mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Joi, 13 mai 2010, Cinema Studio
Ora 18:00
Ocas jesterky / Fără aripi / Wingless

Macedonia / Cehia, 2009, 90'
dramă

Regia: Ivo Trajkov
Scenariul: Vladislav Kliment, Alan Smisík
Imaginea: Klaus Fuxjäger
Montajul: Petra Berkovičová Raušová
Muzica: Zoran Madžirov
Cu: David Švehlík, Karel Zima, Verica Nedeska, Magdaléna Sidonová
Distribuit de: Falcon a.s.

O parabolă despre un bărbat prins în conflictul dintre liberul arbitru şi predestinare.

Josef Barta a venit pe lume odată cu profeţia că va muri la vârsta de 29 de ani. Şi exact la această vârstă, soţia îl părăseşte, luându-l şi pe fiul lor. Tot atunci îşi pierde şi slujba. Prietenia cu Gabriel, un tânăr cu spirit liber, nu îl ajută prea mult, dar Josef începe să creadă ca norocul este din nou de partea lui când o întâlneşte pe Olivia, o femeie caldă, plină de farmec.

*
Ivo Trajkov este regizor, scenarist şi producător. S-a născut la Skopje, Macedonia în 1965. După absolvirea Şcolii Naţionale de Film FAMU din Praga, a decis să rămână în Cehia şi şi-a început cariera de film aici, cu Jan (1992) şi documentarele Such a Normal Marriage şi The Testimony of a Concealed Witness (1996). În 1993 a debutat în lungmetraj cu comedia The Canary Connection şi 5 ani mai târziu a regizat The Past (1998), după un scenariu scris de el. A urmat drama psihologică The Great Water (2004) recompensată cu premiul pentru cea mai bună regie la festivalul Mediterranean Cinema -Valencia. În 2007 a realizat filmul experimental The Movie. Ca producător a fost implicat în mai mult de 60 de episoade ale foarte apreciatei serii de documentare Unexplained Deaths.

Nominalizări:
i
a fost propunerea Macedoniei pentru Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin în 2010

Website: http://www.ocas-jesterky.cz



Ora 20:00
Jerichow

Germania, 2008, 93'
dramă

Regia şi scenariul: Christian Petzold
Imaginea: Hans Fromm
Montajul: Bettina Böhler
Muzica: Stefan Will
Cu: Benno Fürmann, Nina Hoss, Hilmi Sözer, André M. Hennicke, Claudia Geisler, Marie Gruber, Knut Berger
Distribuit de: The Match Factory

Jerichow este povestea unui triunghi amoros prins în vâltoarea banilor.

Trei persoaje se întâlnesc în Jerichow, un orăşel din estul Germaniei, răvăşit de exodul popula?iei şi de şomaj. Întâlnirea va schimba destinul fiecăruia; tânărul Thomas, dat afară din armată; Ali, un om de afaceri turc foarte amabil, care se teme ca angajaţii lui să nu-l tragă pe sfoară; frumoasa Laura, care se protejează de trecutul ei întunecat într-un mariaj tihnit, alături de Ali.

*
Christian Petzold s-a născut în 1960 şi a absolvit Academia Germană de Film şi Televiziune din Berlin (DFFB). În timpul studiilor a lucrat ca asistent de regie pentru Hartmut Bitomsky şi Harun Farocki.

A realizat numeroase scurtmetraje şi filme pentru televiziune, iar în 2000 a atras atenţia criticilor şi publicului cu The State I Am In. În 2003 a câştigat Premiul FIPRESCI la Berlinale cu filmul Wolfsburg (prezentat în secţiunea Panorama), în 2005 a intrat în competiţia oficială tot la Berlin, cu filmul Ghosts, iar în 2007 cu Yella, recompensat cu Premiul Femina şi Ursul de argint.

Este considerat printre cei mai influenţi regizori ai cinematografiei germane contemporane. Cel mai recent film al său - Moving the Arts - se află în prezent în postproducţie.

Premii şi nominalizări:
Premiul Asociaţiei Criticilor de film din Germania pentru cel mai bun film, 2009
Nominalizat la Leul de Aur - Festivalul de film de la Veneţia, 2008


Website: http://www.jerichow-der-film.de




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus