mai 2010
Festivalul de teatru tânăr Ideo Ideis, 2010
Tinerii liceeni pasionaţi de teatru, care îşi doresc să participe la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis de la Alexandria, se pot înscrie pentru preselecţia celei de-a cincea ediţii până pe 20 iunie 2010. La finalul perioadei de preselecţie, 9 dintre trupele înscrise vor avea şansa de a face ceea ce le place, respectiv să joace teatru, în faţa unui juriu format din Cătălin Ştefănescu, Andi Vasluianu, Marius Manole şi Vlad Zamfirescu.

La fel ca în fiecare dintre ultimii patru ani, echipa de "copii atomici" (după cum le spune Marcel Iureş, preşedintele de onoare al proiectului, organizatorilor) şi-au propus să transforme Alexandria, oraşul în care nu există nicio sală de teatru, în punctul de întâlnire a celor mai bune nouă trupe de tineri actori.

Pentru a participa la ediţia din 2010 a festivalului de teatru de la Alexandria, trupele de tineri actori trebuie să trimita, până pe 20 iunie, la adresa [email protected], un dosar de înscriere care trebuie să conţină:
Un montaj de 10-15 minute cu scene din spectacolul propus
Numele si istoria trupei
Oraşul de provenienţă
Titlul şi scenariul piesei
Scurtă descriere a spectacolului
Elemente tehnice şi de recuzită necesare

Taxa de participare este de 130 RON/ persoană, sumă care acoperă cazarea, masa pe durata festivalului (3 mese/zi, 10 nopţi cazare) şi accesul gratuit la toate atelierele, seminariile, conferinţele şi evenimentele speciale din cadrul festivalului.

Numărul maxim de membri ai unei trupe este de 14 ( 13 participanţi si un coordonator).

Criteriile de departajare sunt:
Alegerea textului- luând în considerare disponibilitatea distribuţiei
Reuşita transpunerii textului în spectacolul propriu-zis
Punerea în scena (opţiunea regizorală)
Originalitatea spectacolului.
Distribuirea plauzibilă a participanţilor pe roluri
Existenţa principiilor de bază ale actoriei (ascultarea partenerului, întelegerea textului, naturaleţea în exprimare, existenţa şi asumarea scopurilor, naturaleţe în mişcare, existenţa procesualităţii - preluare, prelucrare, opţiune, acţiune)
Potenţialul materialului trimis

Dosarele vor fi analizate, iar cele mai bune nouă spectacole vor fi jucate între 5 şi 15 august 2010, la Alexandria, în faţa publicului iubitor de teatru şi a juriului format din Cătălin Ştefănescu - membru al UNITER, al Asociaţiei Internaţionale de Teatru, moderator al emisiunii Garantat 100%, Andi Vasluianu - actor, Marius Manole - actor şi Vlad Zamfirescu - actor.

În 2009, Ideo Ideis s-a bucurat de susţinerea sopranei Angela Gheorghiu şi a actorului englez, câstigător al premiului Oscar, Jeremy Irons.