ianuarie 2010
Filmul documentar Videograme dintr-o revoluţie / Videogramme einer Revolution, regia Harun Farocki şi Andrei Ujică, deschide luni, 25 ianuarie 2010, la ora 18.00, Seara de film de la Institutul Cultural Român. Proiecţia va fi urmată de o dezbatere la care vor participa Andrei Ujică, Emil Hurezeanu şi Horia-Roman Patapievici.

Videograme dintr-o revoluţie (Germania, 1992, 107 min) a fost selecţionat de Cinemateca austriacă din Viena în 2004 în cadrul programului Die Utopie Film în lista The Best 100 in Film History. Documentarul reprezintă o analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul revoluţiei române din 1989. Timp de cinci zile, în decembrie 1989, în timpul înlăturarii guvernului lui Ceauşescu, demonstranţii au ocupat studioul televiziunii de stat şi au transmis revoluţia în direct. Producătorii de film Harun Farocki şi Andrei Ujică au concentrat 125 de ore de transmisiuni video, în această reconstituire cronologică a revoluţiei.

Andrei Ujică (n. 1951, Timişoara), scriitor, regizor de film şi profesor, trăieşte din 1981 în Germania. A studiat literatura la Timişoara, la Bucureşti şi mai apoi la Heidelberg. În anii '70 a colaborat cu Şerban Foarţă la compunerea versurilor pentru formaţia Phoenix. În 1990 îşi începe primul proiect cinematografic, Videograme dintr-o revoluţie, în colaborare cu Harun Farocki. Filmul, a cărui premieră a avut loc în 1992, a devenit o referinţă cu privire la relaţiile dintre media şi puterea politică în Europa sfârşitului de eră comunistă. Din 2001, Andrei Ujică predă cinematografia la Universitatea Naţională din Karlsruhe, iar din 2002 este director al institutului pentru film ZKM. Filmografia sa mai cuprinde documentarul Out of the Present (1995) - povestea cosmonautului rus Sergei Krikalev, aflat pe staţia spaţială MIR pentru 10 luni, timp în care se destramă Uniunea Sovietică, şi Unknown Quantity (2005), experiment multimedia pornind de la conversaţii între Paul Virilio, arheolog media şi filozof, şi Svetlana Alexievich, jurnalistă rusă. În prezent Andrei Ujică lucrează la documentarul Autobiografia lui Ceauşescu.

Accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus