Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Ştiri  Sageata  Articole diverse

Documentare în regia lui Slavomir Popovici la MTR


februarie 2010
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Slavomir Popovici (1930-1983) este unul dintre cei mai importanţi regizori de film documentar din România. Filmele lui de artă (printre care Soarele negru, 1968) şi etnografice (printre care Bun ca ziua, 1974) depăşesc cadrul strict al documentarului. Ele pot fi considerate o serie de poeme filozofice, pe temele esenţiale ale ciclului vieţii şi trecerii timpului.

Înainte de proiecţia filmelor vor vorbi Laurenţiu Damian, regizor; Radu Răutu, etnograf; Sorin Vieru, profesor la facultatea de Filozofie a Universităţii Bucureşti.

Sageata 1. Uzina
Un eseu cinematografic, cu filmări speciale, pornind de la sărbătorirea zilei de 1 mai, în 1965, la uzina 1 mai din Ploieşti, producătoare de utilaj petrolier - în care sînt urmărite schimbările produse în viaţa socială de apariţiei uzinei, prin analogii imagistice neaşteptate şi metaforice.

Sageata 2. Romanţe aspre
Istorii ale locomotivelor de ieri şi de azi, ca semne ale trecerii timpului şi schimbărilor sociale.

Sageata 3. Io, Ştefan Voievod ctitor
Arta din vremea lui Ştefan cel Mare, folosind drept comentariu cronicile vremii.

Sageata 4. Soarele negru
Un poem cinematografic despre timp şi vîrstele omului pornind de la broderii medievale româneşti înfăţişînd compoziţii ale plîngerii.

Sageata 5. Semnul bradului
Obiceiurile şi domeniile artei populare în care este prezent bradul, simbolul continuităţii şi al reînnoirii vieţii.

Sageata 6. Bun ca ziua
Traiectoria pîinii "sărbătoreşti" de la grîu la colac (cel mai efemer produs al artei ţărăneşti) şi prezenţa acesteia în momentele fundamentale ale ciclului vieţii: naştere, nuntă, moarte. În comunele Maieru (Bistriţa Năsăud), Frecăuţi (Bucovina), Bixad (Oaş), Polovraci (Gorj).

Sageata 7. Victime şi vinovaţi
Film utilitar realizat la cererea Ministerului Chimiei despre posibilele efecte ale unor butelii de aragaz improvizate şi neautorizate, pretext pentru a prezenta un ciné vérité tragic în comuna Vadul Părului la sfîrşit de ani '60.

Sageata 8. Letopiseţul lui Hrib
Transpunerea cinematografică a cronicii lui Toader Hrib, ţăran din satul Arbore, judeţul Suceava, şi întemeietor al unui muzeu local.

Miercuri, 10 februarie 2010, la orele 17:30, în Studioul Horia Bernea, Muzeul Ţăranului Român. Toate articolele despre Articole diverse


0 comentarii

Spacer Spacer