mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Vineri, 7 mai 2010, Muzeul Ţăranului Român
Ora 17:00
Un autre homme / Un alt bărbat / Another Man

Elveţia, 2008, 89'
dramă

Regia, scenariul şi imaginea: Lionel Baier
Montajul: Pauline Gaillard
Muzica: Karol Szymanowski
Cu: Robin Harsch, Natacha Koutchoumov, Elodie Weber, Bulle Ogier
Distribuit de: Clorofilm

Un autre homme este o satiră socială a nevoii noastre de a plăcea şi chiar de a ne preface a fi altcineva pentru asta.

François şi prietena lui s-au stabilit la ţară. Deşi nu este ziarist, el contribuie la un mic săptămânal local, cu articole despre viaţa locuitorilor din regiune şi cu recenzii ale filmelor proiectate în singurul cinematograf de aici. Neştiind mare lucru despre cinema, sfârşeşte prin a copia cuvânt cu cuvânt cronicile din Travelling, o publicaţie specializată, editată la Paris. Filmul devine foarte repede una din pasiunile lui François şi începe să meargă la Lausanne, la toate proiecţiile de presă. Aici o cunoaşte pe Rosa, critic de film la cea mai importantă revistă dedicată cinematografiei. O relaţie perversă se dezvoltă între cei doi şi François duce o viaţă dublă, până când plagiatul este descoperit....
*
Lionel Baier s-a născut în 1975 la Lausanne. Din 1992 este managerul Cinematografului Rex Movie din Aubonne. Între 1995 şi 1999 a studiat la Facultatea de Arte şi din 2002 este responsabilul secţiunii de cinema a Şcolii cantonale de artă din Lausanne (ECAL). În 1999 a debutat cu scurtmetrajul Mignon à croquer şi a devenit cunoscut cu documentarele Celui au Pasteur (ma vision personnelle des choses) (2000) şi La Parade (notre histoire) (2001). Primele sale lungmetraje, Garçon stupide (2002) şi Comme des voleurs (à l'est) (2006), au fost foarte bine primite de public şi de critică, fiind selecţionate în numeroase festivaluri.

Website: http://www.unautrehomme.com/





Ora 19:00
Nuntă în Basarabia / Wedding in Bessarabia

România, 2009, 92'
comedie romantică

Regia şi scenariul: Nap Toader
Imaginea: Silviu Stavilă
Montajul: Corina Stavilă
Muzica: Anatol Stefăneţ
Cu: Vlad Logigan, Victoria Bobu, Constantin Take Florescu, Viorica Geantă-Chelbea, Igor Chistol
Distribuit de: Mediana Communication

Povestea unor tineri, el bucureştean, ea din Chişinău, proaspăt căsătoriţi, care decid să facă nuntă cu dar, în speranţa că vor scoate banii necesari avansului pentru o locuinţă.

Un tânăr dirijor român ce tocmai s-a căsătorit cu o balerină basarabeancă decide să mai facă o nuntă, de data asta în Basarabia, pentru a-şi lua darul şi de la rudele miresei, pentru că banii strânşi la prima nuntă nu le sunt de ajuns să-şi cumpere o casă. Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiţie între rudele tinerilor însurăţei, iar situaţia e tensionată în plus de diferenţele de obiceiuri şi tradiţii în astfel de ocazii. Deşi în spatele discuţiilor despre ritualuri se ascund animozităţi care le sunt străine, cu rădăcini de ordin istoric şi politic, mirele şi mireasa sunt prinşi în mijlocul acestei lupte de orgolii, care seamănă cu un meci româno-moldovenesc şi scoate în evidenţă deosebirile de educaţie, cultură şi ataşament politic dintre ei.

*
Nap Toader (Napoleon Helmis) a absolvit în 1996 Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică, Arta Regiei de Film şi Televiziune, iar în 2002, la aceeaşi facultate, masteratul de Estetica filmului şi a publicităţii audiovizuale. Din 1997 este asistent universitar la catedra de regie film şi TV la UNATC. A regizat scurtmetrajele de şcoală Motorine şi benzine (1994) şi Sara - jurnalul lumii libere (1995), ambele premiate la Festivalul Dakino şi selecţionate în numeroase festivaluri; scurtmetrajele Lepădaţii (1996), la care a semnat şi scenariul, şi Challenge Day (2005). Activitatea sa profesională mai include: asistent de regie la lungmetrajul Homicide Conjugale (1997); regizor secund la După-amiaza unui torţionar (2000, regia Lucian Pintilie); regizor artistic al emisiunilor TV Am întâlnit şi români fericiţi (1997-2000, Pro TV) sau Prezentul simplu (2000-2001, Antena 1). În 2004 a debutat în lungmetraj cu filmul Italiencele, o comedie dramatică, cu final optimist, care spune povestea a două surori dintr-un sat din Oltenia care pleacă, ilegal, la cules de căpşuni în Spania şi se întorc din Italia.

Cel mai recent film al său - Nuntă în Basarabia - este o coproduc'ie România, Republica Moldova şi Luxemburg. Filmările au avut loc la Chişinău, în vara anului 2008. Distribuţia are actori români şi basarabeni, în rolurile principale apărând tinerii Vlad Logigan şi Victoria Bobu.

Premii:
Premiul Special al Juriului - Festivalul de film Black Nights de la Tallin, 2009

Website: http://www.nuntainbasarabia.ro

Filmul este prezentat în avanpremieră. Proiecţia va avea loc în prezenţa regizorului.


0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus