mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Miercuri, 12 mai 2010, Muzeul Ţăranului Român
Ora 17:30
Duska

Olanda / Rusia / Ucraina, 2007, 110'
dramă

Regia: Jos Stelling
Scenariul: Hans Heesen, Jos Stelling
Imaginea: Goert Giltaiy
Montajul: Bert Rijkelijkhuizen
Sunetul: Bart van de Lisdonk
Cu: Gène Bervoets, Sylvia Hoeks, Sergei Makovetsky, Ruslana Pysanka
Distribuit de: Cinemavault Releasing International

Bob, un scenarist care nu mai e tânăr, trăieşte o viaţă dezordonată de burlac şi îşi petrece cel mai mult timp într-un cinema din localitate, sperând să îi atragă atenţia frumoasei casieriţe.

Duska este povestea plină de fantezie a lui Bob, un bărbat trecut de prima tinereţe, dependent de film, care a participat la câteva festivaluri în calitate de critic de film iar acum lucrează la propriul scenariu. Muza lui este casiera de la cinematograful de peste drum, tânără, atractivă, dar inaccesibilă.

Când visul lui Bob devine realitate şi fata ajunge în cele din urmă la el acasă, un bărbat pe nume Duska îi sună la uşă. Momentul este cum nu se poate mai prost. Bob îl întâlnise la un festival de film rusesc şi, într-un moment necugetat, îl invitase să vină să îl viziteze dacă ajunge vreodată în zonă. Iar acum, Duska nu are de gând să plece prea curând, şi de aici decurge o tragicomedie originală, plină de întorsături neaşteptate.

*
Jos Stelling s-a născut în 1945, este regizor şi scenarist. A debutat în 1974 cu filmul Mariken van Nieumegen, selectat în competiţia de la Cannes. În 1996 a fost recompensat cu titlu Order of the Lion of the Netherlands pentru contribuţia adusă cinematografiei. A regizat 12 filme şi în prezent lucrează la noul său film care va fi lansat la începutul lui 2011, The Girl and Death, film în care a distribuit-o din nou pe Sylvia Hoeks, de data aceasta în rolul principal.

În 1981 a fondat Zilele Filmului Olandez, un festival destinat regizorilor olandezi şi conceput ca o platformă informală a realizatorilor de film.

Premii:
Premiul Chamizal - Festivalul de film Independent Chamizal, 2009
Premiul Viţelul de Aur pentru cea mai bună actiţă în rol secundar (Sylvia Hoeks) - Festivalul Filmului Olandez, 2007

Nominalizări:
Nominalizare pentru cel mai bun sunet - Festivalul Filmului Olandez, 2007



Ora 19:00
Ljubav i drugi zločini / Iubire şi alte crime / Love and Other Crimes

Serbia / Austria / Germania / Slovenia, 2008, 105'
comedie romantică

Regia: Stefan Arsenijević
Scenariul: Stefan Arsenijević, Srdjan Koljevic, Bojan Vuletic
Imaginea: Simon Tansek
Montajul: Andrew Bird
Muzica: Oliver Welter
Cu: Anica Dobra, Vuk Kostić, Fedja Stojanović, Milena Dravić, Hanna Schwamborn, Josif Tatić
Distribuit de: Clorofilm

Anica are 30 şi ceva de ani şi este nemulţumită de viaţa alături de Milutin, amantul ei mult mai în vârstă, de profesie mafiot. Afecţiunea lui Milutin nu este suficientă. Anica tânjeşte după dragostea adevarată. În secret a decis să părăsească ţara pentru totdeauna şi să o ia de la zero în altă parte. În seara asta ea va goli de bani seiful lui Milutin şi va lăsa totul în urmă.

Prin urmare astăzi este o zi importantă pentru ea. Are o mulţime de lucruri de făcut pe ultima sută de metri: îşi ia rămas bun de la bunica ei, îi dă sfaturi de frumuseţe unei prietene etc. Ceea ce nu ştie Anica e că astăzi este o zi importantă şi pentru cei din jurul ei. O zi pentru confesiuni, confruntări şi revelaţii. Milutin trebuie să facă faţă propriilor sentimente în calitate de părinte unic al unei fiice adolescente mute. Mâna dreaptă a lui Milutin, tânărul Stanislav, se confruntă cu concurenţa şi trebuie să se ocupe de mama lui, aflată într-o stare emoţională fragilă. Doar mărturisirea iubirii pentru Anica a sensibilului gangster Stanislav ar mai putea schimba ceva în această zi foarte....

*
Stefan Arsenijević s-a născut în 1977, la Belgrad, a studiat filozofia, a lucrat ca jurnalist, şi a absolvit regia de film şi televiziune la Facultatea de Artă Dramatică din Belgrad unde este profesor din 2005. Iubire şi alte crime reprezintă debutul lui în lungmetraj, şi a avut premiera la Berlin, în cadrul secţiunii Panorama. A regizat numeroase scurtmetraje, printre acestea numărându-se episodul Fabulous Vera din omnibusul Lost and Found (2005) şi multipremiatul (A)Torsion (2003), recompensat cu Ursul de aur la Berlin, premiul pentru cel mai bun film de către Academia Europeană de Film şi care i-a adus chiar o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun scurtmetraj.

Premii:
Cel mai bun regizor - Festivalul Internaţional de film de la Sofia, 2009
Premiul Golden Prometheus pentru cel mai bun film - Festivalul de film de la Tbilisi, Georgia, 2009
Premiul Golden Karagöz - Festivalul Internaţional de film Silkroad din Bursa, Turcia, 2009



Ora 21:00
The Grapes / Strugurii / Bobule

Cehia, 2008, 90'
comedie

Regia: Tomáš Barina
Scenariul: Tomáš Barina, Rudolf Merkner
Imaginea: Martin Preiss
Montajul: Adam Dvorák
Sunetul: Lukas Moudry
Cu: Krystof Hádek, Lukas Langmajer, Lubomír Lipský, Tereza Vorísková, Václav Postránecký
Distribuit de: Bioscop a.s.


Un film despre o escapadă idilică, plin de glume şi situaţii comice.

Honza este un tip simpatic. Într-o bună zi, află, din întâmplare, că bunicul lui este grav bolnav. Atunci Honza se hotărăşte să îi îndeplinească visul de o viaţă, trimiţându-l într-o călătorie. Bunicului îi este însă teamă să-şi lase via, aşa că Honza se oferă să aibă grijă de ea, ceea ce, dată fiind prognoza meteo, pare foarte simplu. Dar nu-i chiar aşa.

*
Tomáš Barina a studiat cinematografia la Universitatea Carol din Praga. În 1999 a realizat scurt metrajul End of a season, care a obţinut numeroase premii, inclusiv Marele Premiu al festivalului CineMAiubit, ediţia 1999. Un alt scurtmetraj a fost realizat de Barina în 2001 - Loveless. Ulterior, a realizat o serie de filme documentare şi reclame.

Premii:
Premiul Golden Reel pentru cea mai bună comedie - Festivalul Internaţional de Film de la Tiburon, California, SUA, 2009
Premiul publicului pentru cel mai bun film - Festivalul de Film de la Pilsen, Cehia, 2008




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus