mai 2010
Festivalul filmului european, 2010
Vineri, 14 mai 2010, Cinema Studio
Ora 18:00
Varg / Lupul / Wolf

Suedia, 2008, 95'
dramă

Regia: Daniel Alfredson
Scenariul: Kerstin Ekman
Imaginea: Jörgen Persson
Montajul: Håkan Karlsson
Muzica: Adam Nordén
Cu: Peter Stormare, Robin Lundberg, Rolf Degerlund, Marie Delleskog
Distribuit de: Sonet Film

Varg este o dramă contemporană care se desfăşoară în nordul Suediei, în mijlocul naturii sălbatice, unde condiţiile aspre de supravieţuire şi valorile familiei tradiţionale se ciocnesc de regulile şi nevoile societăţii moderne. Filmul surprinde cu o mare fineţe cinematografică fragmente din cultura, morala şi lupta pentru supravieţuire ale unei comunităţi Sami, o populaţie indigenă care trăieşte în nordul Europei (în Suedia, Norvegia, Finlanda şi Rusia).

Kleimens şi nepotul său, Nejla, au o mică fermă de creştere a renilor. Când ferma este atacată de lupi, Kleimens reacţionează violent, ignorând legile pentru protejarea speciilor şi constrângerile sociale ale luptei pentru supravieţuire, declanşând astfel un tăvălug al consecinţelor, care ar putea pune în pericol convieţuirea în armonie a comunităţii.

*
Daniel Alfredson s-a născut în 1959 în Stockholm şi în prezent este regizor şi producător. Provine dintr-o familie de artişti, celebră în Suedia, tatăl, Hans Alfredson, şi fratele său, Thomas Alfredson, fiind ambii regizori şi actori. Şi-a început cariera în anii '80 ca recuziter, scenograf şi director de casting şi a continuat ca actor, asistent de regie, regizor şi producător de filme de televiziune şi de scurtmetraje, implicându-se, din 1990, în peste 25 de filme.

În 1997 a realizat drama Tic Tac cu care a câştigat Premiul Don Quijote şi Premiul FIPRESCI la Festivalul Internaţional de film de la Karlovy Vary. Au urmat drama Straydogs, thrillerul Call of Death (1999) (după o adaptare a romanului cu acelaşi nume al autoarei Kerstin Ekman) şi Syndare i sommarsol (2001).

În 2009 a regizat filmele The Girl Who Kicked the Hornet's Nest şi The Girl Who Played with Fire, ecranizările ultimelor două părţi ale faimoasei trilogii Millenium, scrisă de Stieg Larsson.

Varg are la bază un scenariu al scriitoarei Kerstin Ekman (unul din cei 18 membri ai Academiei Regale Suedeze, cea care acordă premiile Nobel) şi îl are distribuit în rol principal pe actorul Peter Stormare, celebru după apariţiile în serialul de televiziune Prison Break. Variety îl compară pe Stormare cu Clint Eastwood şi descrie filmul ca "o captivantă dramă în aer liber".

Premii:
Cea mai bună contribuţie artistică şi Premiul Juriului Ecumenic - Festivalul de film de la Montreal, 2009



Ora 20:00
Pokoj v duši / Odihna sufletului / Soul at Peace

Slovacia, 2009, 97'
dramă

Regia: Vladimír Balko
Scenariul: Jiří Křižan
Imaginea: Martin Štrba
Montajul: Jan Daňhel
Muzica: Michal Lorenc
Cu: Attila Mokos, Roman Luknár, Helena Krajčiová, Robert Więckiewicz, Jan Vondráček, Jevgenij Libezňuk
Distribuit de: Forza Production House

Pokoj v duši / Odihna sufletului abordează câteva din temele de actualitate, profunde sau de conjunctură, care revin periodic în Slovacia: familii patriarhale, discriminarea rasială, probleme cu braconierii şi furturile de cherestea. În acelaşi timp, pune în lumină tradiţia solidă a legăturilor de familie, a credinţei, prieteniei şi dragostei şi are toate caracteristicile unei drame clasice. Pare de necrezut că această poveste se desfăşoară în secolul XXI, în inima Europei.

Tono şi-a petrecut ultimii cinci ani în închisoare, fiind acuzat de furt de cherestea. La întoarcerea în satul natal totul s-a schimbat: este un străin pentru soţie, nu-l cunoaşte pe fiul său de 5 ani, şi nu-şi poate găsi un loc de muncă decent, deoarece nimeni nu vrea să angajeze un hoţ. Tono nu mai vrea să-şi câştige traiul prin furt, aşa cum făcea pe vremuri.

Prietenii lui din copilărie - preotul Marek şi Peter, un om de afaceri de succes - fac tot posibilul pentru a-l ajuta să revină la o viaţă normală. Din păcate, şi ei au problemele lor. Tono se simte singur şi caută cu disperare o cale de ieşire.

*
Vladimír Balko are studii în economie, filosofie, film şi jurnalism de televiziune. Din 1988 a lucrat ca monteur, dramaturg şi regizor pentru televiziunea slovacă, apoi, din1996, ca regizor şi producător independent, colaborând pentru diverse formate de televiziune, de la divertisment la documentare (Redline, Time for Teens, The Dozen şi Seeking a Nanny Password Agent Orange). Odihna sufletului reprezintă debutul său în lungmetraj.

Premii:
Cel mai bun actor - CinePécs, Festivalul Internaţional de film Moveast, Ungaria, 2009
Premiul Publicului - Festivalul de film din Slovacia şi Europa Centrală, Franţa, 2009

Website: http://www.pokojvdusi.sk




0 comentarii

Scrieţi la LiterNet

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected] Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet? Îl puteţi introduce aici.

Publicitate

Sus