aprilie 2004
Along Came Polly

Distribuţie:

Ben Stiller

Jennifer Aniston

Philip Seymour Hoffman

Debra Messing, Hank Azaria, Bryan Brown şi Alec Baldwin

Scenariul şi regia: John Hamburg

Producători executivi: Jane Bartelme, Dan Levine

Producători: Danny DeVito, Michael Shamberg, Stacey Sher


Sinopsis:

UNIVERSAL PICTURES prezintă ultimul proiect John Hamburg (autorul scenariilor Meet the parents şi Zoolander) în care acesta este scenarist şi regizor.

Din distribuţie fac parte Ben Stiller, Jennifer Aniston, Philip Seymour Hoffman care este cel mai bun prieten al lui Reuben, Hank Azaria, Debra Messing, Bryan Brown şi Alec Baldwin - şeful lui Reuben.

Producătorii filmului sunt Danny DeVito, Michael Shamberg şi Stacey Sher - sub firma Jersey Films (Erin Brokovich, Man on the Moon şi Pulp Fiction).


Reuben Feffer (Ben Stiller) are o viaţă frumoasă, o slujbă bună şi ţelul lui principal este să nu-şi asume nici un risc, deşi este expert în asigurări contra riscurilor la o firmă foarte importantă de asigurări. În tot ceea ce face alege calea cea mai sigură şi lipsită de pericol şi poate fi considerat un tip foarte calculat.

Polly Prince (Jennifer Aniston) îşi trăieşte viaţa ca pe un joc de noroc, bucurându-se de orice ocazie, alegând căile cele mai riscante care îi asigură totodată şi distracţia. Deviza ei este: "Nici o problemă! Următorul, următoarea!"

Există întotdeauna noi oportunităţi - o slujbă nouă într-un alt oraş, un nou apartament. Atunci cînd soarta îi aduce la aceeaşi petrecere, recent rănitul în dragoste Reuben decide că măcar de data asta norocul trebuie să fie de partea lui. O întâlnire cu Polly ar putea să-l readucă la viaţă - ea e atrăgătoare, amuzantă, isteaţă şi de altfel ei s-au mai cunoscut în urmă cu şapte ani când au fost amândoi delegaţi la un eveniment. La urma urmei cât se poate schimba un om în şapte ani?

Polly are câteva obiceiuri: mănâncă hrană foarte picantă, dansează salsa până la epuizare şi face colecţie de amintiri de la foştii prieteni, desigur amintiri ciudate cum este micul animal rozător aproape orb pe care l-a adus tocmai din Italia.

Reuben în schimb îşi planifică viaţa în amănunt, evită orice mic pericol sau risc şi nu-şi poate imagina cum e să trăieşti altfel. Cu Polly alături va descoperi că te poţi distra minunat trăind la polul opus - mâncând picant, împărţind totul cu un animal de casă ciudat, făcând tot felul de farse copilăreşti. Viaţa e un risc, dragostea la fel şi cu Polly lângă tine te poţi aştepta la orice, oricând.



Despre producţie:

Pentru scenaristul (regizor) John Hamburg, obişnuit să creeze personaje şi situaţii comice şi deseori jenant- comice, personajul Reuben, fricos şi calculat exista de mult timp, dar trebuia numai pus pe hârtie. Hamburg îşi aminteşte: "m-am gîndit mult la un tip preocupat tot timpul să calculeze şi să-şi planifice viaţa până la cel mai mic amănunt căruia ce i se poate întîmpla mai tragico- comic decât că femeia cu care vrea să-şi petreacă tot restul vieţii să-l părăsească chiar în luna de miere. Deci va trebui să o ia de la capăt într-o relaţie şi atunci ce i se poate întîmpla mai rău - de fapt mai bun? Întâlneşte o fată cu care crede că se potriveşte şi care se dovedeşte a fi persoana cu care se potriveşte cel mai puţin. De la aceste idei a pornit tot filmul". Regizorul continuă: "ceea ce mă atrage pe mine către scenarii comice este faptul că gândesc o situaţie normală ce se petrece poate zilnic şi pe care eu cu mintea mea ciudată o transform într-una rea, şi mai rea, cea mai rea care se poate întîmpla cuiva, dar care văzută din afară este de fapt foarte comică".

Atunci când a scris scenariul, Hamburg nu avea în minte o distribuţie anume. El spune că obişnuieşte să creeze personaje fără să descrie de fapt actori, iar munca este terminată atunci când personajele i se par lui reale. Totuşi Hamburg recunoaşte că lucrând la câteva filme cu Ben Stiller, pe măsură ce portretiza personajul Reuben i se părea tot mai evident ca Ben ar fi ideal pentru acest rol. "Fără să vreau, cred că mi l-am imaginat tot timpul jucând diversele scene pe care le scriam", spune scenaristul. Cei doi s-au cunoscut atunci când Stiller a văzut filmul Safe Men - film apreciat la Festivalul Sundance. Apoi au lucrat la Meet the parents şi la Zoolander şi când Hamburg a avut prima variantă de scenariu Along Came Polly gata, el i-a trimis-o lui Stiller, cunoscut între prieteni ca un bun sfătuitor pe a cărui sinceritate te poţi baza.

Despre distribuirea lui Jennifer Aniston, Hamburg spune că s-a gîndit foarte mult la o actriţă potrivită şi Jennifer i s-a părut alegerea bună din mai multe motive: e foarte bună în roluri de comedie, dar ar putea interpreta la fel de bine şi partea serioasă sau chiar tragică pe alocuri a filmului. Regizorul a admirat foarte mult munca ei din serialul Friends, ca şi rolurile din filmele Bruce Almighty, Office Space şi The Good Girl.

Conlucrarea lui Stiller cu Hamburg şi cu producătorii Danny DeVito, Shamberg şi Stacey Sher, adică cu Jersey Films a fost o reeditare a experienţelor trecute. Shamberg spune: "Ben este un actor extrem de natural. Are aspectul şi comportarea unui tip obişnuit şi vulnerabil la lucruri obişnuite. El şi Jennifer au făcut o pereche extraordinară. Amândoi sunt talentaţi şi joacă cu tot sufletul, iar rezultatul este deosebit".

Stacey Sher spune: "cineva l-a întrebat pe John Hamburg dacă îndeletnicirea lui preferată este să stea şi să se gândească ce metode de tortură să-i aplice lui Ben Stiller - ei sunt de fapt o pereche perfectă. John ştie cât de adânc este umorul lui Ben şi până unde poate merge cu scenele scrise pentru el. Cât despre Jennifer, ea a realizat mult atât în televiziune, cît şi pe marele ecran, iar în Polly este uimitoare - e amuzantă, dar şi sensibilă - un star adevărat. Cu ei amândoi un nou parteneriat şi-a pus bazele". Hamburg spune: "Ben este perfect pentru rol pentru că este un mare actor. Filmul este o comedie, dar Reuben trece şi prin momente dramatice - ca acela când îl părăseşte proaspăta soţie precum şi prin alte chinuri. Am vrut ca această comedie să fie puternic ancorată în realitate. Orice spectator să recunoască situaţii din viaţă, să se identifice cu Ben şi să fie fericit că de fapt nu i se întîmplă lui scena din film".

Ben Stiller este de părere că este amuzant să lucrezi cu oameni pe care-i cunoşti: "încrederea este importantă mai ales când faci comedii - trebuie să fie cineva care să orchestreze foarte bine totul. Desigur că nu ştii că totul a ieşit bine decât atunci când treci proba publicului." Jennifer spune despre Hamburg: "John este un scenarist incredibil şi un foarte bun regizor. Cînd am citit scenariul m-am îndoit de râs, de toată situaţia care nu se poate întâmpla prea des. El nu se fereşte să pună pe ecran situaţii jenante pentru că există destule de acest fel în viaţa noastră de oameni obişnuiţi. John ştie foarte bine ceea ce vrea să iasă din fiecare scenă scrisă. O comedie romantică este greu de făcut şi el o face bine fără o reţetă deja utilizată. Along Came Polly este originală şi amuzantă".

Pentru personajul Sandy Lyle - prietenul cel mai bun al lui Reuben, Hamburg şi-a imaginat oglinda lui Reuben şi totodată sfătuitorul lui - nu întotdeauna de bine, evident. Hamburg spune: "fac personaje şi apoi mă gîndesc la actori, dar în cazul lui Sandy m-am gîndit de la început la Philip Seymour Hoffman. Am dorit pe cineva care să dea şi umanism personajului nu numai comic. Philip este un actor minunat care nu a jucat în comedii, dar eu am crezut că poate face roluri de comedie la fel de bine. Atunci cînd a acceptat rolul a fost ca şi când un vis devine realitate".

Actor valoros şi premiat, cunoscut pentru rolurile sale dramatice, Hoffman spune: "nu abordez diferit un rol ca cel al lui Sandy pentru că toate personajele sunt diferite. Fiecare scenariu este diferit şi dacă-ţi alegi filmele cu înţelepciune întotdeauna vei face roluri diferite". Tot el spune: "munca alături de Ben a fost educativă. El a jucat în multe comedii şi are mintea formată pentru ele. De fapt actoria este actorie - orice rol ai lua. Numai că în comedii se caută umorul. Iar tu trebuie să-l găseşti şi să-l pui unde-i este locul".

Ceilalţi actori - Debra Messing, Frank Azaria şi Alec Baldwin s-au distrat copios la filmări. Hamburg comentează: "Debra o face pe Lisa (personajul) dulce şi plăcută chiar dacă rolul ei este antipatic - ea îl părăseşte pe Reuben în modul cel mai brutal şi neplăcut. Hank este evident un comic foarte bun şi-şi poate modela vocea cum vrea. Chiar dacă Claude (Hank) o fură pe Lisa de la Reuben, eu vreau ca publicul să gândească că situaţia urâtă de fapt este OK pentru că este comedie".

Alec Baldwin, actor premiat şi respectat îşi bifează acest rol reuşit în lista sa valoroasă, iar Hamburg adaugă: "şi este uimitor de haios". Baldwin spune: "John este un tip precis în ceea ce scrie, iar comedia sa este ancorată în realitate. Stace (personajul său) este genul de şef care te urmăreşte, care scoate untul din tine sau care face gluma nepotrivită la momentul nepotrivit - ca aceea de la nunta lui Reuben cu Lisa. Acest comportament este real. Dar când îl scrie Hamburg, el trece linia către comedie cu un pas rămânând totuşi aproape de realitate".

Pentru producătorii de la Jersey Films, Along Came Polly este un film bun de adăugat la palmaresul lor de succes. Ei au fost atraşi de scenariu, de comicul din el dar şi de pedigree- ul lui John Hamburg. DeVito spune: "proiectul lui John are ceva de neconfundat - el pune oameni reali în situaţii exagerate. Personajele pot fi amuzante sau ciudate, dar spuma comediei vine din situaţiile dureroase în care sunt implicate."Shamberg adaugă: "Hamburg are la activ Meet the parents şi Zoolander - un palmares valoros şi are calitatea de a scrie cu legătură în realitate - lucru greu de găsit la Holywood".

În timpul producţiei toată lumea a colaborat şi ideile au curs de peste tot. Hamburg spune cu entuziasm: "le-am acordat credit tuturor membrilor din distribuţie şi din echipa tehnică. Ei toţi ştiau scenariul la fel de bine ca mine. Au venit cu idei care s-au suprapus cu ale mele sau care au adăugat umor, ducându-şi propriile personaje acolo unde eu nu mă gândisem. Filmul nu este un film John Hamburg, eu l-am scris şi regizat, dar filmul este al unui mare grup de oameni care s-au adunat pentru a-l pune pe ecran".

Filmările s-au făcut în perioada noiembrie 2002 - februarie 2003 în centrul oraşului Los Angeles şi pe străzile din New York. În film apar şi nişte cascade deosebite. Unul dintre personaje sare la un moment dat de pe cea mai înaltă clădire din Los Angeles - AT&T făcând o săritură de 180 m. Săritura executată de un maestru Tim Rigby (fost ofiţer în British Royal Navy) a durat 30 de secunde şi a fost filmată de 10 camere din unghiuri diferite.



Despre distribuţie:

BEN STILLER (Reuben Feffer) este un actor inovator capabil să pună o amprentă inconfundabilă atît pe rolurile dramatice cît şi mai ales pe cele comice care de fapt abundă în cariera lui. În martie 2004 pe ecrane va apărea, alături de Owen Wilson, în Starsky & Hutch, un remake după un serial TV foarte popular şi în Envy, o comedie neagră în care îi are ca parteneri pe Jack Black şi pe Christopher Walken. În producţia studioului DreamWorks se află Madagascar unde Ben Stiller îşi împrumută vocea unui animal din film - personajele sunt 4 animale ce au trăit toată viaţă la Grădina zoologică şi care se trezesc în sălbăticie şi trebuie să supravieţuiască. Foarte distribuit, Stiller va putea fi văzut în Duplex, alături de Drew Barrymore şi în Untitled Dodgeball Project.

Pe ecranele noastre a fost văzut în Zoolander alături de Owen Wilson şi în Meet the parents alături de Robert DeNiro şi Teri Polo. Anul trecut a putut fi văzut în Familia Tenenbaum alături de Gene Hackman, Gwyneth Paltrow şi Owen Wilson. Stiller are un contract exclusiv cu DreamWorks pentru care timp de trei ani trebuie să scrie, să producă prin Red Hour Film şi să joace.

A debutat în 1994 în Reality Bites cu Winona Ryder şi Ethan Hawke, iar apoi a regizat Tipul de la cablu cu Jim Carrey. În 1998 a apărut în Mary cea cu vino-ncoa, apoi în Permanent Midnight, Mystery Men, Your Friends & Neighbors, Zero Effect, Fighting With Disaster, Empire of the Sun, Next of Kin, Fresh Horses şi Stella. A lucrat pe Broadway în 1985 în The House of Blue Leaves şi pentru MTV unde a avut show-ul Ben Stiller Show.

JENNIFER ANISTON (Polly Prince) este o actriţă versatilă. Joacă de mică alături de tatăl ei, John Aniston, actor de televiziune (Days of our Lives - produs de NBC) precum şi alături de naşul ei, regretatul Telly Savalas.De ani buni joacă în serialul Friends alături de Courtney Cox-Arquette, Mat LeBlanc, Matthew Perry, rol pentru care a primit două nominalizări Emmy la categoria actriţă în rol secundar, 3 premii People's Choice şi două nominalizări Screen Actors' Guild. În 2002 a luat premiul Emmy pentru rol principal în comedie, iar de curînd a primit încă o nominalizare. În 2003 a jucat în marele succes de casa Bruce Almighty - Bruce Atotputernicul, alături de Jim Carrey şi Morgan Freeman şi în The Good Girl.

PHILIP SEYMOUR HOFFMAN (Sandy Lyle) uimeşte încontinuu prin varietatea de roluri pe care le adaugă palmaresului său. Va fi văzut în curând în Cold Mountain şi în producţia HBO Empire Falls. La începutul anului a jucat în Owning Mahowny care a debutat la Festivalul Sundance.

Din filmografia lui amintim: Red Dragon - Dragonul roşu, Punch-Drunk Love , A 25-a oră, Love Liza, State and Main, Almost Famous, Flawless, Talentatul Domn Ripley, Magnolia. De neuitat sunt rolurile din Boogie Nights, Hard Eight, Happiness, Patch Adams, Marele Lebowski, Twister, Scent of a Woman şi Nobody's Fool. Joacă pe Broadway în Lungul drum al zilei către noapte, Pescăruşul, Neguţătorul din Veneţia şi Shopping and F- king.

DEBRA MESSING (Lisa Kramer) joacă în prezent în producţia NBC Will & Grace. Este câştigătoare a unui premiu Emmy, încă trei nominalizări Emmy, patru nominalizări la Globul de Aur. A jucat şi joacă atât pentru televiziune, cît şi pentru ecran. De curând a terminat filmările la Something Borrowed şi a dat voce unui personaj din desenul animat Garfield. Din filmografia ei mai fac parte: Hollywood Ending alături şi în regia lui Woody Allen, Profeţiile omului molie, alături de Richard Gere, A Walk în the Clouds şi producţia Woody Allen Celebrity.

HANK AZARIA (Claude) are o abilitate deosebită de a se transforma în orice personaj. Ultimele sale apariţii au fost în Shattered Glass şi în West End jucând în Sexual Perversity in Chicago. În prezent se pregăteşte pentru Eulogy cu Wynona Ryder. Este şi producător de show-uri, a dat voce multor personaje din Familia Simpson. A câştigat trei premii Emmy pentru roluri de oaspete în serialul Friends.Are o recunoaştere a criticii pentru rolurile din Quiz Show regizat de Robert Redford, cât şi pentru cel din Tuesday with Morrie alături de Jack Lemmon. Din filmografia lui mai fac parte Great Expectations - Marile speranţe, Pretty Woman - Frumuşica, Godzilla, Heat, Mystery Alaska.

BRYAN BROWN (Leland van Lew) este australian şi şi-a cîştigat recunoaşterea internaţională în anii '80 în serialul A Town Like Alice, precum şi în marele succes Pasărea spin unde a cunoscut-o şi s-a căsătorit cu Rachel Ward. A mai jucat în FX - Efecte speciale 1 şi 2, Tai- Pan. Este prima oară în ultimii 10 ani când joacă la Hollywood.

ALEC BALDWIN (Stan Indursky) este un actor multiplu şi respectat pentru toate rolurile din ultimii 20 de ani. Are multe preocupări socio-politice şi aparţine şi militează pentru cauza animalelor. Pasiunea lui este teatrul şi joacă pe Broadway de mult timp şi cu mare succes. În filme a apărut în Pearl Harbour, State and Main, The Edge cu Anthony Hopkins, Malice, Prelude to a Kiss, The Hunter for Red October, Alice, Working Girl şi a fost povestitorul din Familia Tenenbaum.Ultima apariţie este cea din The Cat in the Hat - Pisica, iar acum joacă în Aviator.

Şi-a început cariera în serialul Doctorii. A fost co-producător şi a jucat în Nurenberg. A fost nominalizat la Emmy pentru rolul secretarului Apărării Robert McNarmara din producţia HBO Path to War.


JOHN HAMBURG (Regizor/ Scenarist) este recunoscut pentru originalitatea scenariilor de comedie pe care le scrie. Aşa cum au scos în evidenţă succesele la public şi la critică dobândite la fiecare proiect realizat, el a urcat rapid în ierarhia scriitorilor de scenarii bune care au şi calitatea de a fi extrem de amuzante şi de credibile. Hamburg a înţeles că publicul vrea să fie conectat la povestea şi la personajele filmului, de aceea el alege ca personaje oameni normali cu complexe şi frustrări ce pot face hazul spectatorilor, aceştia recunoscându-se în ele, dar cu siguranţă fără a dori să treacă prin situaţiile din film.

Şi-a început cariera cu Safe Men în care au jucat Sam Rockwell şi Steve Zahn, doi cântăreţi (în film) luaţi din greşeală drept spărgători. Filmul a avut premiera la Festivalul Sundance şi de atunci Hamburg a atras atenţia asupra potenţialului său.A urmat scenariul de la Meet the parents - un imens succes de casă care i-a adus lui Hamburg confirmarea. Zoolander, comedia din lumea modei masculine, s-a turnat în 2001.

DANNY DEVITO (Producător) este de fapt un actor de prima mână specializat în roluri de comedie. DeVito a şi scris şi regizat în anii '80: Arunc-o pe mama din tren, Războiul Rose, Hoffa, Death to Smoochie, Matilda. În 1992 a fondat compania de producţie Jersey Films, care a produs de atunci peste 20 de filme printre care Erin Brokovich, Pulp Fiction, Man on the Moon, Out of Sight, Get Shorty, Garden State.

Un rol pentru care a fost apreciat imens a fost cel din serialul TV Taxi - Louie DePalma. A jucat în multe filme care nu au fost produse de Jersey Films. Dintre acestea amintim: Zbor deasupra unui cuib de cuci, Anything Else, Big Kahuna, Heist, Romancing the Stone, Twins cu Arnold Schwarzenegger .

MICHAEL SHAMBERG (Producător) este partener cu Stacey Sher în firma Double Feature Films. A produs filme de Oscar - Erin Brocovich, Pulp Fiction şi The Big Chill, dar şi multe titluri care chiar dacă nu au premii au fost bine primite de public şi de critică: Out of Sight, Reality Bites, Get Shorty, Gattaca, Man on the Moon, How High şi A Fish Called Wanda - premiat cu Oscar.




 
Regia: John Hamburg Cu: Ben Stiller, Jennifer Aniston, Philip Seymour Hoffman

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus