Ziarul de duminică / septembrie 2009
Recomandat în mai toate prezentările succinte drept "o comedie spumoasă, care redă (...) aventurile unui armăsar sexy şi uşuratec (sic!)", un film precum Spread / Playboy de L.A. este departe de-a fi o comedie captivantă.

Povestea începe destul de sprinten, cu un Ashton Kutcher care se descurcă foarte bine în rol (în ciuda aerului său vitelin şi mult prea rarelor schimbări de expresie), predându-ne, pe post de gigolo, regulile acroşării sigure a femeilor mature, singure, bogate şi bine plasate din Los Angeles-ul de azi şi făcând constatări asupra speranţelor de parvenire cu care zeci de mii de tineri inundă în mod repetat Oraşul Îngerilor şi al celebrităţii obţinute peste noapte. Destul de rapid după aceste constatări, însă, acţiunea începe să semene cu un balon dezumflat. Avocata bogată care stă în fosta casă a lui Peter Bogdanovich (amănunt revelator mai mult în termeni de preţ decât de eminenţă în faţa blazaţilor gigolo care se lăfăie la petrecerea dată în absenţa gazdei), jucată cu subtilitate şi perfect dozaj al reacţiilor de Anne Heche, urmează algoritmul previzibil al victimei care se ştie înşelată, dar închide o vreme ochii pentru că şi acest lucru face parte din calcul. Gigoloul interpretat cu aplicaţie de Kutcher - care se lăfăie dezinvolt prin viaţă şi prin luxoasa locuinţă, în nelipsitele sale bretele - este credibil doar până în momentul în care priceperea "profesională" i se moaie în faţa escroacei Heather, care îl joacă pe degete după propria-i reţetă pe care el le-o aplicase până atunci femeilor. Însă tocmai această răsturnare de situaţie pe care mizează scenariul scârţie rău pe la încheieturi, suferind de lipsă de credibilitate şi neavând nici un strop din consistenţa şi cinismul unui The Grifters ori din stilul unui American Gigolo.

Pe deasupra, realizatorii se mai şi ambiţionează să-i confecţioneze acestei struţo-cămile căznite un final moralizator, didactic şi ieftin care pică exact ca nuca în perete pe toată isprava. Una dintre alternativele care ar fi dat poate substanţă acestui filmuleţ mai degrabă melodramatic decât comic ar fi fost concentrarea pe un eventual portret al aspirantului la glorie (fie el fată sau băiat) care bate la porţile L.A.-ului tânăr, frumos şi sportiv, în speranţa că va ajunge cineva sau ceva şi sfârşeşte peste ani dezolat, deformat de operaţii estetice nereuşite, aşteptând zadarnic pe la uşile studiourilor care i se închid în nas, refuzându-i cele mai neînsemnate roluri în cele mai obscure seriale. S-au realizat deja documentare mult mai reuşite, chiar frisonante, pe această temă. Nu este şi cazul acestui anemic Spread, care nu ar fi meritat nici măcar atâta atenţie dacă nu ar fi făcut deja (inclusiv în România) săli pline de spectatori care anticipau "faze tari". Ei bine, dacă pe seama filmului au circulat foarte multe zvonuri asupra scenelor picante de care abundă, ce-i drept, chiar şi aici el dezamăgeşte. Pentru că pornografia nu înseamnă nicidecum erotism, iar scenele aşa-zis toride dintre personaje nu au nici una, nici alta - sunt când extrem de banale (cele dintre Anne Heche şi Ashton Kutcher, deşi amândoi urmează conştiincios poziţiile indicate de regizor), când de o stupizenie pudibondă care s-ar vrea emoţie şi inocenţă (cele dintre Kutcher şi nesărata Margarita Levieva). Singurul lucru cu adevărat interesant se află în paralela dintre realitatea şi ficţiunea între care balansează Ashton Kutcher, ca soţ al lui Demi Moore, şi speculaţiile care s-ar putea constitui într-un metatext al filmului. Abia aici, în curajul de-a lua în răspăr pe ecran o opţiune de viaţă pe care gurile rele ale tabloidelor au forfecat-o destul la vremea ei, ar putea sta umorul actorului Ashton Kutcher (şi poate al consoartei sale) şi virtualităţile rolurilor sale viitoare.

Deocamdată însă, Spread rămâne o povestioară patetică ce brodează stângaci şi extrem de plicticos pe tema eternei tristeţi a escrocului sentimental de cursă lungă, care, pe deasupra, se mai trezeşte şi escrocat...

Spread / Playboy de L.A., SUA, 2009.
Regia: David Mackenzie.
Cu: Ashton Kutcher, Anne Heche, Margarita Levieva, Sebastian Stan, Sonia Rockwell, Maria Conchita Alonso, Hart Bochner.

Regia: David Mackenzie Cu: Ashton Kutcher, Anne Heche, Margarita Levieva, Sebastian Stan, Sonia Rockwell, Maria Conchita Alonso, Hart Bochner

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus