Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Up in the Air

Fără computer - Up in the Air


Eddie's site, ianuarie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
În State există firme care se ocupă cu concedierea angajaţilor. Ai angajaţilor altora. A-ţi da afară angajaţii este, să recunoaştem, o treabă "murdară". E un fel de asasinat oficial care cade mai mereu pe umerii tipului de la HR. Tipul de la HR e şi el om şi nu vrea să-şi atragă antipatia generală. Aşa că unele companii externalizează acest serviciu apelând la "ucigaşi" plătiţi.

Up in the Air este povestea angajatului unei astfel de companii. Ryan Bingham este un burlac frumuşel (Clooney, na!) care îşi petrece aproape întreaga viaţă în avioane, pe drum către diversele angajamente din întreaga lume, pentru a comunica persoanelor concediate vestea cea "mare". Bingham are stil, are o mulţime de carduri, se apropie vertiginos de pragul aproape imposibil de 10 milioane de mile acumulate, vrăjeşte femeile din fiecare oraş în care ajunge şi, în general, e atât de fericit de viaţa lui "aeriană" încât n-ar schimba-o pentru nimic în lume.

Numai că, la un moment dat, la iniţiativa unei nou-angajate, şeful său decide că e cazul să se facă economii şi să se treacă la comunicarea prin internet. Nu te mai deplasezi personal ci apelezi la web-cam. E mult mai ieftin. Da, dar şi mult mai puţin eficient. Aceasta se petrece concomitent cu momentul în care Bingham cunoaşte în drumurile lui o femeie de care se simte atras mai mult ca de oricine altcineva şi care pare să aibă aceleaşi trasee şi repere ca ale lui. Numai că...

Filmul tocmai a primit un Glob de Aur pentru scenariu, are la activ o mulţime de alte premii şi nominalizări şi, probabil, titlul său se va regăsi printre nominalizările la Oscar 2010. Are sevă şi umor, e tragic, e romantic, e real, e viu. E cu "bule". Şi asta nu doar pentru că George Clooney va face, as usual, femeile să ofteze (Vera Farmiga, pe de altă parte, nu e rea deloc) ci fiindcă aminteşte cumva de vremurile bune ale Hollywood-ului, în care toate elementele de mai sus se regăseau în mod fericit, fără să fie nevoie de cosmetica - uneori absurdă - a computerului.

Up in the Air, 2009. 109 min.
Regia: Jason Reitman.
Scenariul: Jason Reitman, Sheldon Turner.
Cu: George Clooney, Vera Farmiga.
 Toate articolele despre Up in the Air


0 comentarii

Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Eduard Ţone


Alte articole

 Tipul cu rucsacul - Up in the Air, Andreea Chiriac Hentea
 O poleială nouă, dar cu o inimă bătrână - Up in the Air, Anca Grădinariu
 Tricks and tips - Up in the Air, Lucian Maier
 Făcături - Up in the Air, Andrei Gorzo


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer