mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Joi, 13 mai 2010, Muzeul Ţăranului Român
Ora 15:00
Savage / Sălbaticul

Irlanda, 2009, 84'
dramă, thriller

Regia şi scenariul: Brendan Muldowney
Imaginea: Tom Comerford, Michael O'Donovan
Montajul: Mairead McIvor
Sunetul: Paddy Hanlon, John Fitzgerald, Fiadhnait McCann
Cu: Darren Healy, Nora-Jane Noone
Distribuit de: SP Films

Film prezentat cu sprijinul Reel Ireland, Irish Film Institute, Culture Ireland şi The Arts Council of Ireland.

O explorare a violenţei, o poveste despre obsesie şi răzbunare, în care un bărbat încearcă să îşi revină în urma unui atac întâmplător şi brutal.

Paul Graynor, un fotoreporter singuratic, care trăieşte şi munceşte într-un oraş neprietenos, plin de ameninţări, este victima unui atac brutal. Transformându-se peste noapte în subiect de presă, Paul încearcă să se împace cu acest atac, deşi rănile fizice şi psihice par imposibil de vindecat. Singura lui speranţă de a-şi recăpăta receptivitatea emotivă este relaţia de-abia începută cu Michelle, o asistentă care îi îngrijeşte tatăl infirm.

*
Brendan Muldowney este absolvent al Institutului de Artă şi Design Dun Laoghaire din Irlanda, secţiunea regie de film şi televiziune. A scris şi a regizat numeroase scurtmetraje - The Blind Lemmings Story (1994), Retribution in the Year 2050 (1998), Bouncers, The Message (1999), The Church of Acceptance (2000), Innocence (2002), The Honourable Scaffolder, Beauty Queen (2003), The Ten Steps (2004), Sharp Focus (2005), Final Journey (2006) - premiate la festivaluri de film europene.

Savage reprezintă debutul său în lungmetraj. În prezent se află în coproducţie cu filmul Love Eternal.

Nominalizări:
Nominalizare pentru cel mai bun sunet - Premiile Irlandeze de Film şi Televiziune (IFTA), 2010

Website: http://directory.irishfilmboard.ie/films/737-savage



Ora 17:00
Upė / Râul / The River

Lituania, 2009, 30'
Documentar

Regia şi scenariul: Julija Gruodienė, Rimantas Gruodis
Imaginea: Viktoras Radajevas

Aceasta este povestea unor oameni care trăiesc pe malul unui râu şi explorează toate greutăţile (atât de natură emoţională cât şi fizice) pe care le întâmpină aceştia. Râul este singurul lucru care-i leagă pe săteni de lumea de pe celălalt mal.

*
Julija Gruodienė s-a născut în 1943 şi timp de 10 ani, până în 1994, a lucrat ca monteur şi scenarist de documentare pentru Studiourile de film din Lituania. În perioada 1994-2002 a lucrat pentru Televiziunea Naţională, iar din 2002 este scenaristă şi regizoare independentă.

Rimantas Gruodis s-a născut în 1946, a absolvit Universitatea din Vilnius şi în perioada 1964-1990 a lucrat la Studiourile de film din Lituania ca asistent de cameră, monteur şi regizor. Din 1991 este regizor şi producător independent, a realizat peste 10 filme şi este membru al Uniunii Cineaştilor din Lituania.

Ora 17:00
Traukinys stovi penkias minutes / Trenul opreşte 5 minute / Train Boards in Five Minutes

Lituania, 2009, 57'
documentar

Regia: Janina Lapinskaitė
Camera: Vytas Plytnikas, Algimantas Mikutėnas

Pentru o lungă perioadă de timp, gălăgia vagoanelor de tren a constituit pulsul orăşelului N. Astăzi, trenul opreşte doar 5 minute, cât să-ţi iei rămas bun şi să smulgi promisiunea unei reveniri. Oamenii care s-au stabilit aici nu au făcut-o întâmplător, nimic nu e accidental în această lume - şi în rutina zilnică a orăşelului de provincie sunt bine ascunse visuri neînchipuite, amintiri, descoperiri, regăsiri şi pierderi.

*
Janina Lapinskaitė s-a născut în 1953 şi între 1970-1975 a studiat regia de film, după care a lucrat până în 1998 la televiziunea naţională, ca director de programe şi filme documentare. În 1994 a debutat cu scurtmetrajul This Is My Destiny, urmat de From the Life of the Ants (1995) şi From the Life of Elves (1996). Şi următoarele ei filme From the Life of Lambs (1998), Magic of Travels (1999) şi An Act (2000), au fost foarte bine primite şi au participat în numeroase festivaluri. A debutat în lungmetraj în 2002, cu filmul Venecius Life and Death of Caesar. Următorul lungmetraj, A Land of Glass (2004), ne înfăţişează un cuplu a cărui armonie este afectată de grijile zilnice.

Ora 19:00
Frygtelig lykkelig / Cumplit de fericit / Terribly Happy

Danemarca, 2008, 90'
thriller

Regia: Henrik Ruben Genz
Scenariul: Henrik Ruben Genz, Dunja Gry Jensen
Imaginea: Jørgen Johansson
Montajul: Kasper Leick
Muzica: Kaare Bjerkø
Cu: Jakob Cedergren, Lene Maria Christensen, Kim Bodnia, Lars Brygmann, Anders Hove
Distribuit de: TrustNordisk

O întâmplare impresionantă, care avertizează cu privire la renunţarea la propriile valori morale pentru siguranţă şi bunăstare. Filmul este inspirat după romanul lui Erling Jespen, având la bază o serie de întâmplări reale.

După ce face o greşeală, Robert Hansen, un poliţist din Copenhaga, e transferat la Skarrild, un orăşel din sudul Iutlandei. Întoarcerea lui la Copenhaga depinde de cum se va descurca în orăşelul de graniţă. Acolo Robert este abordat de Ingelise, o femeie frumoasă, care îl convinge să o ajute să scape de soţul său violent, Jørgen, unul dintre cei mai brutali locuitori ai oraşului. Robert ajunge astfel să pună în practică reguli nescrise, pe care înainte cu greu le-ar fi înţeles, făcând ca plecarea sa la Copenhaga să pară din ce în ce mai puţin plauzibilă iar el să devină, încet, încet, "cumplit de fericit".

*
Henrik Ruben Genz a absolvit Şcoala Naţională de Film din Danemarca în 1995. Lucrarea sa de licenţă, filmul Cross Roads, a fost distins cu premiile pentru cel mai bun film şi cel mai bun scenariu la un festival din München. În 1998 a realizat filmul de scurt metraj Theis and Nico, care a fost nominalizat la Premiile Oscar şi a primit Ursul de Cristal la Berlin. Primul său film artistic, Someone Like Hodder (2003), a obţinut numeroase premii la Buenos Aires, Chicago, Londra, Zlin ş.a. Următorul său film artistic a fost Chinezul (Kinamand, 2005), inclus şi în programul ediţiei din 2007 a Festivalului Filmului European.

Premii:
Cel mai bun film, Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cea mai bună imagine, Cel mai bun actor într-un rol secundar - Premiile Bodil, Danemarca, 2009
Cel mai bun actor, Cea mai bună actriţă, Cea mai bună imagine, Cea mai bună regie, Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cea mai bună melodie - Festivalul Robert, Danemarca, 2009
Premiul Delfinul de argint pentru cel mai bun scenariu - Festróia - Festivalul Internaţional de Film de la Tróia, Portugalia, 2009
Premiul Silver Hugo pentru regie - Festivalul Internaţional de Film de la Chicago, 2008
Globul de Cristal, Menţiunea specială Don Quijote -- Festivalul Internaţional de Film de la Karlovy Vary, 2008
Cea mai bună muzică, Cel mai bun scenariu - Festivalul Internaţional de Film de la Valladolid, Spania, 2008

Website: http://www.frygteliglykkelig.dk



Ora 21:00
Baarìa

Italia, 2009, 150'
comedie

Regia şi scenariul: Giuseppe Tornatore
Imaginea: Enrico Lucidi
Montajul: Massimo Quaglia
Muzica: Ennio Morricone
Cu: Francesco Scianna, Margareth Madè, Raoul Bova, Giorgio Faletti, Monica Bellucci, Vincenzo Salemme
Distribuit de: Medusa Film

Un omagiu emoţionant, autobiografic şi nostalgic adus oraşului natal al regizorului sicilian -Bagheria -dar şi familiei sale. The Hollywood Reporter

Peppino este un băieţel puternic, obişnuit cu încăierările din Baarìa, un oraş prăfuit şi bătut de arşiţă, cu o singură stradă principală. Aventurile lui sunt numeroase iar amintirile fără pereche: jocuri de noroc în piaţa publică, capre mâncându-i cărţile de şcoală, vraja proiecţiilor filmelor mute etc.

Acestora li se adaugă amintirile întunecate ale fasciştilor avansând pe străzi, declaraţia de război şi momentul extatic al eliberării, când Aliaţii ajung pe insulă. Acesta este contextul în care el se formează ca individ. În tumultul haotic al oraşului de după război, Peppino se alătură Partidului Comunist. Venind dintr-o familie săracă, consideră socialismul ca singurul drum către o lume mai dreaptă şi mai bună. În Baarìa, viata poate fi simplă sau complicată, veselă sau tristă, dar niciodată neinteresantă.

*
Giuseppe Tornatore a lucrat ca fotograf şi apoi a migrat către cinema, debutând cu Le minoranze etniche in Sicilia, un documentar colaborativ, şi lucrând în televiziune pentru RAI. A câştigat atenţia criticilor şi a publicului chiar cu primul său lungmetraj, Il Camorrista (1986). În 1988 a realizat Nuovo cinema Paradiso cu care a câştigat marele Premiu la Cannes şi Oscarul pentru cel mai bun film străin în 1990. Filmul spune povestea unui regizor de film de succes care se întoarce în oraşul său natal pentru a participa la înmormântarea unui prieten vechi. În 1990 a regizat drama Stanno tutti bene, în care Marcello Mastroianni joacă rolul unui bărbat introvertit şi măcinat de anxietate. Un an mai târziu a realizat episodul Il cane blu din La domenica specialmente. În 1994 a schimbat registrul, realizând ambiţiosul Un pura formalità, o poveste ambiguă şi tulburătoare marcată de performanţele extraordinare ale lui Roman Polanski şi Gérard Depardieu. Ulterior a revenit în Sicilia natală cu 1900, L'uomo delle Stelle (1995), o metaforă a fascinaţiei exercitate de cinema, şi cu o adaptare a monologului Novecento al lui Alessandro Baricco - La leggenda del pianista sull'oceano (1998). Urmează sofisticatele drame Malena (2000) şi La sconosciuta (2006).

Cu un buget de peste 30 milioane de dolari, Baarìa este cel mai scump film din istoria cinematografiei italiene recente.

Premii şi nominalizări:
Premiul Pasinetti - Festivalul de film de la Veneţia, 2009
Nominalizat la Globul de aur pentru cel mai bun film străin, 2010 şi la Leul de aur - Festivalul de film de la Veneţia, 2009




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus