mai 2010

Sunetul: Phillipe Faujas
Cu: Aidan Kelly, Eileen Walsh, Padraic Delaney
Distribuit de: High Point Media Group

Film prezentat cu sprijinul Reel Ireland, Irish Film Institute, Culture Ireland şi The Arts Council of Ireland.

O dramă intimă şi universală despre un cuplu aflat în criză.
În apropierea celei de-a zecea aniversări, Billy şi Breda Farrell par să aibă o căsnicie perfectă. Însă Breda ştie că legătura lor intimă se destramă încet, încet. Îi mărturiseşte chiar unei prietene că nu îşi aduce aminte când a făcut ultima oară dragoste cu Billy, care pare să-şi fi pierdut interesul. În realitate, Billy este fascinat de Imelda Egan, fiica plină de viaţă a unei colege. Breda speră că apropiata aniversare va ajuta cuplul să retrăiască zilele lipsite de griji de la începutul relaţiei. La început, lucrurile par să meargă bine; dar sub privirile curioase ale prietenilor şi influenţat de prezenţa Imeldei, Billy intră în panică şi ia decizia crucială de a o părăsi pe Breda. Breda şi Billy se vor confrunta în sfârşit cu problemele care le-au destrămat relaţia.

*
Declan Recks este absolvent al Dun Laoghaire College of Art and Design and UCLA Extension, unde a studiat film şi televiziune. A câştigat o serie de premii pentru scurtmetraje şi a regizat numeroase episoade din filmele de televiziune On Home Ground (RTE), Any Time Now (RTE/BBC) şi The Clinic (RTE). În 2005 a regizat primele 3 episoade din show-ul Pure Mule, scris de Eugene O'Brien şi produs de David Collins & Ed Guiney. Show-ul a primit 5 premii IFTA, inclusiv premiul pentru cea mai bună regie. În 2007, Declan Recks a regizat mini seria The Running Mate pentru TG4, foarte bine primită de critici.

Premii:
Cea mai bună actriţă într-un rol principal - Premiile IFTA, 2009
Cea mai buna actriţă - Festivalul de Film Tribeca, 2008

Website: http://www.edenmovie.net/

Ora 20:00
Kielletty hedelmä /Fructul oprit/ Forbidden Fruit

Finlanda, Suedia, 2009, 102'
dramă

Regia: Dome Karukoski
Scenariul: Aleksi Bardy
Imaginea: Tuomo Hutri
Montajul: Harri Ylönen
Cu: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Joel Mäkinen, Jarkko Niemi, Olavi Uusivirta, Timo Tikka
Distribuit de: NonStop

Modul de viaţă al unor comunităţi religioase foarte conservatoare din Finlanda, care interzic membrilor lor orice plăcere "lumească" este văzut prin prisma a două tinere care înfruntă aceste reguli.

Maria şi Raakel, două fete de la ţară, din familii cu tradiţie apostolică luterană, se apropie de vârsta măritişului. Amândouă au logodnici fideli. Maria pleacă să lucreze la oraş pe timpul verii. Acolo încearcă lucruri noi: se machiază, bea cidru, iese la dans, sărută un străin. Raakel, pe de alta parte, trimisă de parohie după Maria, nu vrea să încerce nimic. Dar asta nu înseamnă că nu o tentează nimic. Până la urmă, cele două se întorc acasă, iar Maria se căsătoreşte. Raakel însă are de luat decizii dificile.

*
Dome Karukoski a absolvit Universitatea de Artă şi Design din Helsinki în 1999. Lucrarea sa de diplomă, filmul Beauty and the Bastard (2005) a fost nominalizat la opt categorii ale Premiilor Naţionale de Film din Finlanda (Premiile Jussi), între care cea mai bună regie, cel mai bun film şi premiul publicului. Următorul său film, The Home of Dark Butterflies (2008) a obţinut, tot la Premiile Jussi, mai multe distincţii, între care şi cea mai bună regie. Fructul oprit este al treilea film de lung metraj al regizorului Dome Karukoski.

Premii:
Cel mai bun film - Duminica Premiilor Anjalankoski, Finlanda, 2009
Menţiune specială Coasta de Azur - Festróia, Festivalul Internaţional de Film de la Tróia, Portugalia, 2009
Cea mai bună regie, Cel mai bun montaj, Cel mai bun actor într-un rol secundar - Premiile Naţionale de Film din Finlanda (Premiile Jussi), 2009
Cel mai bun film - Festivalul de Film al Tinerilor, Leeds, Marea Britanie, 2008

Website: http://www.kiellettyhedelma.fi