mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Duminică, 16 mai 2010, Cinema Studio
Ora 15:00
Das weisse Band - Eine deutsche Kindergeschichte

Austria / Germania / Franţa / Italia, 2009, 144'
dramă psihologică

Regia: Michael Haneke
Scenariul: Michael Haneke
Imaginea: Christian Berger
Montajul: Monika Willi
Sunet: Guillaume Sciama, Jean-Pierre Laforce
Cu: Christian Friedel, Ernst Jacobi, Leonie Benesch, Ulrich Tukur, Ursina Lardi, Fion Mutert, Michael Kranz
Distribuit de: Independenţa Film

Un sat din nordul Germaniei protestante. 1913/1914. În preajma Primului Război Mondial. Povestea copiilor şi adolescenţilor din corul dirijat de învăţătorul din sat şi a familiilor lor: baronul, pastorul, doctorul, moaşa, ţăranii. Au loc accidente ciudate şi încet, încet lucrurile încep să semene cu un ritual de pedeapsă. Ce înseamnă toate astea?

Într-un interviu despre film, Haneke însuşi spune că povestea este spusă de la distanţă, cu detaşare şi cu o oarecare incertitudine cu privire la autenticitatea evenimentelor, pe care naratorul o introduce în mintea spectatorului încă de la început, în buna tradiţie a filmelor sale. Toate aspectele legate de viaţă, şcoală, religie şi toate celelalte au fost documentate cu minuţie, şi ele sunt prezentate cu fidelitate faţă de perioada istorică. Alegerea actorilor, a copiilor şi a figuranţilor care apar în film a fost făcută astfel încât să aibă aerul pe care îl au feţele care apar în fotografiile de epocă, să fie cât mai sugestive pentru momentul istoric evocat.

Pentru figuranţi, Haneke a ales ţărani români, pentru că în zonele cu vorbitori de limbă germană nu a reuşit să găsească figuri care să arate viaţa grea, în aer liber, soare şi vânt a lucrătorilor pământului. Astfel, peste 100 de români au jucat în Das weisse Band, în rolurile ţăranilor din sat. Însă distribuirea rolurilor copiilor a fost cea mai dificilă; au fost vizionaţi aproape 7000 de copii. În general, au fost evitaţi copii din bazele de date ale agenţiilor de casting, pentru că aceştia au deja "un joc" alterat de apariţiile în producţii TV sau în filme. Ca urmare, nordul Germaniei a fost cercetat sat cu sat, în căutarea copiilor potriviţi. A fost un proces greu şi îndelungat, care a durat peste 6 luni.

A fost primul film făcut din nou în germană de Haneke, la o distanţă de 10 ani de precendentul, ceea ce i-a produs o reală plăcere, deşi consideră că posibilitatea de a lucra atât în franceză, în Franţa, cât şi în germană, îl plasează într-o poziţie privilegiată, pentru că poate lucra neîntrerupt, aşa cum a şi făcut-o în ultimii 10 ani.

*
Michael Haneke s-a născut în 1942, la München, însă a crescut la Wiener Neustadt, în Austria. A studiat psihologia, filosofia şi ştiinţele teatrului la Universitatea din Viena. Şi-a început cariera în 1967 ca scenarist la ARD (prima reţea naţională germană de televiziune) şi apoi, din 1970, a devenit regizor de teatru, televiziune şi film. În prezent este profesor de regie la Academia de film din Viena. A debutat în lungmetraj în 1989 cu the Seventh Continent, însă filmul care l-a consacrat a fost Benny's Video (1992). În 2001 a câştigat Marele Premiu la Cannes cu The Piano Teacher (2002). Funny Games (1997) şi Caché (2005) au fost prezente în ediţiile anterioare ale Festivalului Filmului European, iar Caché a fost spectacolul de gală al ediţiei din 2006. În 2006 a debutat la Paris în regia de operă, cu Don Giovanni de Mozart, la Opéra Garnier, cu o punere în scenă neconvenţională, care a provocat multe controverse..

Premii:
Palme d'Or, Menţiunea Specială a Juriului Ecumenic şi Premiul FIPRESCI - Festivalul de film de la Cannes, 2009
Cel mai bun film străin - Golden Globe, 2010
Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu - Premiile Academiei Europene de Film, 2009
Marele premiu şi Premiul FIPRESCI - Festivalului de Film de la San Sebastian, 2009


Nominalizări:
Cel mai bun film străin şi Cea mai bună imagine - Premiile Oscar, 2010
Cel mai bun film străin - Premiile César, 2010
Cel mai bun film străin - Premiile BAFTA, 2010

Website: http://www.filmsdulosange.fr/fr/fr_rubanblanc.html







Ora 18:00
Joi / Thursday
2007, 30'

Regia şi scenariul: Hadrian Marcu
Imaginea: Adrian Silişteanu
Cu: Toma Cuzin, Mihaela Pintileasa, Ioana Flora, Alina Berzunţeanu
Distribuit de: Mandragora Movies

Ea e o muncitoare oarecare dintr-o fabrică de prosoape. La sfârşitul unei zile de lucru, acceptă invitaţia unui coleg de a o conduce acasă. Când ajung la destinaţie, el intră în casă şi fac sex. În ciuda acestui lucru, între ei nu se creează nicio conexiune şi nimic serios nu pare să iasă din întâlnirea lor. Astfel că fiecare petrece noaptea separat. Încă o zi de joi care ar fi putut fi diferită, dar nu a fost.

Nea Victor / Mr. Victor
2009, 18'

Regia şi scenariul: Hadrian Marcu
Imaginea: Tudor Lucaciu
Montajul: Alexandru Radu
Cu: Ilie Gheorhe
Distribuit de: Multi Media Est

Nea Ilie, un pensionar care locuieşte singur, se îndreaptă către întâlnirea cotidiană cu prietenul său, Nea Victor. Locul de întâlnire este un părculeţ frecventat cu predilecţie de pensionari care îşi mai animă propriile vieţi cu diverse jocuri sau pur şi simplu discutând. Faptul că Nea Victor întârzie nu reprezintă ceva obişnuit, dar nici nu înseamnă neapărat ceva serios.

Odată cu trecerea timpului nea Ilie devine cu adevărat preocupat de absenţa prietenului său. Rutina acestui joc de şah întreruptă fără o explicaţie reprezintă, în vieţile lor deprivate de "oscilaţii" majore, un eveniment şi din păcate unul neplăcut.
Ajuns acasă, Nea Ilie îl sună pe Nea Victor, dar lipsa unui răspuns de la celălalt capăt al firului nu face decât să îi amplifice temerile.



Domnul David / Mr. David
2009, 20'

Regia şi scenariul: Hadrian Marcu
Imaginea: Adrian Silişteanu
Montajul: Alexandru Radu
Cu: Costache Babii Anghelescu
Distribuit de: Multi Media Est

O zi de lucru ca oricare alta, având în centrul ei un om ca toţi ceilalţi. Dl. David are 55 de ani şi este portar al unei scări de bloc. Ziua în jurul căreia este construit filmul nu se arată a fi cu nimic ieşită din comun. Oamenii vin şi pleacă în timp ce dl. David rămâne în holul blocului. Instinctiv, dl. David încearcă să îşi creeze diverse puncte de interes pentru a anima într-o oarecare măsură rutina cotidiană.



*
Hadrian Marcu s-a născut în 1976 şi a studiat dreptul şi regia de film. A lucrat ca regizor secund pentru lungmetrajul Hârtia va fi albastră (2006), în regia lui Radu Muntean şi are la activ numeroase reclame şi videoclipuri. Din filmografia sa mai fac parte scurtmetrajele de şcoală Schimb de experienţă, Eroi de bancuri, Înfumurare, Singur şi 27 (2006), acesta din urmă fiind selecţionat în competiţia oficială la Namur. Scurtmetrajul Joi a participat în numeroase festivaluri: Tetouan, Salonic, Namur, Valencia, Nisa, Paris, Cottbus etc



Ora 20:00
Tache

România, 2009, 76'
comedie

Regia: Igor Cobileanski
Scenariul: Mara Nicolescu
Imaginea: Dan Alexandru
Montajul: Dan Nanoveanu
Sunetul: Florin Tăbăcaru, Gelu Costache
Cu: Mircea Diaconu, Virginia Rogin, Vali Popescu, Radu Gabriel
Distribuit de: Domino Film

Tache este povestea unui gropar care află că mai are doar două luni de trăit.

Cum bătrânul Tache nu s-a bucurat niciodată de celebritate, îşi doreşte să aibă măcar în ultimul ceas o înmormântare spectaculoasă, una care să-l facă celebru. Şi-a pus deoparte o groapă cu o frumoasa vedere la cimitir, aşa că abia aşteaptă să moară pentru a se bucura de ea.

Când află că firma de pompe funebre de lux din oraş a achiziţionat dricul prinţesei Diana, şi mai abitir îşi doreşte să moară. Din păcate, groapa pe care o considera ca şi a lui este dată altcuiva. Bătrânul începe o cursă contra cronometru pentru a-şi recupera groapa şi a-şi vedea astfel visul cu ochii...

*
Igor Cobileanski s-a născut pe 24 februarie 1974, în oraşul Comrat, în Republica Moldova. A debutat ca actor în anul 1988 la studioul Moldova-film în filmul Durerea, ecranizare a romanului omonim al lui Vladimir Beşleagă, înterpretând rolul principal. A urmat cursurile Facultăţii de Regie Film şi TV din cadrul Academiei de Teatru şi Film din Bucureşti (1991-1995). Reîntors în Republica Moldova după absolvirea facultăţii, a derulat diverse activităţi pentru Catalan TV (1997-2001) dar şi o intensă activitate ca regizor şi scenarist. Filmografia sa cuprinde documentarele Noli me tangere (1992), Unirea. Aspiraţie sau complex comercial (1993), Murind pentru Madrid (1999), Legendele Ţipovei (1999), Răsăritul bălţilor (1999), pentru care a scris şi scenariul, Roata dracului (2000), Întoarcere la viaţă (2003) şi scurtmetrajele artistice Atâţia oameni diferiţi (2001), Saşa, Grişa şi Ion (2006), Când se stinge lumina (2006) şi Plictis şi inspiraţie (2007), pentru ultimele trei semnând şi scenariul. În 2001 a devenit membru al Uniunii Cineaştilor din Moldova. Tache reprezintă debutul său în lungmetraj.

Web: http://cobileanski.blogspot.com/




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus