Festivalul Shakespeare continuă până la 9 mai 2010 cu spectacole puternice atât în Craiova, cât şi în Bucureşti, printre care cele ale avangardiştilor de la The Wooster Group. Ion Caramitru va fi vineri seară, în Bănie, pe scenă alături de Michael Pennington, ambii actori fiind interpreţi ai celebrului prinţ din Danemarca.

Aflat la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul Internaţional Shakespeare este în plină desfăşurare până la 9 mai 2010 la Craiova şi la Bucureşti, prezentând creaţii de anvergură ale teatrului european contemporan.

După spectacolele-eveniment ale lui Thomas Ostermeier (Germania), cu trupa Teatrului Schaubühne Berlin pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, care va putea fi revăzut sâmbătă, la 1 mai 2010, şi la Craiova, săptămâna viitoare va veni în Capitală regizoarea Elizabeth LeCompte (SUA), cu celebra trupă The Wooster Group din New York. Cele patru reprezentaţii ale companiei vor avea loc în 6, 7, 8 şi 9 mai, la Teatrul Bulandra, la sala "Toma Caragiu".

The Wooster Group, ansamblu reprezentativ pentru teatrul de avangardă din lume, a intrat în al 35-lea an de existenţă. Fondat în anii '70, grupul a făcut parte dintre experimentele radicale postmoderne ale vremii, aflate la răscrucea dintre teatru, dans şi arte vizuale.

În producţiile inovatoare ale grupului, textul şi tehnologia se împletesc spectaculos. Regizoarea Elizabeth LeCompte, în colaborare cu actorii şi echipa tehnică, a creat peste 30 de producţii de teatru, film şi video, incluzând Rumstick Road (1977), Brace Up! (1991, bazat pe adaptarea lui Paul Schmidt a piesei Trei surori a lui Cehov), House/Lights (1999). Grupul a fost în turnee în Europa, Rusia, Canada, America de Sud, Asia şi Australia.

Începând cu 1975, Elizabeth LeCompte, cea care a fondat The Wooster Group, a construit, semnând coregrafia, scenografia şi regia, aproape 20 de spectacole de teatru multimedia, printre care trilogia Three Places in Rhodes Island / Trei locuri în Rhodes Island sau Who's Your DADA?, comandat de MoMa, pentru a încheia expoziţia Dada din 2006.


Montări româneşti de Bocsárdi şi Dabija

La festival vor participa, de asemenea, două producţii româneşti. Dacă Hamlet, în montarea regizorului László Bocsárdi, va fi prezentată la 8 mai 2010 de Teatrul Metropolis din Bucureşti, în finalul festivalului, la 9 mai 2010, ca un preambul al ediţiei din anul 2012 - "Lumea-i un teatru, noi suntem actorii", se va juca, la Teatrul Odeon, tot în Capitală, spectacolul Pyramus&Thisbe 4You, în regia lui Alexandru Dabija. Regizorul este proaspătul laureat cu UNITER pentru "Cel mai bun regizor" în 2009.

Festivalul stă sub semnul replicii din Shakespeare, "Au luat-o razna vremurile" din cauza norului ucigaş şi al crizelor financiare. Totuşi, Institutul Cultural Român (ICR) a susţinut participarea la festival a trupei The Wooster Group, după ce ArCuB a finanţat, prin intermediul Primăriei Capitalei, reprezentaţiile de la Bucureşti ale teatrului berlinez Schaubühne. Bugetul acestui festival este în total de peste 600.000 de euro (Ministerul Culturii a contribuit cu peste 240.000 de euro, ICR - cu 168.000 de euro, iar Primăria Capitalei - cu aproape 100.000 de euro).


Duel la Craiova: Caramitru-Pennington

În întâlnirea-spectacol Hamlet faţă în faţă cu Hamlet, Ion Caramitru va fi vineri seară, la Craiova, pe scenă alături de Michael Pennington, ambii actori fiind interpreţi ai celebrului prinţ din Danemarca în spectacolele de la Bulandra şi de la Royal Shakespeare Company. "Duelul" actorilor, moderat de criticul Marina Constantinescu, se va desfăşura de la ora 21.00, la Universitatea din Craiova la sala "Alexandru Buia" de la Facultatea de Agronomie.

La Craiova, festivalul se va încheia, marţi, la 4 mai 2010, la Teatrul Naţional "Marin Sorescu", în sala "Amza Pellea", cu spectacolul Hamlet, prezentat de Teatrul Meno Fortas din Vilnius (Lituania), în regia lui Eimuntas Nekrosius. "Este un spectacol de referinţă, istoric, care închide un festival aflat sub semnul Constelaţiei Hamlet", apreciază Emil Boroghină, iniţiatorul festivalului şi directorul Fundaţiei Shakespeare.


Program

Vineri, 30 aprilie 2010, ora 10.30, Craiova

Hamlet după Hamlet - CD audio cu cinci emisiuni radio realizate de Ion Parhon (redactor Mariana Ciolan)
Radio România Cultural
Participă Ion Parhon, Mariana Ciolan, Attila Vizauer. Prezintă Ludmila Patlanjoglu.

Sâmbătă, 1 mai 2010, ora 20.00, Craiova

Teatrul Naţional "Marin Sorescu",sala "Amza Pellea":
Hamlet
Spectacol prezentat de Teatrul Schaübuhne din Berlin (Germania).
Regia Thomas Ostermeier.

Marţi, 4 mai 2010, ora 19.00, Craiova

Teatrul Naţional "Marin Sorescu",sala "Amza Pellea":
Hamlet
Spectacol prezentat de Teatrul Meno Fortas din Vilnius (Lituania).Regia Eimuntas Nekrosius.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus