ianuarie 2010
Meryl Streep nu are nevoie de nicio prezentare. Un simplu search pe Google afişează o filmografie impresionantă şi un palmares pe măsură. Actriţa este nominalizată şi în 2010 de două ori pentru Globul de aur şi sincer, nu văd cum ar putea rata premiul. (poate doar dacă celelalte 6 premii ar constitui un dezavantaj :)

Expresivitatea, capacitatea de a crea personaje credibile, naturaleţea sunt doar câteva dintre atuurile celei pe care criticii de film o consideră una dintre cele mai bune actriţe în viaţă. Şi nu numai specialiştii cred asta. Nu trebuie să ai un ochi format pentru a observa puterea lui Meryl Streep de a se transforma, literalmente uneori, odată cu fiecare rol. Fie că este Julia Child - în Julie and Julia, americanca modestă dar ambiţioasă, care împărtăşeşte conaţionalilor ei deliciile bucătăriei franţuzeşti, fie că este Jane, patroana unui patiserii, trecută de 50 de ani dar prinsă într-un triunghi amoros - în It's Complicated, actriţa creează personaje vii şi emoţionante.

Julia şi Jane sunt două femei mature, a căror principală trăsătură este capacitatea de a se implica profund în ceea ce fac. Gătesc, iubesc, trăiesc cu aceeaşi intensitate, încearcă să dea vieţii lor un sens şi ştiu să lupte atunci când aşteptările nu sunt imediat împlinite. Din firescul lor - rezultat al jocului actriţei, derivă şi posibilitatea publicului de a empatiza. Pentru că, trebuie să recunoaştem, ne plac de multe ori filmele şi pentru că aflăm răspunsuri la propriile noastre întrebări, ne identificăm mai mult sau mai puţin cu personajele, găsind astfel un fel de confirmare că facem ceea ce trebuie şi suntem pe drumul cel bun.

Şi atunci când este Julia Child - iar vocea, accentul, înfăţişarea şi gesturile sunt uneori caraghioase - şi atunci când este Jane - femeia modernă, copleşită de singurătate de la începutul filmului It's Complicated sau cea echilibrată, calmă de la sfârşitul aceluiaşi film -, Meryl Streep interpretează elegant, nuanţat, însufleţeşte personajele şi le transmite căldură. Nu ai cum să nu le iubeşti pe ambiţioasa şi haioasa pasionată de gastronomie a anilor '50 - Julia şi pe mai sofisticata dar vulnerabila Jane a anilor noştri.

Nu neg importanţa regiei şi a scenariilor (Nora Ephron - Julie and Julia, Nancy Meyers - It's Complicated şi nici a celorlalţi actori (Stanley Tucci, Amy Adams, Alec Baldwin) în succesul celor două filme. Cred însă că, dincolo de acestea, ceea ce face ca It's Complicated şi Julie and Julia să se distingă, sa nu eşueze în manifeste feministe şi să câştige simpatia publicului şi laudele criticilor, este talentul lui Meryl Streep.

Şi pentru asta ar (mai) merita un premiu!

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus