mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Dumincă, 9 mai 2010, Muzeul Ţăranului Român
Ora 15:30
Waiting for the Light / În aşteptarea luminii

Irlanda, 2008, 70'
documentar

Regia şi scenariul: Ciarín Scott
Imaginea: Stephen O'Reilly
Montajul: Lawrence Fee
Sunetul: Stephen O'Reilly
Distribuit de: Atlantic Film Alliance

Film prezentat cu sprijinul Reel Ireland, Irish Film Institute, Culture Ireland şi The Arts Council of Ireland.

Un portret emoţionant, sincer şi plin de umor al lui George Morrison, cineast irlandez în vârstă de 85 de ani. Aproape de sfârşitul vieţii, Morrison realizează un film, după 30 de ani de lipsă de activitate; vom simţi şi vom vedea (într-o serie de interviuri foarte intime şi sincere) victoriile şi obsesiile sale, anii lungi de eşecuri, pasiunea pentru film, mania lui pentru perfecţiune şi personalitatea sa extraordinară.

George Morrison este pionier şi inovator în cinematografia irlandeză, autorul primului film documentar irlandez - Mise Éire (1959). A stat în lumina reflectoarelor pentru puţin timp, iar reuşitele sale au fost urmate de multe eşecuri. În 2006, la un an după ce a suferit un accident cerebral, Morrison a regizat din nou, după 30 de ani, iar Dublin Day este primul său film după această lungă absenţă.

Ciarín Scott este regizoare, scenaristă şi producătoare. A produs filmul Dublin Day (2006) al lui George Morrison, care i-a şi fost profesor. A mai regizat scurtmetrajele John and the Magic Music Man (1976), premiat festivalurile de film de New York şi Besançon (Marele Premiu) şi Rosc - Poetry of Vision (1979) şi Michael Scott - A Changing Man (2006), un film de televiziune premiat la MilanoDocFestival pentru cel mai bun montaj.

Website: http://www.atlanticfa.com/WFTL_Movie.html

Ora 17:00
De ofrivilliga / Involuntar / Involuntary

Suedia, 2008, 98'
dramă

Regia: Ruben Östlund
Scenariul: Erik Hemmendorff, Ruben Östlund
Imaginea: Marius Dybwad Brandrud
Montajul: Ruben Östlund
Muzică: Owe Svensson, Jan Alvemark
Cu: Villmar Björkman, Linnea Cart-Lamy, Leif Edlund, Sara Eriksson, Lola Ewerlund
Distribuit de: Clorofilm

O privire plină de umor asupra învăţămintelor care se pot trage, sfaturilor care se pot da şi limitelor care pot fi trecute.

Se apropie vara în Suedia şi toată lumea se simtă îndemnată să comită mici acte necugetate. Lui Leffe îi place să se dea mare şi să le facă farse prietenilor, mai ales când bea prea mult. O profesoară de liceu nu e sigură cu privire la limitele care pot fi atinse, mai ales când e vorba şi de alţi profesori. Şi mai sunt două adolescente cărora le place să pozeze în ipostaze sexy şi să chefuiască, însă într-o noapte una din ele e găsită de un necunoscut leşinată în parc...

*
Ruben Östlund s-a născut în 1974 în Suedia şi a debutat prin a face filme despre ski. Ulterior, pe baza acestora, a fost acceptat la Şcoala de film de la Göteborg. A regizat primul său lungmetraj în 2004, The Guitar Mongoloid, iar De ofrivilliga este cel de-al doilea. Acum lucrează la al treilea film, Play, ce urmează să fie lansat în 2011.

Premii:
Cel mai bun film - Festivalul de film de la Bruxelles, 2008
Cel mai bun scenariu şi Premiul Publicului - Festivalul de film de la Stockholm, 2008
Cel mai bun regizor - Festivalul de film de la Geneva, 2008

Website: http://www.involuntary-themovie.com



Ora 19:00
To verdener / Lumi paralele / / Worlds Apart

Danemarca, 2008, 116'
dramă

Regia: Niels Arden Oplev
Scenariul: Steen Bille, Niels Arden Oplev
Imaginea: Lars Vestergaard
Montajul: Anne Østerud
Sunetul: Peter Schultz
Cu: Rosalinde Mynster, Johan Philip Asbæk, Jens Jørn Spottag, Sarah Boberg, Anders W. Berthelsen
Distribuit de: Nordisk Film Distribution

"Evoluţia Sarei e o expresie a influenţei fundamentalismului religios, care, la nivel personal, aduce cu sine sacrificii şi alegeri dificile. O poveste simplă, dar adevărată, despre arta de a te elibera de o religie", spune Niels Arden Oplev.

Sara este o adolescentă dintr-o familie de martori ai lui Iehova, familie a cărei imagine are de suferit când părinţii divorţează din cauza infidelităţii tatălui. La o petrecere, Sara îl întâlneşte pe Teis, un băiat mai mare decât ea, cu care începe o relaţie. Cum Teis nu este Martor, tatăl Sarei nu este de acord cu relaţia lor. Însă Sara se îndrăgosteşte de el şi începe să-şi pună credinţa la îndoială, ajungând la momentul în care trebuie să facă cea mai grea alegere din viaţă.

*
Niels Arden Oplev a realizat primul său film artistic, Portland, în 1996. Filmul a fost selectat în competiţia de la Berlin. Atât Portland, cât şi cel de-al doilea film al său, Chop Chop (2001), au obţinut premii Bodil şi Robert în Danemarca. Oplev a lucrat şi ca regizor de seriale TV, la Taxa, Unit One şi The Eagle. Pentru ultimele două a primit premiul Emmy pentru cel mai bun serial străin de televiziune, în 2002, respectiv 2005. În 2006 a obţinut Ursul de Cristal la Festivalul de Film de la Berlin, cu filmul We Shall Overcome.

Premii:
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Premiile Bodil, Danemarca, 2009
Cel mai bun montaj, Cea mai bună coloană sonoră originală, Cel mai bun actor într-un rol secundar, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar - Festivalul Robert, Danemarca, 2009



Ora 21:00
Utolsó idök / Alte vremuri / Lost Times

Ungaria, 2009, 90'
Dramă

Regia şi scenariul: Áron Mátyássy
Imaginea: Máté Herbai
Montajul: Zoltán Kovács
Muzica: Albert Márkos, Veronika Harcsa
Cu: József Kádas, Teréz Vass, Eszter Földes, Attila Kasvinszki, Mariann Szalay, Attila László
Distribuit de: M-appeal

Tema filmului este, după spusele regizorului Áron Mátyássy, relaţia profundă dintre doi fraţi, Ivan şi sora sa mai mică, Eszter care suferă de autism. Acţiunea este plasată la graniţa dintre Ungaria şi Ucraina, la sfârşitul anilor `90. Ca urmare, în mod inevitabil, filmul atinge şi problematica vieţii de pe graniţă, cu toate aspectele ei, de la contrabanda cu benzină, la ciocnirea dintre cele două culturi.

Tânărul Ivan, mecanic auto, duce o viaţă grea împreună cu sora lui autistă, Eszter, într-un sătuc pustiu, de lângă graniţa de est a Ungariei - un loc unde economia locală se bazează pe contrabanda cu ţigări şi combustibil.

Ivan face trafic cu motorină peste frontieră, sperând să obţină nişte bani în plus, pentru a-şi deschide o benzinărie, cu care crede ca va da lovitura, odată ce se va fi terminat autostrada din apropiere. Însă mafia locală, evident, se opune concurenţei. Într-o zi, Eszter este violată în timp ce se plimba prin pădure. Când autorităţile locale refuză să se implice în mod serios în investigaţii şi Ivan descoperă din întâmplare informaţii despre violator, el decide să ia problema în propriile mâini.

*Aron Matyassy s-a născut în 1978, la Budapesta. A studiat arta cinematografică la Universitatea Eötvös Lóránd şi şi-a completat studiile de regie de film sub îndrumarea lui Ferenc Grunwalsky la Hungarian Academy of Drama and Film din Budapesta în 2005. A regizat câteva scurtmetraje, dintre care Minus (2006) a câştigat un premiu pentru cel mai promiţător talent la Festivalul de scurtmetraje din Budapesta în 2007. Utolsó idök / Alte vremuri este filmul său de debut în lungmetraj, distins cu Premiul László B. Nagy, cea mai înaltă distincţie a criticilor din Ungaria

Premii:
Marele premiu, Cea mai bună muzică originală şi Premiul Juriul Studenţesc - Săptămâna Filmului Maghiar, 2009




Votați acest film/eveniment:

Media: 3.8/5 (6 voturi)

Votați acest articol:

Media: 0/5 (0 voturi)

0 comentarii

Adăugare comentariu

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus