martie 2010
Cruciada Culturii 2010

(violonistul Joshua Bell)
Da, visul poate deveni aievea. Joshua Bell, unul dintre cei mai mari violonişti ai lumii, vine la Bucureşti, pentru a susţine un recital extraordinar, împreună cu pianistul Sam Haywood. În seara de marţi, 11 mai 2010, în sala Ateneului Român, cei doi artişti vor interpreta un program cu lucrări reprezentative din repertoriul cameral pentru duo, aparţinând unor curente muzicale diverse: Wolfgang Amadeus Mozart - Sonata KV454 în Si bemol major pentru vioară şi pian, Ludwig van Beethoven - Sonata op.30 nr.2 în do minor, Maurice Ravel - Sonata în Sol major, Piotr Ilici Ceaikovski - Meditaţie din Amintiri dintr-un loc drag op.42 pentru vioară şi pian şi Pablo de Sarasate - Introducere şi Tarantela op.43. Recitalul este organizat de Agenţia de Vise şi Fundaţia artEST, în cadrul campaniei Cruciada Culturii. Evenimentul este sprijinit de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR). În contextul sonotopului nostru contemporan dominat de maşinism, celebrul violonist aduce cu sine armonia capodoperelor barocului, ale clasicismului şi ale impresionismului muzical.

Stilul său interpretativ are o mare originalitate. Joshua Bell reînvie spiritul romantic kreislerian, plasându-l pe o nouă spiră a evoluţiei cântatului la vioară, prin adăugarea tentei bel-canto-ului. Muzicianul american cântă, din 2001, pe o vioară Stradivarius, supranumită Gibson ex-Huberman (1713). Până atunci artistul se servise de o altă vioară celebră, Stradivarius Tom Tyler (1732) - realizând cu ea şi coloana sonoră a filmului The Red Violin. De altfel, Bell a mai cântat şi pe vioara Stradivarius Chanot-Chardon (1718), o vioară având formă de chitară (fără colţuri la eclise).


(vioara Stradivarius în formă de chitară Chanon-Chardot, 1718)

L-am ascultat pe celebrul violonist Joshua Bell de curând, la ultima ediţie a Festivalului Internaţional George Enescu-2009, admirându-i tonul pur în părţile lente ale Simfoniei spaniole în re minor, op. 21 de Édouard Lalo. Am remarcat atunci măiestria lui de a induce sunetului viorii o sonoritate aproape vocală. De la şoptit la cântat, pe vârfuri, plutind uşor, articulaţia de tip instrumental parcă se topea. Bell simte, ştie că ambitusul viorii sale depăşeşte orice limită vocală. Într-un mod magnific, contopeşte toate calităţile bel-canto-ului (puritatea şi frumuseţea trecerii line de la o înălţime la alta, vibrato-ul larg, cald) cu cele ale cântatului la instrument (salturi intervalice mari, velocitate, duble coarde, tehnici foarte variate de emisie datorate elasticităţii arcuşului).
 



(Joshua Bell interpretând la vioară muzica din filmul din filmul Ladies in Lavender, Marea Britanie, 2004, regia: Charles Dance))
Joshua Bell este dotat cu un "mimetism timbral" fantastic. Se adaptează oricărui mediu unde câţiva artişti interpretează muzică. Într-o înregistrare cu Anotimpurile de Antonio Vivaldi, el se percepe, direct sau oglindit, cântând pe o scenă de operă, precum un solist vocal. Iar de jos, din fosă, orchestra îl acompaniază evlavios, învăluindu-l sonor. Te minunezi la gândul că un mare solist instrumentist râvneşte la scena lirică, acaparând efectele scenografice şi acustice ale acesteia, uitând de podiumul abstract al sălii de concert:



(Joshua Bell cântând Finalul Concertului Vara din ciclul Anotimpurile de Antonio Vivaldi)
Violonistul american s-a născut la 9 decembrie 1967 în Bloomington, Indiana, SUA. A început studiul viorii la vârsta de patru ani. Primii lui profesori au fost Donna Bricht şi Mimi Zweig. Apoi, ca discipol al lui Josef Gingold, a cântat la 14 ani ca solist împreună cu Orchestra din Philadelphia, dirijat de Riccardo Mutti. La 16 ani cânta Concertul pentru vioară ş orchestră în Re major de Piotr Ceaikovski cu o virtuozitate uluitoare. A studiat la Indiana University Jacobs School of Music, unde în 1984 a câştigat Artist Diploma in Violin Performance. Devine legenda vie a Indianei, câştigând Premiul Indiana Governor's Arts. A debutat în 1985 la Carnegie Hall din New-York, cu Saint Louis Symphony Orchestra. A concertat cu cele mai renumite orchestre ale lumii. În stagiunea 2009-2010 va cânta în festivaluri precum Hollywood Bowl, Verbier, Sun Toscan, Mostly Mozart, Salzburg, Tanglewood, Menuhin, Gstaad şi Enescu. Precum şi la BBC Proms la Royal Albert Hall. Angajamentele sale includ apariţii alături de Filarmonica din New York Philharmonic, Boston Symphony, Chicago Symphony şi The National Symphony Orchestra la Kennedy Center. Joshua Bell va cânta la Huberman Festival cu Czestochowa Philharmonic iar la Moscova cu Russian National Orchestra. În anul 2010 va efectua un turneu de concerte în Europa (Paris, Budapesta, Madrid, Atena, Zurich şi Istanbul). Apoi va concerta la Forumul Economic Mondial. El va efectua un turneu şi în Asia, împreună cu Academy of St Martin in the Fields.

Violonistul Joshua Bell a câştigat un premiu Grammy şi unul Mercury Music pentru înregistrarea Concertului pentru vioară şi orchestră de Nicholas Maw, cu Sir Roger Norrington şi Orchestra Filarmonicii din Londra. De asemenea, el a câştigat Premiul Echo Germania Klassik, pentru înregistrarea Concertului pentru vioară şi orchestră de Jean Sibelius şi a Concertului pentru vioară şi orchestră de Karl Goldmark, cu Esa-Pekka Salonen şi Los Angeles Philharmonic Orchestra, Premiul Gramophone pentru înregistrarea concertelor de vioară de Samuel Barber şi a celui de William Walton. În anul 2008 a câştigat premiul Academy of Achievement pentru realizări excepţionale în domeniul artelor, iar anul 2009 a fost onorat cu Premiul Education Through Music pentru abnegaţia dovedită în a stârni interesul pentru muzica clasică, în rândul tinerilor defavorizaţi.

Joshua Bell posedă un repertoriu foarte vast, cuprinzând toate concertele standard pentru vioară. De asemenea, el interpretează în recitalurile sale piese de virtuozitate precum: Capriciile, Campanella şi Cantabile de Niccolò Paganini, Nigun de Ernest Bloch, Pasărea Profet de Schumann-Auer, Scherzo Tarantella de Henryk Wieniawski, Perpetuum mobile de Otakar Nováček şi altele. Artistul a înregistrat peste 30 de CD-uri, pentru Sony Classical, precum şi coloanele sonore la câteva filme artistice precum: The Red Violin (care a câştigat Oscarul pentru Cea mai bună coloană sonoră - muzica de John Corigliano), Ladies in Lavender şi Music of the Heart.

Bell este născut în zodia Săgetătorului. A fost un bun jucător de tenis competiţional. Idolii săi muzicali sunt Fritz Kreisler şi Jascha Heifetz.

Pianistul Sam Haywood s-a născut în regiunea muntoasă nord-vestică a Angliei, Lake District. A început studiul pianului la vârsta de şase ani. Primii săi profesori au fost David Bonser şi David Hartigan. Apoi s-a perfecţionat la Viena cu Paul Badura-Skoda.


(pianistul Sam Haywood)
La vârsta de 13 ani a câştigat Premiul Young Musician of the Year - BBC:

Sam Haywood a cules critici foarte bune peste tot în lume, fiind aclamat atât ca solist concertist, cât şi ca partener în recitaluri camerale. Societatea Filarmonică Regală din Londra i-a acordat prestigiosul Premiu Isserlis. Pianistul Sam Haywood a înregistrat o serie de opusuri pe CD-uri (lucrări de Frédéric Chopin, Johannes Brahms, Modest Mussorgsky, Franz Schubert şi Franz Liszt), la radio şi televiziune. De curând, împreună cu violoncelistul Steven Isserlis, pianistul a realizat un documentar despre Felix Mendelssohn-Bartholdy, la BBC.

Pianistul a susţinut concerte şi recitaluri în prestigioase săli precum: Queen Elizabeth Hall la Londra, Konzerthaus la Viena, Salle d'UNESCO la Paris, Mendelssohnhaus din Leipzig, Philharmonie la Berlin, Stadtcasino din Basel. El a interpretat muzică în Marea Britanie, Scandinavia, Olanda, Andorra, SUA. şi Turcia. Adesea, Sam Haywood include în recitalurile sale lucrări mai puţin cunoscute ale unor compozitori precum: Antonio Rosetti (Rosetti Festival, Germany), Sir Edward William Elgar (Wigmore Hall şi Schleswig-Holstein Festival), John McLeod (Scottish Sound Festival) şi Carl Fruehling. Sam Haywood a compus mai multe lucrări de mici dimensiuni pentru pian solo şi duo, (de pildă, Song of the Pinguins, publicat de Emerson Editions). Trăieşte la Berlin, iar în timpul liber practică iluzionismul şi face drumeţii (în locurile natale - Lake District). În primăvara lui 2010, violonistul Joshua Bell şi pianistul Sam Haywood vor întreprinde un turneu în Europa şi SUA.

După succesul Cruciadei Culturii repurtat cu recitalul violonistei Sarah Chang şi a pianistului Andrew von Oeyen (14 februarie 2010, recital ce va fi transmis de TVR Cultural în timpul Sărbătorilor Sfintelor Paşti), iată că un nou eveniment excepţional apare la orizontul vieţii noastre spirituale, aşteptat cu mare entuziasm de iubitorii muzicii clasice: recitalul violonistului Joshua Bell şi al pianistului Sam Haywood, ce va avea loc marţi, 11 mai 2010, ora 20, la Ateneul Român.

Câţi aspiră şi câţi dintre ei vor putea intra efemer în acest Eden cultural?

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus