aprilie 2010
Orchestrele şi Corurile Radio îşi invită publicul vineri, 23 aprilie 2010, ora 19:00 la un concert în care vor putea fi audiate lucrări ale compozitorilor Maurice Ravel şi Eduard Lalo, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio. Concertul se vă desfăşura sub bagheta dirijorului chilian Francisco Rettig, un oaspete obişnuit al scenelor de concert româneşti şi îl vă avea ca solist pe violonistul de origine elveţiană Alexandre Dubach.

Repertoriul ales ne vă purta prin însorita lume a sunetelor iberice: prima parte a programului vă cuprinde Alborada del Gracioso de M. Ravel şi Simfonia Spaniolă, op.21 de E. Lalo, iar partea a două Pavana pentru o infantă defunctă şi Daphnis şi Chloé - Suita nr.2 de M. Ravel. Participă Corul Academic Radio, condus de Dan Mihai Goia.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Dirijorul Francisco Rettig desfăşoară o bogată activitate internaţională, dirijând până în prezent peste 60 de orchestre de pe cele cinci continente, cu un repertoriu simfonic, dar şi de operă. Este prim dirijor la Teatrul Colon din Buenos Aires şi dirijor invitat permanent la Orchestra Simfonică din Chile, la Filarmonica din Bogota (Columbia), unde a fost dirijor şef timp de 12 ani şi la Teatrul Liric din Cagliari (Italia). În 1998 a dirijat prima audiţie a Simfoniei Turangalila de Olivier Messiaen la Teatro Colon din Buenos Aires, eveniment desemnat "Cel mai bun concert al Stagiunii". În programele alese a promovat creaţii ale compozitorilor săi favoriţi, Mahler şi Bruckner, şi a fost chiar denumit "maestrul mahlerian" de critică de specialitate, după ce a dirijat Simfonia a VII-a de Mahler la Palatul Artelor din Mexico City, în anul 2000. De asemenea, anul 2007 i-a adus artistului Premiul Criticii argentiniene pentru interpretarea creaţiei mahleriene.

Violonistul Alexandre Dubach a absolvit Conservatorul din Fribourg şi a beneficiat de îndrumarea unor maeştri ca Yehudi Menuhin, Nathan Milstein, Ulrich Lehmann, Salvatore Accardo. A debutat ca solist la vârsta de 15 ani, cu Concertul de Mendelssohn, alături de Tonhalle Orchestra din Zürich, orchestră la care ulterior avea să activeze în calitate de concert-maestru. A obţinut numeroase premii şi a primit recunoaşterea internaţională pentru înregistrările cu integrala celor şase concerte pentru vioară ale lui Paganini, alături de Orchestra Filarmonică din Monte-Carlo, sub bagheta lui Lawrence Foster. Alexandre Dubach a concertat pentru prima oară în România în 2007, în cadrul manifestărilor care au marcat proiectul Sibiu - Capitală Culturală Europeană 2007. Prezenţă activă pe scene de concert europene ca solist, sau în recitaluri cu repertorii diverse, Alexandre Dubach impresionează prin tehnică, expresie şi uşurinţa instrumentală.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus