mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Sâmbătă, 8 mai 2010, Muzeul Ţăranului Român
Ora 15:30
Dovidjenja, kako ste/ La revedere, ce mai faceţi?/ Goodbye, How Are You?

Serbia / Muntenegru, 2009, 60'
documentar

Regia, scenariul, imaginea şi montajul: Boris Mitić
Muzica: Pascal Comelade
Distribuit de: Dribbling Pictures

Când nu poţi schimba lucrurile, poţi schimba modul în care le vezi.
Un viitor mai luminos ne-a zâmbit pentru că l-am făcut să râdă.
Viitorul nostru este în mod tradiţional luminos.
Toată lumea e de partea noastră. Mai puţin noi.

aforisme sârbeşti

O poveste satirică despre un erou din timpurile noastre, care şi-ar da viaţa pentru lucrurile în care crede, doar care nu mai crede în nimic.

La revedere, ce mai faceţi? este, practic, un monolog alcătuit din aforisme, sugestive pentru efectele războiului şi corupţia politică din fosta Iugoslavie. Este şi acesta un mic război al cuvintelor, dus cu inteligenţă şi ironie, o satiră la adresa unei societăţi confuze.

Regizorul mărturiseşte că a ales aforisme satirice, deoarece consideră că aceasta este cea mai bună cale de a face comentarii despre lume - e o metodă concisă, inteligent ambiguă şi foarte subversivă.

*
Boris Mitić s-a născut în 1977 în sudul Serbiei şi a lucrat ca jurnalist profesionist înainte să îşi cumpere o cameră şi să filmeze primul său film, Pretty Dyana, despre refugiaţii ţigani din Kosovo, care trăiesc în adăposturi improvizate, într-o suburbie din Belgrad. Acest documentar, pe care l-a produs singur, a participat în peste 60 de festivaluri şi a primit 11 premii. Regizorul sârb a creat şi UNIMIK Titanik, un documentar despre 100 de oameni care nu şi-au putut părăsi casele protejate de ONU timp de 4 ani.

Premii:
Menţiunea juriului - Festivalul de film documentar de la Madrid, 2009
Cel mai bun documentar TV - DOCS Mexico City, 2009



Ora 17:00
Sippur Gadol / Nu totul depinde de mărime... / A Matter of Size

Israel / Franţa / Germania, 2009, 90'
comedie dramatică

Regia: Sharon Maymon, Erez Tadmor
Scenariul: Sharon Maymon, Danny Cohen-Solal
Imaginea: Itzik Ben-Aroya
Montajul: Einat Glaser-Zarhin
Muzica: Eyal Kazav
Cu: Itzik Cohen, Dvir Bandak, Alon Dahan, Shmuli Cohen, Togo Igawa
Distribuit de: Océan Films

O comedie despre oamenii supraponderali care prin sumo se rearmonizează cu ei înşişi şi cu supradimensiunea lor, îşi acceptă obezitatea şi încep să se simtă din nou bine în pielea lor...

Patru prieteni supraponderali din oraşul israelian Ramle s-au săturat de regimurile de slăbit. Herzl, principalul protagonist, îşi pierde slujba de bucătar şi se angajează spălător de vase într-un restaurant japonez. Aici descoperă lumea luptelor de sumo, unde oamenii mari ca el sunt respectaţi şi apreciaţi. Datorită lui Kitano, proprietarul restaurantului şi fost antrenor de sumo din Japonia (despre care se spune că se ascunde în Israel de Yakuza), se îndrăgosteşte de sportul care implică "doi grăsani în scutece şi coafuri de fetişcane". Herzl şi prietenii lui încearcă să-l convingă pe Kitano să devină antrenorul lor, dar mai întâi trebuie să demonstreze că merită să practice acest sport şi că au calităţile necesare.

*
Sharon Maymon s-a născut în Ramle, Israel şi a absolvit Universitatea de Artă Camera Obscură din Tel Aviv, în 1999. În timpul studiilor a realizat scurtmetrajele Do you Love me? şi Holes. În 2005 a scris scenariul serialului TV Sketch Show, iar în 2006 a co-scris şi regizat scurtmetrajul Mortgage, comedie dramatică, cu care a câştigat premiul pentru cel mai bun film la Festivalul de la Ierusalim.

Erez Tadmor s-a născut în 1974 şi a urmat aceleaşi studii ca Sharon Maymon. Cu primul scurtmetraj Moosh (2001) a câştigat peste 40 de premii în festivaluri internaţionale. În 2004 a produs şi co-regizat cu Guy Nattiv scurtmetrajul Strangers (premiat la Sundance) iar în 2006 realizează un alt scurtmetraj cu care are succes - Offside. În 2008 reia colaborarea cu Guy Nattiv şi pornind de la ideea scurtmetrajului Strangers realizează un lungmetraj cu acelaşi nume.

Recent, fraţii Weinstein au cumpărat drepturile filmului Nu totul depinde de mărime... pentru un remake hollywoodian.

Premii:
Marele Premiu şi Premiul Special al Juriului - Festivalul Internaţional de comedie Alpe d'Huez, 2010
Cea mai bună actriţă, Cele mai bune costume, Cea mai bună actriţă în rol secundar - Premiile Academiei de film din Israel, 2009
Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de film Karlovy Vary, 2009
Premiul Aquitaine şi Premiul Découverte - Festivalul Internaţional de film Sarlat, 2009
Premiul Publicului - Festivalul filmului israelian din Washington, San Francisco, Detroit, Seattle, New York şi Brooklyn, 2009

Website: http://www.k5international.com/current-films/a-matter-of-size



Ora 19:00
Look at the Life Through My Eyes / Priveşte viaţa prin ochii mei

Croaţia / Macedonia, 2008, 45'
documentar

Regia: Marija Džidževa
Scenariul: Marija Džidževa, Sinisha Juricic
Imaginea: Mak Vejzovic, Marina Koloska, Goran Naumovski, Fejmi Daut
Montajul: Ljubomir Atanasovski
Distribuit de: Nukleus

A fost odată un sat cu 1000 de case... în fiecare dimineaţă, 2 sau 3 sau 4 copii ies din fiecare casă... zâmbete zglobii ?i ţipete voioase. Această viaţă de poveste ascunde însă un secret. Viaţa idilică se desfăşoară chiar în mijlocul comerţului cu droguri din Macedonia, un canal foarte important de distribuţie în toată Europa.

Studenicani este un sat de albanezi musulmani aflat la doar câţiva kilometri de capitala macedoneană Skopje. Cei aproximativ 6.000 de locuitori ai săi, albanezi, (dintre care peste jumătate sunt copii) formează o comunitate izolată, în care Islamul joacă un rol important. Naratorul central este mama a cinci copii şi ne oferă perspectiva ei conservatoare asupra existenţei. Întâlnim şi alţi locuitori, toţi vorbesc despre grijile, visele şi planurile de viitor. Casele sunt înconjurate de ziduri înalte, iar fetele şi femeile nu au voie să iasă neacoperite şi neînsoţite, neavând altă opţiune decât să se dedice muncilor casnice. Totuşi, nu se pot izola la nesfârşit, iar influenţa modului de viaţă occidental îşi face simţită prezenţa, inclusiv în ceea ce priveşte diviziunea tradiţională a rolurilor în societate.

*
Marija Džidževa s-a născut la Gevgelija (Macedonia) în 1970. A absolvit Facultatea de Filologie (1997) şi Facultatea de Artă Dramatică din Skopje (2000). Lucrarea ei de absolvire, un scurtmetraj documentar Miss Amnesia (2000), a fost prezentat la numeroase festivaluri. Documentarul Toni Mandza's List (2004) a primit premii la multe festivaluri internaţionale. În 2005, a mai regizat un film de 40 de minute, You are Alive.

Ora 19:00
Cash & Marry

Macedonia, 2009, 70'
documentar

Regia: Atanas Georgiev
Scenariul: Marijan Alčevski, Atanas Georgiev
Imaginea: Dimo Popov
Montajul: Vladimir Gojun
Muzica: Foltin
Distribuit de: Autlook Filmsales

Cash & Marry este o poveste despre tinerii imigranţi care ar face orice pentru a-şi îndeplini visul în Uniunea Europeană. Media şi analiştii spun că tinerii "fug" în Europa de Vest în căutarea unei vieţi mai bune, pentru mai mulţi bani şi mai multe oportunităţi.

Marko si Atanas sunt doi prieteni a căror viaţă ar fi foarte uşoară dacă nu ar avea o mică probleme cu actele. Au nevoie de paşapoarte europene şi sunt gata să facă aproape orice pentru a şi le procura, inclusiv să-şi cumpere o soţie. Doar cu un colier şi 7000 de euro, ei pornesc în căutarea femeii vieţii lor, cea care să accepte să-i ducă la altar şi care apoi să piardă vremea cu ei, până la divorţ. O odisee a lumii tenebroase a imigranţilor din Viena, şi o privire din interior asupra barierelor pe care trebuie să le treci pentru a cuceri Cetatea Europa.

*
Atanas Georgiev s-a născut în 1977 în Macedonia. A studiat Academia de Arte din Skopje, secţia montaj de film şi televiziune. Lucrează ca regizor şi monteur în Praga. Filmografia sa include documentarele: Youth for democracy, Balkan blue (4 episoade) (1999), Djolomars, Sacrificing in the Village of Pokrajcevo, Who is the Beast? (1998) etc.

Atanas Georgiev joacă şi unul dintre personajele principale ale filmului, întruchipând balcanicul "de dincolo de zid", care caută o breşă între el şi lume, între Balcani şi Europa, între Balcani şi lume.

Premii:
Premiul Publicului şi Menţiune specială din partea juriului - Festivalul de film Liburnia, Croaţia, 2009
Menţiunea specială a juriului - ZagrebDox, 2009

Website: http://www.cashandmarry.com



Ora 21:00
Kino Lika

Croaţia, 2008, 122'
dramă

Regia: Dalibor Matanić
Scenariul: Dalibor Matanić, Milan F. Živković, după un roman de Damir Karakaš
Imaginea: Branko Linta
Montajul: Tomislav Pavlic
Muzica: Jura Ferina, Pavle Miholjevic
Cu: Krešimir Mikić, Areta Ćurković, Ivo Gregurević, Danko Ljuština, Jasna Žalica
Distribuit de: Kinorama

Un film despre slăbiciune, răutate, frică şi absenţa dragostei.

Într-un sat uitat de lume îşi duc viaţa un tânăr fotbalist, un ţăran avar şi o fată grasă. ?i în satul lor se organizează referendumul privitor la aderarea la UE, dar cei trei nu dau doi bani pe asta. Au alte probleme. Tânărul fotbalist, care şi-a ucis din greşeală mama, nu vrea să meargă să joace la o echipă bogată din străinătate. Fata cea grasă ajunge la disperare din cauza singurătăţii. Iar ţăranul avar descoperă că singurătatea e un chin mai mare decât sărăcia.

*
Dalibor Matanić a realizat, în perioada 1996-2000, filme documentare, filme de scurtmetraj, reclame şi alte producţii. În 2000, a realizat filmul The Cashier Wants to Go to the Seaside, unul dintre filmele cu cel mai mare succes la nivel naţional. Fine Dead Girls (2002) a fost desemnat cel mai bun film croat din ultimii zece ani. Filmul a obţinut premii la festivaluri din Croaţia, Elveţia şi Rusia, iar criticii străini au spus despre el că este cel mai curajos pas înainte în apărarea drepturilor omului în regiune. Următoarele sale filme artistice au fost Hundred Minutes of Glory (2004) şi I Love You (2005).

Premii:
Premiul Măslinul de Aur - Festivalul de Cinema European de la Lecce, Italia, 2009
Premiul Mesteacănul de Aur, Premiul Arena de Aur, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar şi Cel mai bun machiaj - Festivalul de Film de la Pula, Croaţia, 2008

Website: http://www.kinolika.com




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus