Festivalurile de muzică clasică, mai ales cele petrecute în provincie, sunt în acest moment un miracol, Ajuns la o ediţie cu număr rotund - a X-a, Festivalul Internaţional "Enescu şi muzica lumii" (8-19 august 2009) intră în această categorie.

Iniţiat de violoncelistul Marin Cazacu, el a crescut în aceşti ani precum Făt Frumos, în 2009 oferindu-ne cea mai amplă ediţie de până acum, cu 18 concerte şi recitaluri în 12 zile. Organizatorii sunt aceiaşi, Primăria Sinaia, Fundaţia "Prietenii muzicii" Serafim Antropov şi Centrul European de Cultură Sinaia, iar diversitatea propunerilor repertoriale este mai mare ca oricând, ca şi numărul localităţilor în care au loc evenimente.

Am văzut anul acesta primele două momente ale festivalului, pe cât de diferite pe atât de ilustrative pentru titlul festivalului, Enescu şi muzica lumii. Jazzul în aer liber, în foişorul din parcul D. Ghica din Sinaia a demonstrat că dacă oferi trecătorilor muzică de calitate, ei se vor opri şi o vor savura, chiar dacă nu sunt cunoscători. Programul De la swing la bossa nova cu Irina Sârbu Jazz Band (Irina Sârbu - voce, Puiu Pascu - pian, Ciprian Parghel - bas, Tudor Parghel - tobe) a oprit din plimbarea de sâmbătă seara sute de persoane între 2 şi 80 de ani, parte aceiaşi, parte diferiţi de publicul din Sala Cazinoului care urma să vină să-i vadă pe euritmiştii din Stuttgart o seară mai târziu.

Poezie de Lucian Blaga, muzică de Debussy, Alfred Schnittke, Enescu şi mai ales lumină şi mişcare - acestea sunt componentele unui spectacol mai neobişnuit la noi (care poate fi văzut şi la Teatrul Nottara din Bucureşti, pe 14 august 2009), prezentat de Ansamblul de Euritmie "Enescu" din Stuttgart. Fără a fi dansatori, euritmiştii (Anthea Beck, Hermione Beck, Mizuyo Fukodome, Daniel Muller-Goldegg, Silvia Nistor şi Petre Smaranda), reuşesc să traducă în gesturi foarte plastice muzica (interpreţi Katharina Kefer - vioară, Jochen Kefer - violoncel, Beso Namchevadze - pian) şi poezia (recitator Gheorghe Aur), apelând doar la ritmul şi armonia mişcării.

După aceste două seri, festivalul a continuat pe toată Valea Prahovei, de la Câmpina la Predeal, ajungând până la Braşov şi chiar Bucureşti, cu Duo Entracte, Anda Petrovici şi Nicolae Licareţ, Luiza Fatyol şi Octavia Marc, Valentina Sviatlovskaia şi Steluţa Radu sau Cvartetul Gaudeamus.

Pe 13 august 2009, la Cazinoul din Sinaia a avut loc unul dintre cele mai interesante recitaluri ale festivalului, susţinut de un cvintet provenind din mai multe ţări europene, deşi majoritatea numelor sunt româneşti. Este vorba despre Liviu Prunaru - vioara I, Valentina Sviatlovskaia - vioara a II-a, Marius Nichiteanu - violă, Marin Cazacu - violoncel, Dorin Marc - contrabas, cu Cvintetul op. 77 de Dvorak.

Dacă programul din zilele ce urmează vă va conduce pe Valea Prahovei, unde răcoarea şi aerul curat par incredibile unui bucureştean, vă mai putem recomanda câteva modalităţi de a vă petrece serile într-o manieră culturală, oferta fiind la această oră mai bogată decât în Bucureşti.

Finalul festivalului va avea trei repere, constând în cele trei concerte ale Orchestrei Naţionale de Tineret dirijată de Cristian Mandeal solist Ilian Gârneţ, la Buşteni (17 august 2009), Bucureşti (18 august 2009) şi Sinaia (19 august 2009), când se vor decerna şi premiile Fundaţiei "Iosif Sava". Oriunde veţi alege să vedeţi acest concert, programul va cuprinde Rapsodia I de Enescu, Concertul pentru vioară în mi minor de Mendelssohn şi Simfonia a VIII-a de Dvorak.

Notă: Fotografii de Virgil Oprina.

1 comentariu

  • miracol sau minune
    [membru], 22.12.2009, 12:41

    am avut cinstea si onoarea sa particip la toate editiile festivalului "enescu si muzica lumii " la sinaia .accept ca este o minune ,un miracol dar ca acest miracol sa fie viu si sa continue s-au depus enorm de multe eforturi si s-a ajuns la editia a Xa . maestrul marin cazacu si impreuna cu dna cristina cautes au facut din nopti zile pentru ca acest festival sa traiasca si sa creasca . dragii mei ce va fi de acum inainte? oare va continua ?. eu traiesc int-o tara unde minunile sunt f. dese, se petrec aproape in fiecare zi, dar toata suflarea se da peste cap ca sa nu piara in neant ca toate minunile. oare ce se face acum in romania pt.ca acest unic Festival sa continue sa infloreasca si sa ajunga si la editia a XIa si mai departe ?ce s-a intamplat cu centrul european de cultura? unde mai este in aceste momente? as dori un raspuns
    cu respect nini ghelerter

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus