mai 2010
Cruciada Culturii 2010
Îndrumat de arcuşul lui Joshua Bell, frumosul a triumfat din nou sub cupola Ateneului Român. Peste 800 de melomani au luat parte pe 11 mai 2010 la Victoria Sonatei. Sub conducerea unui superstar al muzicii clasice, Cruciada Culturii a înregistrat cea de-a doua victorie.

Joshua Bell, acompaniat la pian de Sam Haywood, a impresionat publicul cu un program compus din lucrări muzicale camerale de Mozart, Beethoven, Ravel, Ceaikovski şi Pablo de Sarasate. Dialogul dintre vioară şi pian a fost întrerupt doar de aplauze furtunoase.

"Pot spune că am trăit seara acestui recital ca şi cum m-aş fi urcat pe o scară către Parnasul muzicii. Am pornit cu o reţinută şi cristalină Sonata KV 454 de Wolfgang Amadeus Mozart şi am continuat cu o impetuoasă Sonata op.30 nr.2 de Beethoven, unde Joshua Bell, secondat de pianistul Sam Haywood, părea să fie prin sonoritatea plină, uneori parcă orchestrală, cu totul altul decât în mult mai eterata sonată mozartiană.

Un pas mai sus, în partea a doua, care a debutat cu o lucrare de secol XX - Sonata de Maurice Ravel - în care cei doi protagonişti au ştiut să exploateze foarte bine (era de aşteptat) tuşele jazzistic-americane ascunse în partitura impresionistului francez.

Oarecum atipic pentru un recital cameral, programul a inclus în final doua lucrări contrastante cu restul programului, ca şi cum bisurile ar fi fost oferite înainte de final. Puteai să vezi pur şi simplu stepa rusească în minunata Meditaţie din Suita "Amintiri dintr-un loc drag" de Piotr Ilici Ceaikovski, pentru a fi apoi transportat în cu totul altă lume, cea a virtuozităţi strălucitoare, din Introducerea şi Tarantella lui Pablo de Sarasate.

Răspunzând aplauzelor entuziaste ale unei săli umplute până la refuz, Joshua Bell şi Sam Haywood au oferit un bis, o transcripţie după Nocturna op.9 nr.1 de Frederic Chopin, dedicată aniversării celor 200 de ani care se împlinesc în 2010 de la naşterea compozitorului", ne-a împărtăşit Cristina Comandaşu, doctor in muzica.

Joshua Bell şi Sam Haywood au răspuns entuziasmului publicului şi printr-o sesiune de autografe prelungită.

Lupta pentru frumos s-a încheiat, aşadar, cu încă o victorie, iar demersul Cruciadei Culturii va continua sub îndrumarea altor cavaleri ai frumosului. Cei care doresc sa se alăture iniţiativei, o pot face prin intermediul site-ului proiectului, cruciadaculturii.ro.

Proiectul se desfăşoară cu sprijinul UniCredit Ţiriac Bank. Evenimentul este susţinut, de asemenea, de Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România.

Cruciada Culturii este o iniţiativă Agenţia de Vise, agenţie care concepe şi implementează strategii de promovare a produselor prin cultură şi entertainment, atât pe media clasice, cât şi prin campanii creative de Internet marketing.

0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus