mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Duminică, 9 mai 2010, Cinema Studio
Ora 16:00
Nomadak TX

Spania, 2006, 86'
documentar

Regia, imaginea şi montajul: Raúl de la Fuente
Scenariu: Raúl de la Fuente, Pablo Iraburu, Harkaitz Mtez. de San Vicente, Igor Otxoa
Sunetul: Ernesto Santana
Distribuit de: Clorofilm

Txalaparta este un instrument muzical unic. La acest instrument cântă doi oameni, iar muzica rezultată nu aparţine niciunuia dintre ei, ea se naşte tocmai din acest dialog.

Un documentar itinerant ce prezintă realităţile şi specificul diferitelor popoare şi culturi întâlnite de doi muzicieni în timpul călătoriei lor în căutarea de sunete şi voci. Ei trăiesc alături de Adivasi (un trib proscris din India), de populaţia Sami din Laponia, de oamenii din stepa din Mongolia şi cu poporul saharian. Fiecare întâlnire e unică şi o sursă de surprize şi experienţe extraordinare.

*
Raúl de la Fuente este regizor, director de imagine, co-scenarist, monteur şi sunetist. Primele lui lucrări au fost piese muzicale. A colaborat cu Compay Segundo, Vieja Trova Santiaguera, Rosana, José Mercé, Moraíto, Dolores Agujeta. A realizat documentare în India, Laponia, Maroc, Algeria, Mongolia, Guatemala, Etiopia, Venezuela, Andalusia, Peru, Cuba şi Ţara Bascilor. Cele mai importante filme ale lui sunt Janavak, un road movie despre artişti indieni, Distrito Cinco, poveşti despre supravieţuirea în cartierele din San Francisco, Volar, o metaforă vizuală despre libertare şi 373 años de son, un portret al membrilor trupei cubaneze Vieja Trova Santiaguera. Documentarul Nomadak TX a fost clasat pe locul doi într-un Top 10 realizat cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Festivalului Internaţional de Film Documentar de la Amsterdam, IDFA.

Premii:
Menţiune specială CICAE - Festivalul Internaţional de film de la San Sebastian, Spania
Premiul Feisal - Festivalul Internaţional de film de la Guadalajara, Mexic
Premiul Maysles Brothers - Festivalul Internaţional de film de la Varşovia, Polonia
Premiul Publicului MOFFOM- Festivalul Internaţional de film de la Praga, Cehia
Premiul Special al Juriului - Festivalul de Film Documentar DOCSDF, Mexico City
Premiul pentru cel mai bun sunet - Festivalul de film din Alcances, Spania
Menţiune Specială - Festivalul de film Byron Bay, Australia
Premiul Special pentru muzică - Festivalul de film Silverdocs, Statele Unite
Premiul Special al Juriului - Festivalul de film Documentar de la Durban, Africa de Sud

Website: http://www.nomadaktx.com



Ora 18:00
Svetat golzami spasenie debne otvszakade / Lumea e mare, iar salvarea se ascunde după colţ/ The world is big and salvation lurks around the corner

Bulgaria / Germania / Slovenia / Ungaria, 2008, 105'
dramă

Regia: Stephan Komandarev
Scenariul: Yurii Dachev, Stephan Komandarev, Dusan Milic
Imaginea: Emil Hristow
Montajul: Nina Altaparmakova
Sunetul: Stefan Valdobrev
Cu: Miki Manojlović, Carlo Ljubek, Hristo Mutafchiev, Ana Papadopulu, Lyudmila Cheshmedzhieva
Distribuit de: Clorofilm

Un băiat, bunicul lui şi o bicicletă-tandem - într-o călătorie pentru recuperarea memoriei.

Bazat pe bestseller-ul scriitoarei bulgăroaice Ilija Trojanow, filmul spune povestea lui Alex, un tânăr care, după un accident de maşină în Germania, rămâne cu o amnezie totală, de care nu reuşeşte să se vindece. La iniţiativa fascinantului său bunic, pornesc într-o călătorie semi-iniţiatică, cu o bicicletă tandem, către origini, către locul naşterii sale - Bulgaria. Pe drum, ei joacă table, un joc simplu doar în aparenţă. Acest joc îl va ajuta pe Alex să-şi regăsească identitatea şi să realizeze că destinul e ca un zar pe care îl ţinem în mână. Iar viaţa e un joc, undeva între noroc şi aptitudini.

*
Stephan Komandarev s-a născut pe 28 Septembrie 1966. A studiat regia de film şi televiziune la Universitatea din Sofia ?i este membru al Asociaţiei bulgare a regizorilor de film. Din filmografia sa fac parte şi multpremiatele documentare Alphabet of Hope (2003), Bread over the fence (2002), The Way of harmony (2001) şi Monday 8 ½, un serial documentar de televiziune, dedicat istoriei cinematografiei bulgare.

În anul 2000 a debutat în lungmetraj cu drama Dog's Home, selecţionată în cadrul celei de-a 51-a ediţii a Festivalului de film de la Berlin.

Premii:
Cel mai bun film şi Cel mai bun actor - Festivalul Internaţional de Film Saturno, 2009
Premiul Gold Listopad pentru cel mai bun film - Festivalul Internaţional de Film de la Minsk, Belarus, 2009
Premiul Publicului - Festivalul Filmului European Asmara, Eritreea, 2009
Cel mai bun regizor, Premiul SIGNIS, Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de film Festroia, Portugalia, 2009
Cea mai bună regie - Festivalul Internaţional de film Duress, Albania, 2009
Premiul publicului - Festivalul Internaţional de film din Taipei, Taiwan, 2009
Cel mai bun actor - Festivalul Internaţional de film Almaty, Kazahstan, 2009
Marele Premiu pentru cel mai bun fim, Premiul Special al Juriului pentru interpretare masculină - Festivalul Internaţional de film din Vilnius, Lituania, 2009
Menţiune Specială a Juriului; Premiul "Don Quijote - Festivalul Internaţional de FilmBlack Nights din Talin, Estonia, 2008
Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de Film din Zurich, 2008
Premiul Special al Juriului - Festivalul Internaţional de Film de la Varşovia, 2008
Cel mai bun film bulgăresc; Premiul Publicului - Festivalul Internaţional de film de la Sofia, 2008

Website: http://www.theworldisbig.com/en



Ora 20:00
Revanche / Revanşa

Austria, 2008, 121'
thriller

Regia şi scenariul: Götz Spielmann
Imaginea: Martin Gschlacht
Montajul: Karina Ressler
Sunetul: Heinz Ebner
Cu: Johannes Krisch, Irina Potapenko, Andreas Lust, Ursula Strauss
Distribuit de: Clorofilm

Revanche este plin de emoţie, aşa cum sunt toate filmele mele. Personajele caută, subconştientul lor e dominat de sentimente precum iubirea, durerea, dorinţa de răzbunare, dorul, singurătatea, afecţiunea şi compasiunea. (Götz Spielmann)

O scenă din natură. Vară târzie. Un mic lac în pădure. Linişte. În apropiere, o casă nou-construită, locuită de un cuplu: Robert (poliţist rural) şi Susanne. Ca mulţi alţii, duc o viaţă obişnuită. Între timp, în Viena... viaţă de noapte, cartierul roşu, lumea prostituţiei. Aici banii fac regulile. Cei mai mulţi trăiesc de pe o zi pe alta. La fel Alex şi Tamara. Ea e o prostituată din Ucraina; el e băiatul bun la toate al şefului. Se iubesc, dar trebuie să ţină totul secret. Alex se hotărăşte să jefuiască o bancă din provincie pentru a scăpa din cercul vicios al datoriilor şi al prostituţiei. Planul său se intersectează neaşteptat cu viaţa lui Robert şi a Susannei. După această scurtă întâlnire, soarta celor patru personaje se va schimba radical.

*
Götz Spielmann este regizor şi scenarist, s-a născut în 1961 în Wels şi în prezent locuişte în Viena. Primele lui filme au fost difuzate la televiziune în 1978. În anii '80 a studiat regia şi scenaristica la Academia de Film din Viena. În anii '90 a realizat primele sale două lungmetraje: Der Nachbar şi Erwin und Julia. După o perioadă de pauză, a revenit în 1999 cu filmul The Stranger, care va constitui propunerea Austriei la Oscar pentru film străin. Acesta a fost urmat de Spiel im Morgengrauen (2001), un film de televiziune şi de lungmetrajul Antares (2004), de asemenea propus la Oscar. În 2006 a primit Înalta distincţie pentru cultură şi contribuţie cinematografică din partea statului austriac. În acelaşi an a înfiinţat compania de producţie Spielmannfilm.

Premii:
Premiul Europa Cinemas pentru cel mai bun film european, Premiul C.I.C.A.E. (Confédération Internationale des Cinémas D´Art et Essai) şi Premiul Femina pentru Maria Gruber - Festivalul de film de la Berlin, secţiunea Panorama, 2008
Premiul Diagonale pentru cel mai bun film austriac - Diagonale, 2008
Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film străin - Festivalul de la Palm Springs, 2009
Premiul AURORA şi Premiul FIPRESCI - Tromsö, Norvegia, 2009
Cel mai bun scenariu şi Premiul publicului - Festivalul de film din Monterrey, Mexic, 2009
Premiul "From A to A" - Festivalul de film de la Motovun, Croaţia, 2009

Nominalizări:
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin - 2009, alături de Entre les murs, Waltz with Bashir, Der Baader Meinhof Complex şi Okuribito / Departures.

Website: http://www.revanche.at




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus