Joi, 6 mai 2010, Cinema Pro
Ora 19:30Das weisse Band / Panglica albă / The White Ribbon
Austria / Germania / Franţa / Italia, 2009, 144'
dramă psihologică
Regia: Michael Haneke
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Montajul: Monika Willi
Sunet: Guillaume Sciama, Jean-Pierre Laforce
Cu: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Michael Kranz
Distribuit de: Independenţa Film
Un sat din nordul Germaniei protestante. 1913/1914. În preajma Primului Război Mondial. Povestea copiilor şi adolescenţilor din corul dirijat de învăţătorul din sat şi a familiilor lor: baronul, pastorul, doctorul, moaşa, ţăranii. Au loc accidente ciudate şi încet, încet lucrurile încep să semene cu un ritual de pedeapsă. Ce înseamnă toate astea?
Într-un interviu despre film, Haneke însuşi spune că povestea este spusă de la distanţă, cu detaşare şi cu o oarecare incertitudine cu privire la autenticitatea evenimentelor, pe care naratorul o introduce în mintea spectatorului încă de la început, în buna tradiţie a filmelor sale. Toate aspectele legate de viaţă, şcoală, religie şi toate celelalte au fost documentate cu minuţie, şi ele sunt prezentate cu fidelitate faţă de perioada istorică. Alegerea actorilor, a copiilor şi a figuranţilor care apar în film a fost făcută astfel încât să aibă aerul pe care îl au feţele care apar în fotografiile de epocă, să fie cât mai sugestive pentru momentul istoric evocat.
Pentru figuranţi, Haneke a ales ţărani români, pentru că în zonele cu vorbitori de limbă germană nu a reuşit să găsească figuri care să arate viaţa grea, în aer liber, soare şi vânt a lucrătorilor pământului. Astfel, peste 100 de români au jucat în Das weisse Band, în rolurile ţăranilor din sat. Însă distribuirea rolurilor copiilor a fost cea mai dificilă; au fost vizionaţi aproape 7000 de copii. În general, au fost evitaţi copii din bazele de date ale agenţiilor de casting, pentru că aceştia au deja "un joc" alterat de apariţiile în producţii TV sau în filme. Ca urmare, nordul Germaniei a fost cercetat sat cu sat, în căutarea copiilor potriviţi. A fost un proces greu şi îndelungat, care a durat peste 6 luni.
A fost primul film făcut din nou în germană de Haneke, la o distanţă de 10 ani de precendentul, ceea ce i-a produs o reală plăcere, deşi consideră că posibilitatea de a lucra atât în franceză, în Franţa, cât şi în germană, îl plasează într-o poziţie privilegiată, pentru că poate lucra neîntrerupt, aşa cum a şi făcut-o în ultimii 10 ani.
*
Michael Haneke s-a născut în 1942, la München, însă a crescut la Wiener Neustadt, în Austria. A studiat psihologia, filosofia şi ştiinţele teatrului la Universitatea din Viena. Şi-a început cariera în 1967 ca scenarist la ARD (prima reţea naţională germană de televiziune) şi apoi, din 1970, a devenit regizor de teatru, televiziune şi film. În prezent este profesor de regie la Academia de film din Viena. A debutat în lungmetraj în 1989 cu the The Seventh Continent, însă filmul care l-a consacrat a fost Benny's Video (1992). În 2001 a câştigat Marele Premiu la Cannes cu La pianiste (2002). Funny Games (1997) şi Caché (2005) au fost prezente în ediţiile anterioare ale Festivalului Filmului European, iar Caché a fost spectacolul de gală al ediţiei din 2006. În 2006 a debutat la Paris în regia de operă, cu Don Giovanni de Mozart, la Opéra Garnier, cu o punere în scenă neconvenţională, care a provocat multe controverse.Premii:
Palme d'Or, Menţiunea Specială a Juriului Ecumenic şi Premiul FIPRESCI - Festivalul de film de la Cannes, 2009
Cel mai bun film străin - Golden Globe, 2010
Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu - Premiile Academiei Europene de Film, 2009
Marele premiu şi Premiul FIPRESCI - Festivalului de Film de la San Sebastian, 2009
Nominalizări:
Cel mai bun film străin şi Cea mai bună imagine - Premiile Oscar, 2010
Cel mai bun film străin - Premiile César, 2010
Cel mai bun film străin - Premiile BAFTA, 2010
Website: http://www.filmsdulosange.fr/fr/fr_rubanblanc.html