noiembrie 2009
Competiţia celor mai buni gazetari sportivi ai anului se apropie de final. Fundaţia artEST a stabilit componenţa juriului celei de-a cincea ediţii (2009) a Premiilor Ioan Chirilă. În competiţie au intrat jurnalişti nominalizaţi de către cele mai importante instituţii media din România. Acum, dosarele înscrise iau calea juriului.

Pentru a respecta rigorile de obiectivitate impuse de Premii an de an, materialele jurnaliştilor vor fi evaluate de către unele dintre cele mai marcante personalităţi din domeniul publicistic şi cultural. Astfel, din juriul ediţiei 2009 a Premiilor Ioan Chirilă vor face parte:
Iarina Demian, soţia regretatului cronicar Ioan Chirilă, este fondatorul şi preşedintele Fundaţiei artEST. Actriţă de teatru, film şi televiziune, regizoare şi scenaristă, a jucat peste 100 de roluri în teatru şi televiziune. Este autoarea a două scenarii de film, a numeroase adaptări după romane importante şi piese de teatru, precum şi regizoarea a şase spectacole. Printre ele se numără primul musical românesc, Chiriţa of Bârzoieni.
Cristian Tudor Popescu a intrat în presă imediat după 1990, iar între 1996-2005 a fost redactor-şef al cotidianului Adevărul. În anul 2005, demisionează şi, împreună cu Mircea Dinescu fondează ziarul Gândul. A avut numeroase apariţii în mass-media, îndeosebi în cadrul unor incitante talk-show-uri, fiind invitat permanent la emisiunile televizate Cap şi Pajură şi CineTePrinde, în calitate de cinefil.
Florin Iaru, poet român, a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti, în 1968. Printre operele sale se numără Cântece de trecut strada (volum recent republicat de Editura LiterNet), Aer cu diamante, La cea mai înaltă ficţiune, Înnebunesc şi-mi pare rău şi Poeme alese.
Nichita Danilov a debutat în presă în anul 1979, în paginile revistei Dialog. Semnează şapte cărţi de poezie, un volum de proză scurtă, un volum de pamflete politice, precum şi o carte de portrete literare. Poezia sa a fost tradusă în Ungaria, Cehia, Estonia, Spania, Franţa, SUA, Anglia. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România şi al PEN Club.
Ioan Groşan debutează editorial în 1985 cu volumul de povestiri Caravana cinematografică. A fost, de asemenea, membru fondator al grupării Ars Amatoria. Printre operele sale publicate se numără: Planeta mediocrilor, O sută de ani de zile la Porţile Orientului, Jurnal de bordel şi Jurnal de Cotroceni.
Alex Ştefănescu este critic literar, traducător, autor de texte politice, scenarii TV şi moderator de televiziune. Autor a 5.000 de articole de critică literară, Alexandru Ştefănescu a scris dramaturgie, dar şi scenarii pentru televiziune. Timp de doi ani, în 2004 şi 2005, a fost realizatorul emisiunii Un metru cub de cultură, difuzată pe Realitatea TV.
Mircea Ghiţulescu este romancier, critic şi istoric de teatru, publicist. A absolvit cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii Babeş Bolyai din Cluj. A fost director al Teatrului de păpuşi din Cluj-Napoca, redactor la revista Steaua din Cluj Napoca, director al Direcţiei teatrelor din Ministerul Culturii. În prezent, este consilier la Uniunea Scriitorilor din România.

Verdictul juriului va fi cunoscut pe 23 noiembrie 2009, în cadrul Galei Premiilor Ioan Chirilă, seară în care vor fi premiaţi cei care ajută sportivii să meargă înainte prin puterea cuvântului. Cei care doresc să afle mai multe detalii despre desfăşurarea Premiilor sunt aşteptaţi pe www.ioanchirila.ro.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus