martie 2010
Cruciada Culturii 2010
Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST continuă Cruciada Culturii. După o primă victorie înregistrată sub conducerea renumitei violoniste Sarah Chang, un nou cavaler al frumosului se alătura demersului Cruciadei. Pe 11 mai 2010, începând cu ora 20.00, Joshua Bell, alături de pianistul Sam Haywood, va oferi melomanilor un recital extraordinar.

Programul recitalului

Wolfgang Amadeus Mozart - Sonata KV454 în Si bemol major pentru vioară şi pian
Ludwig van Beethoven - Sonata op.30 nr.2 în do minor
Maurice Ravel - Sonata în Sol major
Piotr Ilici Ceaikovski - Meditaţie din Amintiri dintr-un loc drag op.42 pentru vioară şi pian
Pablo de Sarasate - Introducere şi Tarantela op.43

Şi de această dată, arma noastră este cultura. Pentru câteva ore, muzica clasica va reduce la tăcere urâtul. Acordurile unei viori Stradivarius vor răsuna în Sala Mare a Ateneului Român. Frumosul va fi repus în drepturi de către unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii.

Un superstar al muzicii clasice

Timp de peste două decenii, Joshua Bell a fermecat publicul meloman din întreaga lume. Violonistul a câştigat un renume naţional la vârsta de 14 ani într-un apreciat concert alături de Riccardo Muti şi Orchestra Philadelphia. Au urmat interpretări sub bagheta unor dirijori de renume alături de cele mai mari orchestre ale lumii. Prestigiosul Avery Fisher Career Grant, dar şi un Premiu Grammy au confirmat prezenţa sa unică în lumea muzicală.

Joshua Bell cântă la faimoasa vioară Stradivarius supranumită "Gibson ex Huberman". Instrumentul, cu o vechime de 300 de ani, are o bogată istorie în urma sa.

Interesele sale diversificate i-au făurit violonistului o carieră dincolo de sobrietatea sălilor de concert, conferindu-i titlul de "superstar" al muzicii clasice. Joshua Bell a fost implicat în crearea partiturii pentru filmul The Red Violin pentru care John Corigliano a câştigat Premiul Oscar. Coloana sonoră a filmului Îngeri şi Demoni îi poartă de asemenea semnătura. Nu în ultimul rând, Joshua Bell a fost unul dintre primii artişti de muzică clasică care a lansat un videoclip pe VH1.

În 2009 artistul a concertat în cadrul Festivalului Internaţional George Enescu în faţa unei săli arhipline. Acum, Joshua Bell revine la Bucureşti. Pe 11 mai 2010, artistul va fi acompaniat la pian de către Sam Haywood.

Urmându-l pe Chopin

Publicul meloman din întreaga lume a apreciat în unanimitate virtuozitatea lui Sam Haywood. La vârsta de 13 ani a obţinut locul II în cadrul concursului BBC Young Musician of the Year. A urmat prestigiosul Premiu Isserlis înmânat lui Sam Haywood de către Societatea Filarmonică Regală din Londra, dar şi o lungă perioadă de studiu la Viena sub îndrumarea pianistului Paul Badura-Skoda.

De-a lungul timpului, Sam Haywood a susţinut o serie de recitaluri pe pianul Pleyel, instrument care îi aparţinuse chiar lui Frédéric Chopin. Artistul a compus şi o serie de lucrări scurte pentru pian incluzând Cântecul Pinguinilor, partitură care face parte din coloana sonoră a filmului La marche de l'empereur.

Biletele pentru recitalul din 11 mai 2010 sunt puse în vânzare în cadrul reţelei Eventim. Cei care doresc să afle mai multe atât despre cei doi artisti, cât şi despre demersul Cruciadei Culturii, pot găsi toate informaţiile necesare în cadrul site-ului proiectului, www.cruciadaculturii.ro. Preţul unui bilet este de 200, 300 sau 400 de lei, în funcţie de poziţia în sală. La numai 3 zile de la punerea biletelor în vânzare au fost înregistrate peste 150 de rezervări pentru recitalul Joshua Bell.

Evenimentul se bucură de sprijinul Uniunii de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Cruciada Culturii este o iniţiativă Agenţia de Vise, agenţie care concepe şi implementează strategii de promovare a produselor prin cultură şi entertainment, atât pe media clasice, cât şi prin campanii creative de Internet marketing.