Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  A Prairie Home Companion

Un film de final de carieră - A Prairie Home Companion


România Liberă, februarie 2006
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
A Prairie Home Companion de Robert Altman m-a impresionat la alt nivel, deşi intrasem la el plină de prejudecăţi, mai ales aceea că un film (muzical) despre un post de radio care transmite muzică country nu poate fi decît plictisitor. Mai era şi faptul că ultimele filme ale lui Robert Altman (azi în vîrstă de 80 de ani) n-au fost tocmai reuşite. Cît m-am înşelat! Altman a găsit măsura exactă între comedie şi dramă, între replici şi muzică, între realitate şi impresia de realitate, între impresia de realitate şi ficţiune.

A Prairie Home Companion e mai ales un film uman, şi cu asta am spus tot. E un film de final de carieră şi de viaţă, genul acela de film cu care îţi închei toate conturile ca să poţi pleca liniştit. Un film cald, în care o trupă de muzicieni trebuie să susţină ultimul spectacol. Îşi aduc aminte de gloria şi de tinereţea lor, se iubesc fericit sau nefericit, cîntă fals sau mai puţin fals, trăiesc şi sunt / par vii, în vreme ce o femeie fatală se plimbă ca o fantomă albă prin decoruri şi pe scenă, dovedindu-se pînă la urmă a fi Asphodel, îngerul morţii, în deplasare de serviciu. Şi pe cine vine să ia? Pînă una, alta îl goneşte pe cel care vrea să desfiinţeze spectacolul.

Filmul are o doză bună de inteligenţă din felul în care scenaristul Garrison Keillor, care e şi producătorul adevărat al spectacolului (cu public şi radiofonic) A Prairie Home Companion, se ştie folosi de ecuaţia adevăr-ficţiune. Astfel, totul pare real fără a fi cu totul. Ca şi arta. Ca şi viaţa.

E şi un film care evocă vîrfurile celei de-a şaptea arte, amestecînd referinţele la filmul noir cu cele la Fellini, Bob Fosse ori Lars Von Trier. E nepermis că A Prairie Home Companion nu a luat nici un premiu, nici măcar unul pentru distribuţia lui excepţională: Meryl Streep, Virginia Madsen, Kevin Kline, Lily Tomlin, Woody Harrelson, John C. Reilly, Garrison Keillor, Lindsay Lohan, Tommy Lee Jones.
 Toate articolele despre A Prairie Home Companion


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Iulia Blaga


Alte articole

 Filme de (re)văzut: Ultimul - A Prairie Home Companion, Alex. Leo Şerban
 Ultimul Altman - A Prairie Home Companion, Alex. Leo Şerban
 Ultimul radio show - A Prairie Home Companion, Cristina Corciovescu
 Movie killed the radio star! - A Prairie Home Companion, Radu Preda
 Filme cu muzica-n sînge (I) - A Prairie Home Companion, Iulia Blaga
 Toate articolele despre A Prairie Home Companion


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer