mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Vineri, 7 mai 2010, Cinema Studio
Ora 18:00
Ben X

Belgia, 2007, 90'
dramă

Regia şi scenariul: Nic Balthazar
Imaginea: Lou Berghmans
Montajul: Philippe Ravoet
Muzica: Praga Khan
Cu: Greg Timmermans, Marijke Pinoy, Laura Verlinden, Pol Goossen, Titus De Voogdt Distribuit de: Films Distribution SAS

Ben X s-a născut dintr-o puternică implicare personală a regizorului faţă de fenomenul sinuciderilor printre tinerii din Flandra şi de încercările prin care trec în drumul spre maturitate. Este, după cum spune Nic Balthazar, "O poveste despre exasperarea celor care nu se pot apăra de cei care-i hărţuiesc".

Ben e altfel. Universul lui e Archlord, jocul lui favorit de pe computer, cu ajutorul căruia încearcă, din toate puterile, să se pregătească pentru lumea reală de la şcoala tehnică, lume care, pentru el, e un fel de iad. Ca să facă faţă terorii pe care o simte zilnic, Ben plănuieşte ceva... Dar în viaţa lui apare Scarlite, fata pe care a cunoscut-o în jocul online, şi totul se schimbă.

*
Nic Balthazar era critic de teatru şi de film încă dinainte de a termina facultatea, după ce în copilărie interpretase diverse roluri în piese muzicale pentru copii. A făcut apoi carieră în televiziune, fiind, pe rând, jurnalist, regizor de televiziune şi realizator a numeroase emisiuni pentru VRT, un important trust belgian de televiziune. Este, de asemenea, autorul piesei Niets, pentru care a fost şi producător şi regizor. Ben X este primul său film artistic.

Premii:
Marele premiu al continentului american, Cel mai popular film şi Premiul juriului ecumenic - Festivalul Filmelor Lumii, Montreal, 2007
Premiul Heineken Red Star - Festivalul Internaţional de Film de la Palm Springs, 2008
Premiul publicului şi Premiul Director's Choice pentru cel mai bun film artistic străin - Festivalul Internaţional de Film de la Sedona, 2008

Website: http://www.benx.be





Ora 20:00
Sonbahar/ Toamna / Autumn

Turcia, 2008, 99 '
dramă

Regia şi scenariul: Özcan Alper
Imaginea: Feza Çaldiran
Montajul: Adnan Elial
Sunetul: Muhammed Mokhtary, Ebrahim Mokhtary
Cu: Onur Saylak, Cihan Camkerte, Yasar Güven, Serkan Keskin
Distribuit de: Gala Ajans

În 1997, Yusuf, care pe atunci era student şi avea 22 ani, a fost condamnat la închisoare şi eliberat după 10 ani, pe motive de sănătate. Se întoarce în satul lui natal din sud-estul Anatoliei, unde este aşteptat doar de mama lui bătrână şi singură. Află că tatăl lui a murit în timp ce el era în închisoare, iar sora lui s-a căsătorit şi s-a mutat la oraş. În satul de munte trăiesc aproape numai bătrâni, iar singurul prieten din copilărie pe care îl întâlneşte este Mikail. Cum toamna trece încet, iar iarna se apropie, Yusuf îşi petrece timpul cu Mikail la o tavernă, unde o întâlneşte pe Eka, o frumoasă prostituată georgiană. Nici timpul, nici circumstanţele nu sunt potrivite pentru ca aceşti oameni din lumi atât de diferite să fie împreună. Cu toate acestea, dragostea devine o încercare disperată de a se agăţa de viaţă şi a scăpa de singurătate - cel puţin pentru Yusuf. Pentru Eka, Yusuf pare desprins din romanele ruseşti: un personaj dintr-o lume îndepărtată şi din timpuri trecute.

*
Özcan Alper s-a născut în 1975 într-un oraşel din provincia Artvin, în nord-estul Turciei. A studiat fizica şi istoria la Universitatea din Istanbul. În acelaşi timp, a început să lucreze la câteva filme şi seriale TV ca asistent de regie. A debutat ca regizor în 2001 cu scurtmetrajul Grandmother, urmat de documentarele Voyage in the Time with a Scientist (2002) şi Rhapsody and Melancholy in Tokai City (2005). Din când în când scrie cronică de film pentru Yeni Film - cea mai cunoscută revistă de profil din Turcia.

Premii:
Cel mai bun film, Cel mai bun rol secundar, Premiul Juriului - Festivalul de Film de la Adana, Turcia, 2008
Premiul CICAE - Festivalul de Film Locarno, 2008
Cel mai bun film, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor, Cea mai bună imagine - Premiile Criticilor de Film din Turcia, 2008
Premiul Juriului NETPAC - Festivalul Internaţional de Film Eurasia, 2008
Premiul Gâsca de argint, Premiul Criticilor - Festival on Weels, Turcia, 2009
Premiul Silver Prometheus pentru cel mai bună regie - Festivalul de Film Tbilisi, Georgia, 2009
Menţiune Specială - Festivalul MED Film, Italia, 2009

Website: http://www.sonbaharfilm.com/nen




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus