mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Luni, 10 mai 2010, Muzeul Ţăranului Român
Ora 18:00
Duburys / Vortex

Lituania, 2009, 140'
dramă

Regia şi scenariul: Gytis Lukšas
Imaginea: Viktoras Radzevičius
Montajul: Ričardas Matačius
Sunetul: Jonas Maksvytys, Kypras Mašanaukas
Cu: Giedrius Kiela, Oksana Borbat, Jevgenija Varenitsa, Jūratė Onaitytė, Vladimiras Jefremovas
Distribuit de: Studija 2

Vortex este un film impresionant şi emoţionant despre destinul unui om, al cărui viitor a fost definitiv compromis de "bezna sovietică". Viaţa în Lituania în acea perioadă era dureroasă şi tristă. Acesta este şi motivul pentru care am ales să filmez povestea în alb şi negru, pentru că atunci nu exista culoare. (Gytis Lukšas)

Este povestea unei întregi generaţii, spusă prin intermediul personajului principal. Filmul urmăreşte viaţa lui Juzik, din copilărie până în adolescenţa târzie, conturând în acelaşi timp şi o imagine a Lituaniei anilor '50 - '70, post război, sub ocupaţia sovietică.

Povestea vieţii lui Juzik este împărţită în trei: experienţa dureroasă a copilăriei; adolescenţa marcată de moartea tragică în război a tatălui său, de pierderea prietenului cel mai bun şi de căutarea fără speranţă a iubirii adevărate; viaţa ca adult - sosirea într-un oraş necunoscut şi încercările eşuate de a-şi găsi un rost în sistem, în întunecatele vremuri sovietice.

*
Gytis Lukšas s-a născut în 1946 şi a absolvit cursurile Şcolii de cinematografie de la Moscova în 1971. Este preşedintele Uniunii Cineaştilor din Lituania şi membru al Asociaţiei artiştilor din Lituania. Lukšas a revenit cu filmul Vortex după o lungă perioadă de absenţă de pe marile ecrane, la patru ani distanţă de filmul anterior, Divine Light (2005). Filmul, o adaptare a romanului cu acelaşi nume, al scriitorului Romualdas Granauskas, a fost foarte bine primit de critici şi de public şi a reprezentat propunerea Lituaniei la Oscarul pentru film străin.

Premii:
Cel mai bun film Baltic, Cea mai bună imagine - Festivalul Internaţional de film Black nights, Tallin, 2009
Premiul Silver Crane pentru cea mai bună actriţă şi pentru cei mai buni actori în rol secundar - Festivalul Filmului Baltic, 2009



Ora 21:00
Eldorado

Belgia / Franţa, 2008, 85'
comedie dramatică

Regia şi scenariul: Bouli Lanners
Imaginea: Jean-Paul de Zaeytijd
Montajul: Ewin Ryckaert
Muzica: Koen Gisen, Renaud Mayeur, An Pierlé
Producător: Jacques-Henri Bronckart
Cu: Bouli Lanners, Fabrice Adde, Philippe Nahon, Didier Toupy, Françoise Chichéry
Distribuit de: Films Distribution SAS

Un road-movie în care regizorul este şi interpret al personajului principal, şi jonglează cu absurditatea şi melancolia, proiectându-le peste o serie de aspecte delicate: absenţa părinţilor, trecerea timpului, lipsa comunicării...

Yvan, un vânzător de maşini second-hand, surprinde, într-o seară, un hoţ în casă, dar nu cheamă poliţia. Yvan se hotărăşte, până la urmă, să îl ducă pe acesta, care este dependent de heroină, undeva afară din oraş, dar ajunge să-l conducă acasă la părinţi. Aşa ajung cei doi să călătorească împreună prin Belgia, întâlnind câţiva oameni neobişnuiţi şi trecând prin întâmplări ieşite din comun.

*
Bouli Lanners şi-a descoperit în adolescenţă pasiunea pentru pictură. În paralel, a început să lucreze în televiziune, urmând să devină cunoscut prin rolurile interpretate în sketch-uri difuzate pe Canal+Belgia. A interpretat apoi roluri secundare în filme franceze şi belgiene: The Carriers Are Waiting (1999), Pauline & Paulette (2001), Aaltra (2004), A Very Long Engagement (2004). Primele filme pe care le-a regizat au fost de scurt metraj: Travellinckx (1999) şi Muno (2001). În 2005, a realizat un film de lungmetraj, Ultranova, inclus în Festivalul Internaţional de film de la Berlin.

Nominalizări:
Nominalizare la premiul cel mai bun film străin - Premiile César, 2009

Website: http://www.eldorado-lefilm.com




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus