mai 2010

Sunetul: Hugo Poletti
Cu: Corinna Harfouch, Bruno Ganz, Stefan Kurt, André Jung
Distribuit de: T&C Edition AG

O comedie despre vârstă, tinereţe şi alte adevăruri eterne.

Tocmai la a cincizecea aniversare Julia simte pe pielea ei că vârsta te face invizibil. Întâlneşte la cumpărături un bărbat cu care decide să îşi petreacă ziua de naştere, laolaltă cu ceilalţi invitaţi, toţi aranjaţi la patru ace, care încearcă să ascundă semnele bătrâneţii. Se discută aprins despre anii care au trecut şi despre timpul care le rămâne de trăit, iar adevărurile şi vorbele înţelepte sunt înecate în din ce în ce în mai mult alcool.

Jessica şi Fatima, ambele în vârstă de 14 ani, sunt şi ele la cumpărături, dar în propriul lor stil. Când în sfârşit "găsesc" ce caută, paznicul magazinului le observă şi le arestează. Părinţii divorţaţi ai Jessicăi sunt distruşi când află că trebuie să-şi recupereze fiica de la poliţie. A cui e vina că Jessica pare să facă parte dintr-o generaţie pierdută?

În tot acest timp, Leonie, la a optzecea aniversare, nemulţumită şi ea, se răzvrăteşte împotriva fiicei ei, a căminului de bătrâni, a convenţiilor şi a bătrâneţii în general. Cu mult entuziasm, sabotează şi petrecerea dată în cinstea ei.

*
Christoph Schaub s-a născut în Zurich în 1958. S-a format ca regizor autodidact şi din 1984 a realizat filme şi documentare pentru cinema şi televiziune. În 1988 a debutat în lungmetraj cu filmul Dreissig Jahre. Comediile Sternenberg (2004) şi Jeune Homme (2006) au avut un mare succes la public.

Drama Happy New Year (2008), care spune în paralel cinci poveşti din ajunul Anului Nou, a înregistrat de asemenea un mare succes printre spectatori şi a primit 4 nominalizări la Premiile filmului elveţian.

Premii:
Cel mai bun scenariu - Festivalul Internaţional al Filmului de Dragoste de la Mons, 2009
Premiul Publicului - Festivalul de film de la Locarno, 2009

Website: http://www.giulias-verschwinden.com

Ora 20:00
Mala Moskwa / Mica Moscovă / Little Moscow

Polonia, 2008, 114'
dramă

Regia şi scenariul: Waldemar Krzystek
Imaginea: Tomasz Dobrowolski
Montajul: Marek "Mulny" Mulica
Muzica: Zbigniew Karnecki
Cu: Svetlana Khodchenkova, Lesław Żurek, Dmitrij Uljanov, Elena Leszczyńska, Artem Tkachenk
Distribuit de: Syrena Entertainment Group

Una din cele mai mari producţii poloneze recente, Mala Moskwa este cronica unei iubiri tragice.

Spre sfârşitul anilor '60, comandantul rus Jura, însoţit de frumoasa lui soţie Vera, ajung în Legnica. Vera învaţă limba poloneză şi este fascinată de muzica şi poezia de aici. La ceremoniile pentru aniversarea a 50 de ani de la Revoluţia din Octombrie, Vera îl întâlneşte pe Michal, un tânăr ofiţer polonez. Povestea devine sfâşietoare când Vera se îndrăgosteşte de acesta.

*
Waldemar Krzystek s-a născut în 1953, a absolvit facultatea de filologie din Wroclaw şi regia de film la Universitatea din Katowice. Autor a numeroase documentare şi filme de televiziune, a debutat în lungmetraj în 1987 cu drama psihologică şi politică Suspended.

A urmat The Last Ferry - un film îndrăzneţ în maniera în care regizorul prezintă societatea poloneză în ajunul impunerii legii marţiale. Filmul a intrat în competiţia Un Certain Regard la Cannes în 1990.

Dismissed From Life (1992) ni-i arată pe oamenii ajunşi la periferia societăţii în urma transformărilor politice din Polonia anilor ?90. Este filmul cu care Krzystek a cunoscut triumful, fiind recompensat cu Premiul FIPRESCI la Festivalul de la San Sebastian. Polish Death (1994) este o combinaţie surprinzătoare de thriller cu reflecţii asupra schimbărilor sociale, iar în No Mercy (2000) încearcă să înfăţişeze faţa nu tocmai frumoasă a capitalismului polonez în fază incipientă.

Povestea celui mai recent film al său, Mala Moskwa, se bazează pe amintirile lui din locul natal, din Mica Moscovă a Poloniei, care a fost sediul central al forţelor sovietice staţionate aici în perioada Pactului de la Varşovia.

Premii:
Premiul Leul de aur şi Premiul pentru cea mai bună actriţă - Festivalul filmului polonez, 2008

Website: http://www.malamoskwa.pl.