Home

Home
Cititi-ne pe FacebookUrmati-ne pe TwitterFeed RSS gratuit

Spacer

Agenda LiterNet  Sageata  Cronici film  Sageata  Pieces of April

Familia şi alte orătănii - Pieces of April


Ziarul de duminică, septembrie 2004
TextText mai micText mai mare
Versiune imprimabila Adauga cu AddThis
Ştiu exact de cînd nu am mai văzut un film care să amuze şi emoţioneze în egală măsură: de la In America lui Jim Sheridan încoace - adică fix cam de un an... Acum, acest film se numeşte Pieces of April (tradus, destul de aiurea, prin Cină cu bucluc, ceea ce te face să te gîndeşti la o comedie franţuzească debilă). Da, este o comedie, dar este şi o dramă, iar trecerea de la una la alta e-atît de firească încît nu ai nici o clipă sentimentul „genurilor”. Dacă seamănă cu ceva, Pieces of April seamănă tocmai cu filmul lui Sheridan: are în centru o familie, se petrece într-un cartier sărac din New York şi ajunge, într-un timp record (80 de minute), să spună atît de multe despre iubire, viaţă & moarte (fără majuscule!) încît te-ntrebi, pe bună dreptate, de ce alte filme nu reuşesc. Cu-atît mai mult cu cît, se vede cu ochiul liber, filmul e făcut la sub-buget: pare filmat cu o cameră video, ceea ce nu-i slăbeşte intensitatea şi nu-i diminuează calităţile - dimpotrivă: filmul are acea directeţe fără bla-bla-uri pe care-o asociem peliculelor independente. Pieces of April - care este debutul ca regizor al scriitorului & scenaristului Peter Hedges - lasă pe marginea trotuarului multe pelicule cu pretenţii mari & idei mici, sau deloc.

Deşi povestea absoarbe, puţin cîte puţin, mai toate ingredientele interrasial / multiculturale (April e combinată cu un negru şi locuieşte într-un imobil în care are ca vecini alţi negri, asiatici, punkeri, freakşi etc.), nu are nimic tezist. April (Katie Holmes din Wonder boys) şi-a invitat familia de Ziua Recunoştinţei. Cînd să pună curcanul în cuptor, constată că aragazul nu-i merge. Aşa că se plimbă cu „turkey”-ul de la un vecin la altul, de la un etaj la altul, în aşteptarea familiei (pe drum, cu maşina) pe care nu vrea s-o dezamăgească...

Dar April nu este cîtuşi de puţin „fata model”! Nu e nici Mămica de ocazie / Raising Helen, nici Nevasta perfectă / Birthday girl; e o fată oarecare, cu o viaţă plină de fire încurcate & multe nevroze nerezolvate. Iar maică-sa, Joy (geniala Patricia Clarkson!), cu care nu s-a-nţeles niciodată, e pe moarte (cancer la sîni), aşa că toată familia îi înghite greţurile & hachiţele. Nimeni, din familie, nu este idealizat: nici tatăl, Jim, grăsanul veşnic optimist pentru că destul de naiv (Oliver Platt, excelent), nici cealaltă fiică, Beth, o mucoasă plicticoasă (Alison Pill), nici fratele, Timmy, maniac al camerei foto (John Gallagher jr.), în fine, nici bunica Dottie, senilă şi, ca atare, senin de indiferentă (Alice Drummond).

Hedges - care a scris romanul după care s-a făcut What's Eating Gilbert Grape?, filmul cu Johnny Depp şi Leonardo di Caprio, şi care a co-scenarizat About a boy, după romanul lui Nick Hornby - spune povestea printr-un continuu montaj paralel, focalizînd, fără ostentaţie, pe cîteva scene: mini-criza lui Joy, cînd se dă jos din maşină şi-ncearcă să facă autostopul înapoi acasă, „Thanksgiving-story”-ul povestit de April - stîngaci - familiei de chinezi, în fine (momentul cel mai emoţionant al filmului) epifania lui Joy, într-un WC, cînd surprinde o scenă de abandon matern care o duce înapoi în timp, aducînd-o, totodată, cu picioarele pe pămînt... Sînt scurte sugestii revelatoare, care demonstrează măiestria de portretist a lui Hedges şi încăpăţînarea sa în a nu ceda facilităţii clişeului - de a lua locul comun şi a-i suci gîtul, dezvăluind umanitatea (ascunsă) a unei situaţii.

Pieces of April este un film profund adevărat, ceea ce înseamnă că nu face concesii nici reţetei „comice”, nici celei „dramatice”. Pur şi simplu, se mulţumeşte să spună o poveste care are cîte puţin din amîndouă. Ca orice poveste ruptă din viaţă.Pieces of April/Cina cu bucluc, regie şi scenariu: Peter Hedges, cu Katie Holmes, Patricia Clarkson, Oliver Platt. Imaginea: Tami Reiker. Prod. SUA, 80 min. Toate articolele despre Pieces of April
Click pentru a mări imaginea


Resurse

 Alte articole de Alex. Leo Şerban


Alte articole

 În jurul mesei - Cina cu bucluc / Pieces of April, Andrei Gorzo
 Pieces of April / Cină cu bucluc - Un titlu banal pentru un film extraordinar, Iulia Blaga


SCRIEŢI LA LITERNET

Scrieţi o cronică (cu diacritice) a unui eveniment cultural la care aţi participat şi trimiteţi-o la [email protected]. Dacă ne place, o publicăm.

Vreţi să anunţaţi un eveniment cultural pe LiterNet.ro? Îl puteţi introduce aici.


PUBLICITATE
CITIŢI-NE PE FACEBOOK


Spacer Spacer