu de spus dacă în istoria acestui festival un alt autor l-a mai primit doi ani la rând. Matei Vişniec a mai primit premiul Presei la Avignon OFF în 1997 pentru două texte jucate la acea oră în festival, Angajare de clovn şi Ultimul Godot.

Un fragment video din spectacol poate fi văzut la www.caspevi.com/le-mot-progres-dans-la-bouche-de-ma-mere.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus