România Liberă / martie 2007
A Prairie Home Companion
Întîmplător, toate cele patru filme care intră azi pe ecrane au de-a face cu muzica. Poate pentru că ieri a fost Ziua Femeii? Oricum, sunt foarte diferite. Fiecare are muzica lui. Ultimul radio show / A Prairie Home Companion este superbul cîntec de lebădă al regizorului Robert Altman, La Vie en rose / La Môme este biografia vieţii lui Edith Piaf, Muzica şi versurile / Music and Lyrics este o comedie romantică despre un compozitor şi o textieră, iar Aventurile lui Piccolo şi Saxo un film de animaţie ale cărui personaje sunt instrumente muzicale.


Cîntecul de lebădă al lui Robert Altman

"Moartea unui om bătrîn nu-i o tragedie", se spune în Ultimul radio show / A Prairie Home Companion, unul dintre acele filme care sunt mult mai mult decît un film. Robert Altman se lupta deja cu cancerul cînd l-a făcut, dar cînd a murit, anul trecut pe 20 noiembrie, pregătea un alt film. Pe 20 februarie ar fi împlinit 82 de ani.

Realizat pe scenariul lui Garrison Keillor, care ţine el singur un show radiofonic, filmul spune la primul nivel povestea unui show country de tradiţie, aflat la ultima sa reprezentaţie. Tot filmul se desfăşoară cu cortina deasupra capului, iar personajele- admirabil interpretate de actori cunoscuţi (Meryl Streep, Lily Tomlin, Kevin Kline, Woody Harrelson, John C. Reilly, Virginia Madsen, Lindsay Lohan) trăiesc "euforia dezastrului" amintindu-şi momentele de altădată, străduindu-se să termine sus, rîzînd, enervîndu-se, lăcrimînd, cîntînd.

Filmul are o calitate înaltă a emoţiei pentru că tratează de fapt despre viaţă. Textura lui e foarte bogată, depăşind muzica, replicile sau diversele situaţii. Unul dintre personaje este un înger al morţii în trenci alb, ca din filmele anilor '40, care vine să ia pe cineva, şi chiar îl ia. Unele secvenţe au umor, altele îţi rup inima, altele te umplu de viaţă.

Robert Altman a încheiat sus. Ultimul său film, testamentul său, e o declaraţie de dragoste nu numai pentru cinema, pentru prieteni şi munca în echipă, dar mai ales pentru viaţă. După un film ca acesta ţi se face dor de Altman ca de un prieten.


Regia: Robert Altman Cu: Meryl Streep, Lily Tomlin, Garrison Keillor, Kevin Kline, Woody Harrelson, John C. Reilly, Virginia Madsen. Tommy Lee Jones, Lindsay Lohan

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus