iulie 2004
Along Came Polly
În Along Came Polly, umorul de toaletă păşeşte pe urmele lui Dumb & Dumber / Tăntălăul şi gogomanul şi Two weeks notice / Dragoste cu preaviz (unde Sandra Bullock avea o criză de diaree în mijlocul unui blocaj rutier). De la John Hamburg (co-scenarist al celebrului Meet the Parents), e ceva "nou".

Nu ştiu, totuşi, câtor americani, stând pe budă, li s-a întâmplat să rămână fără hârtie igienică, să se şteargă cu un prosopel brodat de mama gazdei în baia căreia poposeşte (asta după ce a luat în calcul şi blana unei nevăstuici!), să-l arunce în closet, să tragă apa, să li se înfunde şi, în cele din urmă, să fie descoperiţi de însăşi gazda, desfundând buda cu pantalonii pe vine, cu o lufă cumpărată din Suedia. Dar, desigur, nu trebuie să vă faceţi impresia că Surpriză: Vine Polly este un film normal. Ba din contră!

Ben Stiller, într-un rol excelent, ca de obicei, este un nevropat gen Seinfeld (plus, poate ceva din Melvin Udall, alias Jack Nicholson, din excelentul As Good as It Gets din 1998) care nu suportă să mănânce alune din castronaşele din baruri pentru că ăia dinainte care le-au atins erau murdari pe mâini de urină, să fie atins la urechiuşă de şeful (un Alec Baldwin cu un accent teribil, mortal numai ca apariţie!) care tocmai şi-a făcut treaba (revenim, deci, de la bar la budă), care nu păşeşte peste grilajele din trotuar pentru că ar putea cădea în galeria de metrou de dedesubt, etc, etc. Slujba lui: să calculeze gradul de risc pe care îl impune viaţa celor ce vor să se asigure la compania lui Baldwin. (Deja am trecut la birou.) Şi aşa ne este prezentat unu' care se aruncă cu paraşuta de pe clădiri şi îşi rupe coccisul aterizând într-un copac, interpretat ciudăţel de Brian Brown, un actor celebru al anilor '80, mai cunoscut poate ca Rollie Tyler din seria F/X, dacă vă spune ceva.

Jennifer Aniston face un rol mai puţin enervant decât în Friends, dar mai enervant decât în Bruce Almighty / Dumnezeu pentru o zi. Povara lui Brad Pitt îl pisălogeşte acum pe Ben Stiller: ea este Polly, cea care dă titlul filmului şi care îl "consolează" după ce soţia lui şi-o pune cu un instructor de scufundări în luna de miere şi îi oferă spre utilizare baia în care se petrece scena scatologică de mai sus.

Cert este că filmul lui Hamburg are şi câteva chestii bune: o nevăstuică (oarbă), aflată în posesia lui Aniston, care dă cu capul de pereţi şi un Philip Seymour Hoffman dezlănţuit, în rolul unui dement care joacă rolul lui Iuda într-o reînscenare a lui "Jesus Christ Superstar" şi îl muşcă pe... Iisus!

Ca să te distrezi la el nu trebuie neapărat să fii nesimţit, iar ca să-l displaci, nu trebuie neapărat să te uiţi numai la comedii de Joel & Ethan Coen. Pentru divertisment marca Stiller & Hamburg ca lumea, aşteptăm, totuşi, Meet the Fockers...


Along Came Polly; regia şi scenariul: John Hamburg; realizat de: Universal Pictures; 90 minute; cu: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Hank Azaria, Alec Baldwin

Notă: ** / *****



 
Regia: John Hamburg Cu: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Philip Seymour Hoffman

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus